Задава се война между църквите – заради Украйна

Руската църква може да обяви Вселенския патриарх за нелегитимен
21 сеп 2018 11:15, Елка Василева
68
Задава се война между църквите – заради Украйна
Руският патриарх Кирил и Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: архив, Reuters

Руската православна църква може да обяви Вселенския патриарх за нелигитимен. Политическите и военните битки за Украйна се пренесоха и в православната църква. Москва може да получи подкрепа и от БПЦ, коментира Константин Егерт в материал, публикуван в Дойче веле.

"Прекъсване на дипломатическите отношения" – Волоколамският митрополит Иларион, първият дипломат на Руската православна църква (РПЦ), много точно определи решението на Светия Синод в Москва. Синодът постанови, че временно спира да споменава името на Вселенския патриарх Вартоломей по време на литургии и прекъсва всякакви контакти със структури, които се председателстват от Вселенската патриаршия.

Следващата стъпка ще бъде прекъсването на евхаристичното взаимодействие, тоест да се забрани на духовниците от двете църковни юрисдикции да участват в общи богослужения, а на вярващите – да се причестяват в храмовете под егидата на другата патриаршия. Тази стъпка е много по-сериозна от първата, защото ще доведе до нещо нечувано: РПЦ ще обяви за нелигитимен най-древния православен патриарх. Сигурен съм, че тя ще бъде предприета съвсем скоро, защото патриарх Вартоломей няма да се откаже от плановете си за автокефална Украинска православна църква (УПЦ).

Патриарх Кирил в изолация

Още по темата

В резиденцията на Вартоломей в истанбулския квартал "Фенер" смятат следното: когато през 17-и век е дал на московския митрополит правото да назначава епископи в Киев, Константинополският патриарх изобщо не се е отказал от своята юрисдикция в Украйна. В Москва обаче твърдят точно обратното: че Украйна е била предадена завинаги под юрисдикцията на РПЦ. Дискусията дали Вартоломей има право да изпраща свои екзарси в Киев във връзка с бъдещата независимост на УПЦ ще се точи години, ако не и десетилетия. Но нека да си припомним, че църковните конфликти понякога траят цели столетия.

Повечето автокефални православни църкви най-вероятно няма да оспорят решението на Вселенския патриарх. РПЦ ще се окаже в изолация - или в полуизолация, в случай, че по стар обичай получи подкрепа от Грузинската, Сръбската и Българската православна църква.

След това ще възникне и конфликт около църковните имоти в Украйна. Нека не забравяме, че в Украйна има достатъчно радикално настроени хора, а и провокатори на руските тайни служби. Особено пък като имаме предвид, че догодина там предстоят президентски и парламентарни избори. Опасявам се, че може да се стигне дори до масови безредици на квазирелигиозна основа. И Кремъл ще разполага с прекрасен повод да подклажда дестабилизирането на страната, с която Русия вече от пет години води война.

"Война" – това, впрочем, е най-важната дума в тази междуцърковна криза. Бившият митрополит на РПЦ, а сега духовен глава на самообявилата се Киевска патриаршия Филарет Денисенко още в средата на 1990-те години изпрати до Вселенския патриарх молба за църковна автономия. Тази и последвалите молби дълго време оставаха без отговор, а Вселенският патриарх не делегираше никакви екзарси в Киев. Моето лично мнение е следното: дори да не съществуваше Вселенски патриарх, въпросът за учредяването на автокефална УПЦ тъй или иначе щеше да възникне тъкмо сега.

Защото официалните говорители на РПЦ вече от четири години говорят за „руския свят", за „украинци и руснаци като един народ" и за „гражданската война на украинска земя", а това нямаше как да не предизвика ответна реакция, изразяваща се в желанието да се скъса с всичко московско и да се направи своя собствена, национална и патриотическа църква. Тъкмо тази църква, която под името „Киевска патриаршия" продължава да благославя батальоните, отправящи се към фронта, да организира болници за ранените и да събира колети за войниците. Именно логиката на войната ускори процеса на църковната независимост. Ако го кажем с езика на бизнеса: голямото украинско търсене в крайна сметка роди и предлагането откъм Истанбул.

Послушната РПЦ

Част от най-активните представители на православната общественост и духовниците в РПЦ напоследък взимат на въоръжение нов аргумент: възникването на украинска автокефалия ще предизвика разпространяването на ерес, или казано по-просто - на национализма в новата украинска църква. Но според мен, във военни условия това е просто неизбежно. Все пак доста странно е, че тези обвинения идват именно от страна на онези, които поощряваха молебените на позициите на така наречените „опълченци", призоваваха руснаците към освободителна борба и славословеха създаването на „Новорусия". Инстинктивният имперски шовинизъм, който е присъщ на голяма част от клира и вярващите в рамките на РПЦ, се сблъска с неизбежния в условията на война национализъм на бившите украински „братя".

РПЦ имаше един-единствен начин да запази влиянието си в съседната страна: тя трябваше своевременно, ясно и недвусмислено да осъди украинската политика на Кремъл или поне да се разграничи от нея. Но понеже това не се случи, автокефалията ще я бъде, а вероятно ще настъпи и разкол сред украинските православни. Още повече, че Кремъл няма да пожали сили и средства, за да го разпали. Та нали на война всички средства са позволени?

Търси се виновен

Свидетели сме на окончателното погребване на месианските претенции на руската църковна йерархия и на концепцията за някакъв „руски свят". А това може да постави началото на нещо ново в живота на Православната църква. Макар че е наивно да се очаква, че клирът или православната общественост ще си направят някакви трезви изводи. Отделянето на Украйна ще бъде приписано на безпринципния Порошенко, на гръцките интриганти от Вселенската патриаршия, които завиждат на могъществото на РПЦ – и, разбира се, на американците, без които, както се знае, в света никога нищо не се случва.

Тук, при това съвсем сериозно, трябва да добавим и НАТО. Защото преди ръкополагането си сегашният патриарх Вартоломей е отбил двугодишна срочна военна служба като офицер в турската армия. Около този факт в неговата биография вече се вдигна голяма пушилка във форумите на православната блогосфера.

Църквата (заедно с по-голямата част от руското общество) и занапред ще продължи да играе вече привичната ѝ роля на жертва на някакъв световен заговор. А това означава, че тя по-скоро ще се окаже неподготвена и за неизбежно надвисващите над Русия социални и политически бури. Така, както не беше готова и за кризата около Украйна, пише авторът.
 


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
чери преди 5 месеца
До Анонимен
ЗНАЧИ НЕ Е ЦЪРКВА И ПАТРИАРХА Е ПОЛКОВНИК ОТ КБГ.ГОЛЯМ ОТВОРКО СИ. И ЩОМ СИ ТАКЪВ ОТВОРКО ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ В РУСКАТА ЦЪРКВА В СОФИЯ ПО ВРЕМЕ НА НЕДЕЛНАТА СЛУЖБА И ДА РАЗВИЕШ ТЕЗАТА СИ ПРЕД МИРЯНИТЕ ЧЕ ДА ВИДИШ КВО ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руската православна църква се управлява от офицери на КГБ. Това даже не се и крие. Патриархат им Кирил е полковник от КГБ.
Така че разкол НЯМА просто руската православна църква не е църква.
64
0
 
1
 
! Отговори
ами сега!? преди 5 месеца
Съгласен съм с автора,че се задава война между църквите и извън църквите.Считам обаче,че авторът пропуска няколко много важни факта.Логично е украинската църква да стане автокефална,Ако се проведе правилно дипломацията,това може да стане без сериозни конфликти.Но сега се получава разкол,като се иска да има Единна църква подчинена на Киев!?Това означава ликвидиране на другите църкви/а те са 4-5/ и езиково-етническият проблем става страшен!Моментът и методът са лошо избрани-резултат кръвопролитие
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако българските ченгета от Светия синод подкрепят РПЦ и поп Кирчо ще се откажа от православието и ще стана католик-протестант
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Варфоломей ваш Вселенский патриарх, а Ердоган ваш президент
61
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До патриот
Патриоте
В Москва КГБ вземаха в Москва най-добрите кадри от СССР
При разпада на СССР ФСБ новата служба в РФ така да кажем наследника на КГБ тези "звезди" не може да разчита на тях защото са от други националности
Същото важи и за месните които при формиране на техни те нови служби прокудиха "Парашутистите" от Москва
В РПЦ дори и да е имало агенти на КГБ след 28 години те просто са в пенсия или мъртви
Мислиш ли че ФСБ рекрутва свещеници за какво? Еди кой си мирянин идва ли на църква?
60
2
 
4
 
! Отговори
патриот преди 5 месеца
До Боби, КГБ съществува в мафиотска структура
която е свързана с руската държава. РПЦ няма нищо общо с православието. Факт е че руския поп се опитва да се меси в държавни дела и да хока Президенти.....още малко ще ги отлъчи че не са слуги на руската империя.
59
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До патриот 57
Хайде поредния ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ
1. КГБ не съществува от как се разпадна Съюза - В Москва не знаеха "звездите" на шпионажа дошли от целия СССР на кой ще са лоялни а Местните не искаха Москва да има никакво влияние така че КГБ от тогава НЯМА(има наследници във всяка страна)
2. Още по времето на ВСВ Сталин е възстановена малко или много църквата за да помогне за победата над немците.
3.Разведряването по отношение на религия почна от 80 години до сега не едно поколение се е смени
58
3
 
3
 
! Отговори
Men преди 5 месеца
Автора да погледне статистиката може би 90.%от загиналите и от 2 страни на фронта са украински граждани а това си е недвусмислено гражданска война едните са подпомагани от Русия а тези от преврата от САЩ. Защо в Сирия е гражданска воина и пак едните ги поддържа САЩ а другите Русия
57
5
 
6
 
! Отговори
патриот преди 5 месеца
да е жив и здрав нашия духовен водач Вселенския патриарх и да наживее църквата на КГБ и нейните милиционери в расо които ръсят само пропаганда за техни руски империалистически цели..
56
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
РПЦ е оцеляла по времето на комунизъма(1918-1920 Комунягите практически унищожават и разграбват всички църкви и манастири)
Практически всички църкви и манастири в тъй нареченото пост СССР пространство са създадени и/или възстановени от миряните и предадени на РПЦ(по съвременни документи Църквите както РПЦ така и БПЦ са НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ИДЕАЛНА ЦЕЛ)
Сега УКРАИНСКАТА ВЛАСТ иска да ОТНЕМЕ Църквите и да ИЗГОНИ Свещениците?
Направете същото с КАТОЛИЧЕСКИТЕ ЦЪРКВИ а

Или постройте свои
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Константинополският фанариот отдавна е турска кука и под-лога. Нищо общо няма с Православието.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само тези с бронирани мерцедрси ще оцелеят.
53
8
 
9
 
! Отговори
Харитон Филаделфиос преди 5 месеца
Майка ВИЗАНТИЯ създае Киевската Патриархейа през 988 год....а не МОСКОВКААТА !

КИЕВ Е МАЙКАТА НА МОСКВА...Москва е създадена през 1149 година, а Киев -- 500 години по-рано ! Оригиналните жители на село Мосха са финни и угори -- угро-фински племена, като карелите, комми, марии ел, чудци, мордовци, и унгарци - братовчеди на Маджарите.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не са били Киприан Цамблак, Григори Цамблак, преди това Йоан (българин, още през 11век, а има и още няколко българи - митрополити на Русия), преди това Олга-внучката на Цар Борис Ай, и хилядите книжовници, духовници от първото и второто БГ царство, преселили се нататък, та, и в Украйна, и в Русия още щяха да живеят в землянки, да търчат с бели фусти по гори и ливади и мучат нечленоразделно.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква война,не стига че се бият граждански подведени от куп вербувани агенти как политиканти-анти,инак за какво са тези конфронтации,сега пък на вяра ги вкарват да се конфронтират,но при православните християни системата на ръководене и служение не е централна,а на взаимно зачитане как вяра и в сан,каквото и да било в миналото,както и да са въртели нещата също разни агенти анти,по важното е взаимното зачитане във вярата към сина дето дедите ни го завещали,заедно с майката и светия дух за другите
50
1
 
6
 
! Отговори
asan преди 5 месеца
,голема помия ще поварна
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи ако хората искат да се отделят, според руснацитата не може, защото някой преди 400 години ги е дал във вечно робство на Москва ?

Тези вече освен мантрата с “изконните земи” вече стигнаха и до “изконни раби”....

А през 1600 и н’ам коя си година някой провеждал ли е “опрос” сред киевляните дали искат да си сдадат патриархата?
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега разбрахте ли, че до края на 17 век Киев и Москва са били различни държави и патриархът на руснаците е бил в Киев?

Понеже нямало било никога Украинска държава.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предлагам нашия военен министър да отиде там със синьото използвано бебешко гърне на главата и нали е омиротворител ще им сътвори я стих от Омир я ще пусне от някое тайно място миро.И за нула време конфликта ще свърши.Че иначе тия люти поп-полковници и ми-6-трополити ще превърнат църквата в Кербала и след това там ще снимат пета част на Рамбо и триста и пета на Кондьо Варварина с подзаглавие попа от Ада: първа кръв.