Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква

Новината бе съобщена в сайта на президента на Украйна
28 юли 2018 09:57,
65
Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква
Снимка: архив Reuters

Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия). Изявлението беше публикувано на страницата в интернет на украинското президентство, пише ТАСС, цитирана от БТА.

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявлението, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

В момента в Украйна действа Украинската православна църква - единствената канонична православна църква, която сама по себе си представлява самоуправляваща се църква в състава на Московската патриаршия, отбелязва ТАСС. Съществуват и две непризнати от световното православие структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква.

Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич.

"Вселенският патриарх се надява да бъде възстановено каноничното единство на православните в Украйна. Молим се благословеният народ да се удостои отново с едно-единствено църковно ръководство, да бъде възстановена каноничността и да се изцели разколът. Това е всичко, за което говорим ние", се казва в съобщение на страницата му във Фейсбук.

Украйна не може да получи автокефалия без единствената канонична УПЦ, заяви Данилевич за телевизионния канал "Нюз уан".

"Без съгласието на УПЦ не може да бъде предоставен томос (отделяне)", каза той. Данилевич добави, че за да бъде получена автокефалия, "има опеределени правила". "Не може да бъде приета църква без съгласието на поместните църкви", каза той. "Нито една от поместните църкви не е съгласна с алгоритъма да бъде предоставен томос, като бъде заобиколена УПЦ", заяви Данилевич.

Според него Вселенската патриаршия няма да приеме едностранно томос за Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре дошли братя украинци !Московската патриаршия не е църква а отдел на КГБ.
47
1
 
3
 
! Отговори
Обструкция преди 5 години
Нищо конкретно във времето! Може би, когато Истанбул стане новият Константинопол, но освободен от Русия и с нов Вселенски патриарх "издигнат" от освободителите!? Тогава може и да има по-голяма "конкретика"!?
46
0
 
0
 
! Отговори
От горе коментари преди 5 години
ПАк напомнят от ГОРЕ кирилицата е чисто БЪлгарска азбука.Кирил и Методий създават Диверсионната ГЛАГОЛИЦА..При ползването писарите и четците са имали проблеми със съзнанието.Заради проникващи *** през книгите арабската ,гръцката и други азбуки са били забранени северно от СТранджа планина.
45
1
 
0
 
! Отговори
Спомени преди 5 години
ЗА съжаление си спомняме как диверсантите от Константинопол с а платили на Управляващи в Киев да ударят цар Петрова БЪлгария в гръб..Заради тази диверсия и проникнали бесове с украинската войска Дунавска БЪлгария южно от река Дунав е поробена.Вижте паметник на Майка БЪлгария в Киев до събора "Света софия" в краката и седят Кирил и Методий.Българската азбука и досега служи на Русия вкл Киевска отлично.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина е редно сега по тая логика да призная автокефалията на македонската от сръбската православна църква.Ама познайте дали ***, гърбонос, нагъл, мързелив грък ще го направи някога!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия потвърди остров Крит Турски !
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви православни са укрпите от десния сектор, те са католици от Зарпадна Украйна.А президентът Порошенко ( с бащина фамилия ВАЛЦМАН) и премиерън ГРОЙСМАНСА ЕВРЕИ, т.е ицзповядват юдаизма
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската и българската православни църкви са превзети от доносници и офицери от КГБ и ДС. Така че нашият духовен баща в момента е Вселенският Патриарх.Добре дошли на братята украинци !!!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселенският патриарх бе инициаторът на беззаконния събор на Крит, който насажда ереста на всички ереси - екуменизма (смесване на всички ереси в една всеерес).
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай укропите в ЕС плъзнаха чеченските мафиоти. Те отиват и просто си взимат укропски паспорт. Никой не ги спира. Какво ли ще стане, когато Грция осъзнае, че Мати е запалено от чеченци!
38
5
 
7
 
! Отговори
З преди 5 години
Този алкохолик какво иска да си гледа рошен
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега трябва да признае независима от Сърбия македонска патриаршия.
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив !Далекоисточната православна московска църква на КГБ е в състава на Православната църква на Киевска Рус !
35
9
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Вертоломей е Турчин , Мюсюлманин . Не напразно БПЦ не иска да има нищо общо с този Клон на Православието . За тази Църква трябва да има схизма - те са клон на Аллах .
34
8
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Каква православна църква !!! Украинците са евреи ...
33
3
 
5
 
! Отговори
Цигарения поп преди 5 години
Не харесва това!:)
32
6
 
14
 
! Отговори
стефан преди 5 години
ВИЗАНТИЙСКИ НОМЕРА!
31
8
 
10
 
! Отговори
Аййде бееее?! преди 5 години
Ми те бандерките са все гръко-католици - а в модерен вариант - ч-ифутче до ч-ифутчето - и кво се усукват около Православието?!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже по онез земи през тез дни се отбелязва 1300 год. от кръщението им в православие от княз Владимир,който се знае и кат цар за тях,както при нас княз Борис се знае цар за нас и по родови титли отпреди съответсващи отпреди на новите титли цар и княз са заслужени щот по принцип са кръщавани както с лични имена така и титулни,въобще са минали кръщение кат християни от преди много времена и за туй са истински с истинска права вяра само дет се установяват нови титулни изменения по времеви течения
29
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинската автофeкaлия е най-модерната фeкaлия - автоматична.