Барневарн под обстрел: Педофил съветвал социалната служба в Норвегия

През април Йо Ерик Бройн е осъден на 2 г. затвор
28 сеп 2018 20:00,
47
Барневарн под обстрел: Педофил съветвал социалната служба в Норвегия

Норвежки психиатър, който е осъден за притежание на стотици хиляди снимки и видеа, съдържащи кадри на сексуално насилие над деца, е консултирал службата за закрила на детето в страната - Барневарн.

Срещу службата за закрила на детето е имало десетки оплаквания, включително и от български двойки или смесени семейства, засегнати от суровите и неясни действия на социалните.

Разследване на BBC уличи психиатъра и това накара властите в Осло да обявят, че решения, в чието взимане е участвал осъденият психиатър, ще бъдат преразгледани.

През април съдът в Осло осъди на 2 г. затвор 56-годишният психиатър Йо Ерик Бройн за притежанието на над 200 000 снимки и 12 000 видеа, показващи сексуално насииле над деца.

Още по темата

Пред съда Бройн е признал, че е събирал материалите в продължение на 20 г. Той обжалва решението на съда.

След разследването на BBC предстои да бъдат преразгледани решенията, в чието взимане Бройн е участвал.

Вече има и примери с отменени решения, счетени за неправилни. Такъв е и случаят на семейство Арнесенс с осем деца, двете по-малки от които бяха пратени при приемни родители преди 5 години след ключовата намеса на въпросния психиатър. След преразглеждане на казуса преди 2 седмици децата отново заживяват при родителите си.

Майката Инес Арнесенс приветства плановете за преразглеждане, но предупреди, че то трябва да бъде направено от "някой, който може да погледне с нови очи всеки отделен случай".

Показателен е и случаят на българката Цветелина Оланд. След като се разделила с бившия си съпруг той започнал да говори негативно за нея на децата, докато те са при него.

В крайна сметка Барневарн се намесва и забранява на Цветелина да вижда децата си. На тях е забранено да говорят на български и са разделени в различни училища.

Други родители споделят, че социални служители са ги посещавали, защото децата ядат бял хляб или пък са споделили, че родителите им пият бира. В някои случаи дори социалните са разпитвали съседи и дори магазинерки консумират ли семействата алкохол.

Бройн е бил част от 14-членната Детска експертна комисия, която контролира препоръките за нуждата от предоставяне на закрила на деца в Норвегия. Психиатърът също така бил назначен като експерт от различни местни власти в цялата страна.

Агенцията за закрила на детето на Норвегия Барневерн бе подложена на остри критики от родители и професионалисти в областта на грижите за деца с аргумента, че агенцията често отнема деца от семействата им и ги настанява в приемни семейства без адекватна обосновка.

"Барневернет" се задейства при всяко нарушение на правата на децата от гледна точка на норвежкото законодателство. Всяко телесно наказание, шамар, дори перване по ръката е забранено от закона. Като за малтретиране в някои от случаите с отнети деца се смятат и твърде чести караници. Службата има указания да действа и при най-леките подозрения, че има бито или психически малтретирано дете.

Според все повече критици обаче тя отива твърде далече при тълкуванието на това какво е телесно наказание или психически малтретирано дете, като няма никакъв външен контрол на действията й. Твърде често отнемат деца от родителите им само заради слухове и разкази на трети лица, че детето не се чувства добре, или и при най-малкото подозрение, че родителите не се справят с възпитанието.

Преди 2 г. 170 норвежки адвокати, социални педагози и психолози написаха отворено писмо до норвежката държава, в което обвиниха “Барневернет” в несъответстващи по размер на провинението наказания, в напълно погрешни методи, които рушат семейства и в много случаи могат да бъдат сравнени с отвличане на деца от родителите им.

Социалната служба обаче не отговори на тази критика. Според специалистите тя се е превърнала в държава в държавата - напълно недосегаема за контрол, която никога не признава грешки. Една четвърт от отнетите деца са на родители от чуждестранен произход или от смесени бракове. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
15
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Откога Оланд е българска фамилия?Цветелина, нима свършиха българите?
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдейки по снимката това не е Норвегия, ноако е тогава жалко за страната ще я унищожат.
22
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроджендърски ценности!
21
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХаххахахаСега Ганчовците, тази долна част, която преобладава в населението ни и трябва да а бъде премахната, ще си мисли, че е "По-добре".... Хахахахаххахахахажа
20
3
 
29
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Педофилът е добър ***. Къде остава тук Истамбулската конвенция. Къде е ГРЕВИО да го защити. Европейските цености!
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХаххахахаСега Ганчовците, тази долна част, която преобладава в населението ни и трябва да а бъде премахната, ще си мисли, че е "По-добре".... Хахахахаххахахахажа
18
3
 
5
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Забравиха къв го ядоха,по време на 2-рата СВ.А Норвегия ко ши кайш
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14ДРЪН ДРЪН! ТОЧНО ТУК В БЪЛГАРИЯ ПРИСЪДАТА МУ ЩЕШЕ ДА Е УСЛОВНА ! ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ СА МУ ОТ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ И ДОРИ НЯМА ДА ПОЛУЧИ И ОБВИНЕНИЕ!ЧЛЕН 80 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС УРЕЖДА СРОКОВЕТЕ ЗА ПОВДИГАНЕ НА ОБВИНЕНИЕ И АКО Е ПОВЕЧЕ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ КАТО ЗА НЕГОВОТО ОБВИНЕНИЕ КРАЙ НЯМА ДЕЛО!А ПЪК ПРЕСТЪПНИЯ ЧЛЕН 81 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ЗА СРОКОВЕТЕ НА ДЕЛОТО АКО СЕ ПРОТОЧИ ПАДА ПО ДАВНОСТ И ТОЧИ ЧЛЕН БОРИСОВ ГО ДЪРЖИ НАРОЧНО НАПЪЛНО НЕНУЖЕН ПРЕСТЪПЕН ЧЛЕН !БЪЛГАРИЯ=ПРЕСТЪПНОСТ!
16
11
 
14
 
! Отговори
Ак-47 номер преди 5 години
Тия живеят на фото синтеза,бледи с прозрачна кожа,слаби,нещо отвратително има в тия хора от Норвегия
15
0
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Що за глупаво предложение?? Искаш да ни завладеят и да ни направят като тях ли??
14
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това беше станало в България то този психиатър вече щеше да под земята, а пък Норвегия с тези нейни извратени закони да ти вземат децата е психарска държава която никога не трябва да влиза в ЕС
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИСЪДАТА КОЯТО СА МУ ДАЛИ Е СЕ ЕДНО Е В БЪЛГАРСКИ СЪД :DНА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ 2 ГОДИНА НА ВТОРА 1 ГОДИНА А НА ТРЕТА УСЛОВНО :D-----------------------------------ГЕРМАНСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА Е СТРАХОТНА!! ОНЯ ДЕТО БУТНА ЖЕНАТА ПО СТЪЛБИТЕ В МЕТРОТО САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ГО ОСЪДИХА!НО НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМАМЕ РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА ЩОТО ЩЕ ВЛЯЗАТ ТЕ САМИТЕ В ЗАТВОРА!
12
5
 
26
 
! Отговори
Напред наук. е слънц преди 5 години
Тия катили,са сатанисти.Норвегия е държ.на психопати.България требе да обяви война на Норвегия,да видят кон боб яде ли
11
19
 
11
 
! Отговори
БКП ДЖЕНДИ ВОЙНИК преди 5 години
Навремето още преди 1989г сите партийци от гнусното БКП бяха на беритба по ,,случайност,, като посещения в пионерски почивни станции и лагери и очичките им трепереха за крехко агнешко
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това се случи в ЕС. Тоя отива в затвора.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НОРВЕРИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОСЪЮЗА И НЕ Е НА ЕВРО! НАЙ-ГРОЗНОТО Е, ЧЕ ЕС ИМА СПОГОДБИ СЪС ТАЗИ СТРАНА ЗА БЕЗМИТНА ЗОНА!!!ЩОМ НЕ СИ ЧЛЕН НА ЕС НЯМАШ ПРАВО НА БЕЗМИТНА ЗОНА!!
8
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си разбира от работата голем праз! Да е какъв ще!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми той най-добрия познава децата си за това дава ъкъли.
6
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не напишете за случаите в които тази агенция настанява деца при приемни родители педофили със дейното съдействие на полицията и съда ? Май на север не са толкова розови нещата а?
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2. Норвегия не е в ЕС. ТО И В БЪЛГАРИЯ ТОРМОЗЕХА ДЕЦАТА. НО ЕС. С филми и проверка на място. Показаха жестокостите в няколко домове. Така че ЕС има финансовите възможности за контрол.