Открийте разликите: За една обикновена детска градина в Германия

Децата излизат навън всеки ден, от едногодишни се хранят сами
16 сеп 2018 10:56, Елка Василева
82
Открийте разликите: За една обикновена детска градина в Германия
Снимка: Дойче веле / М. Илчева

"Децата излизат всеки ден навън - дори и да вали. От едногодишни се хранят сами с вилица и лъжица. А ние говорим с тях като с равни и не ги гледаме отвисоко", разказва директорката на една детска градина в Германия.

В България детските градини редом с училищата през септември отново отварят врати. По този повод журналисти от Дойче веле решиха да посетят една държавна детска градина в Бон, за да се запознаят с делника на малчуганите, но и с възпитателните методи.

Градината е посещавана от 30 деца на възраст от 1 до 6 години, които са разделени в две групи. За тях се грижат общо осем възпитатели.

Часът е 11:30. След малко ще сервират обяда. Четиригодишната Яна води едногодишния Йонас до тоалетните помещения. Помага му да си измие ръцете. Тя се гордее, че е полезна, той е щастлив, че вече всичко може сам. Йонас е обул пантофите си грешно - лявото пантофче на дясното краче. Но това няма значение. Важното е, че го е направил сам.

"Една от основните ни задачи е да подпомагаме децата в развитието им като личности. А самостоятелността играе голяма роля. При нас по-големите деца помагат на по-малките - отиват с тях да си измият ръцете, помагат им в игрите и така и най-малките бързо искат да се научат сами да правят всичко, искат да са като големите", обяснява Марион Енекинг, директорка на държавна детска градина в Бон.

"За да научим децата на самостоятелност, всеки ден им възлагаме някакви задачи. Едни слагат масата - с приборите, чиниите и всичко, други после разтребват. Така бързо се учат да се справят сами", добавя Енекинг.

В тази градина децата започват да се хранят сами малко след като навършат една годинка. А от двегодишни вече използват и нож за хранене. "Понякога пада храна на пода, но това няма значение. Важното е, че успяват да се хранят сами. А това, че цапат не само лигавника, но и дрехите си, не прави впечатление на никого - всичко се пере. Важно е децата да се учат на самостоятелност - така трупат самочувствие. Тук никой не обръща внимание на изцапаните дрехи", разказва директорката.

Никой не обръща внимание и на лошото време. "За нас няма лошо време. Има само лоши дрехи. Дори и да вали дъжд или сняг, ние всеки ден излизаме с децата навън", обяснява Марион Енекинг. Ако навън е мокро, децата обуват гумени ботуши и гащеризони, с които на воля могат да скачат в локвите и да играят в калта. "Ако внимава да не се изцапа, детето не може да се наслади на играта с пясъка, с клоните, с камъните, с калта", казва директорката на градината.

"Телевизия в градината? При нас това е недопустимо"

А има ли в германските детски градини телевизори? "Наскоро научих, че в детските градини в някои страни децата гледат телевизия. Много се изненадах. Тук това е недопустимо. В никакъв случай не бихме оставили децата да гледат телевизия в градината. Първо, според нас, а и според много педиатри и психолози, децата под 3-годишна възраст изобщо не бива да гледат телевизия. Тригодишните могат да гледат до 10 минути на ден. А от 4 нагоре - по 20 минути. В тази ранна възраст телевизорът пречи на концентрацията и възпира фантазията, а освен това изморява децата. Ние предпочитаме да им четем книжки или да им пускаме да слушат дискове с приказки", обяснява педагожката.

Марион Енекинг разказва, че нейната градина се различава от детските градини в други държави и по отношение на учебно-възпитателните занимания. В някои страни например децата изучават стихотворения наизуст, които после на тържество декламират пред голяма публика.

"При нас също си устройваме малки представления или други подобни занимания. Но никой не е принуден да участва, ако не иска. Децата, които искат и могат да запомнят по-дълъг текст, го правят с удоволствие. Но по-срамежливите не се осмеляват и в това няма нищо лошо. Освен това при нас публиката е малка - организираме такива представления най-вече само за пред самите деца. Примерно по-големите изнасят постановка пред по-малките деца. Не каним родители, баби, чичовци, лели. И във всички тези занимания участват само децата, които желаят", обяснява Енекинг и добавя:

"Ние много уважаваме личните желания на децата. Това е залегнало и в Конвенцията на ООН за правата на детето. В крайна сметка и най-малките имат желания, имат лично мнение. Затова за нас е много важно децата да могат да изразяват с думи или жестове това, което искат", казва още Марион Енекинг.

Означава ли това, че възпитателите позволят всичко на децата? "Не, разбира се. Когато желанието им е против нашите правила, няма как да бъде изпълнено. Но ние обясняваме подробно на децата каква е причината и в повечето случаи те проявяват разбиране. Няма как например през зимата да пуснем детето да ходи босо, защото може да настине. Но пък ако едно дете не иска памперсът му да бъде сменян от дадена възпитателка, тогава се съобразяваме. Това е все пак една много интимна сфера", казва директорката.

"Децата копират нашето поведение"

А трябва ли възпитателят да е строг? "Ние живеем в демократична страна и за нас е много важно децата от малки да могат да изразяват желания, но и да ги аргументират. Независимо за какво става дума. Те трябва да се осмеляват да аргументират пред възпитателите. Това им помага и по-нататък в живота. Не използваме думата строгост, а последователност. А когато правилата се нарушават, говорим за последици, не за наказания. Ако например едно дете удари друго, първо се съобразяваме с възрастта и се опитваме да разрешим конфликта със спокойни думи - за да могат децата да осъзнаят какво са направили. Сядаме и говорим. Тук последствия няма. Но ако това се случва многократно и детето така и не проявява разбиране, тогава има последици. Например: за известно време не позволяваме на детето да играе играта, по време на която е наранило другото дете", казва Енекинг.

Всички знаем колко важни са първите седем години

"Ние, възпитателите, сме образец за подражание. Децата копират нашето поведение. Затова се опитваме да се държим така, както искаме да се държат и децата. Говорим един с друг открито и с уважение, като с равни. И не гледаме децата отвисоко", обяснява Марион Енекинг и допълва: "Децата са деца и понякога интерпретират дадена ситуация по различен начин. Но каквото и да са направили, никой няма право да им вика и крещи, защото това е форма на насилие. Подобно поведение може да уплаши детето. А децата в никакъв случай не бива да се страхуват от нас. Затова е важно конфликтите да се решават спокойно. Така децата осъзнават адекватно цялата ситуация, а и приемат много по-добре последиците", казва Марион Енекинг, директорка на държавна детска градина в Бон.
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Iw преди 6 месеца
До .65
Не, не са на смени, защото детските градини не са целодневни (има и такива разбира се , но са едва няколко процента от всички градини в Германия).
И на мен не ми харесва храната по немските детски градини, но пък предпочитам обедите в немските детски градини, от колкото физически и психически тормоз в българска детска градина!!!
71
2
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 месеца
Много правилно възпитание !!!А във България всичко е на обратно . Децата се стресират от малки !!!! ТРЯБВА тези подходи и методи да ВЛЯЗАТ и в нашите детски градини!!!!! Децата трябва да се учат на ред и дисциплина от малки,но без да се стресират !!!!
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Чудя се
Защото заплатите са малки, претенциите на родителите- огромни, а децата все по- разглезени. Основата не е положена у дома, но пък строго се изисква от възпитателите. Затова се отказват от работа в градините. Останаха на работа само пенсионерки. Те като заминат, ще се затворят забавачките.
69
7
 
4
 
! Отговори
А 47 ном преди 6 месеца
Германски изкривявания,малко ви е бил,Руския ботуш
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СЛОВЕНИЯ МИН ЗАПЛАТА ОТ 1.1.2018Г-843 ЕВРО- НО НЯМАТ ВАЛУТЕН БОРД И Е В ЕВРОЗОНАТА.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 64
Грешка в писането - България! Госпожа Недкова ще ни е президент.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До kukla 66

"А коранът отркито се изучава"
Отново българския вариант на Стивън Кинг си каза думата! Българският майстор на късия научно-фантастичен разказ е с нова творба.
65
18
 
9
 
! Отговори
kukla преди 6 месеца
Сладката картинка, но удобно поспестена. Първо до 90% от децата са мюсюлманчета. Тихо и потайно не се сервира свинско и по време на рамазана не се яде въобще. И как едно 3 г дете ще помага на едно 1 г да ходи нещо не ми е много ясно. ИЛи самостаятелно да се дават ножове и вилици на 3-г. деца. За ученето наизуст това е вече факт в Германия. Но защото не трябвало да се изучават старите немски стихотворения, че били патриотични, разбирай вредни за новото население. А коранът отркито се изучава
64
10
 
6
 
! Отговори
. преди 6 месеца
До Анонимен 62

За 30 деца се грижат ОБЩО 8 възпитателки, които най-вероятно са на смени, точно както нашите. Демек за 30 деца се грижат 4 възпитателки в най-добрия случай, ако всички са на работа, което прави по една на 7-8 до 10 деца. Доколкото ми е известно положението в България е същото. Айде стига пак нашите многострадални Геновеви - все те са натоварени, все те нещо им е криво, пък после се чудите, защо шамарят децата и истерясват по тях.
63
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След 20г. Германия ще е държава от третия свят!
62
0
 
3
 
! Отговори
Чудя се преди 6 месеца
Дали да чета статията като детето не е класирано за ясла и ше кандидатства с по-малко точки за детска? Чудя се защо е такъв недостиг на заведения и възпитатели в София - вдяка година СУ изкарва дигурно поне по 1000 педагози. Какво се случва с тях после? Защо няма недостиг на места за училище и университет? Толкова хира ли мигрират, че намаляват бройките за училище после?
61
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наблягайте на това, че за 30 деца се грижат 8 възпитатели. При нас в една група има 30 деца, за която се грижи само един човек. Първо това трябва да се промени при нас.
60
6
 
20
 
! Отговори
Анна преди 6 месеца
Сестра ми живее в Германия. Племенничката е на детска градина там вече 3 година. Има и положителни страни, но храната е ужасна. Макарони, картофи, кроасани, хляб, ориз, само въглехидрати. Детето напълня и сега й правят изследвания за диабет. В нашите поне има супа винаги на обяд и нещо готвено за второ, яхния или нещо подобно, дават им на децата и плод задължително един път на ден. Все повече се говори за разнообразното хранене и директорката ни е много активна в тази насока.
59
6
 
21
 
! Отговори
А за ... преди 6 месеца
...зомбирането още от малки също мълчите. Християнските празници въобще не се коментират да не обидим туземците
58
5
 
21
 
! Отговори
А за менюто ... преди 6 месеца
...нищо не казвате. Че зарад един вид белите деца забравиха вкуса на свинското. От 6 месечни на овнешки дюнер ги захранват. Не благодаря
57
2
 
12
 
! Отговори
китаец преди 6 месеца
на мене бебето ми лови интернет като използва клечки за ядене от бамбук за антени. изостанали европейци, пардон, арабески!
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моите вече ме карат с колата на работа а са само на 8 месеца.
55
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нашите деца се хранят с лъжица и вилица от 6 месечни и ги извеждаме навън дори когато има цунами и и урагани. Вие сте ***, добре че не сме при вас
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до гледайте евроком
сайта им не работи , свален е . случайно .
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
за протеста в София - пълно затъмнение , "случайно" всички инсталирани уеб камери не работят .