НПО-та настояват: Свобода за отнетите българчета в Норвегия

България да окаже "тежък дипломатически натиск", настояват те
5 сеп 2018 17:45, Анисия Иванова
64
НПО-та настояват: Свобода за отнетите българчета в Норвегия
Архив: Reuters

Неправителствените организации Асоциацията на бащите в България и "Българска общност в Норвегия" представиха протестна декларация във връзка с отнемането на български деца от техните родители от норвежката служба Барневерн. Документът беше обявен на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

"Ще направим и невъзможното, за да върнем отнетите насилствено български деца от биологичните им родители", се посочва в декларацията, изчетена от Валентин Желев от "Българска общност в Норвегия".

Според данни на организацията Барневерн е отнела насилствено децата от 10 български семейства, живеещи в Норвегия.

Още по темата

Те настояват за незабавно и безусловно освобождаване на отнетите деца на 10-те български семейства и затварянето на всички казуси, в които са следени и притеснявани български семейства и децата им, както и да бъде дадено право на тези хора да напуснат Норвегия без последствия. Желев посочи, че ще започнат акция по обединяване на всички етноси, които имат отнети деца в северната страна.

От неправителствените организации посочват, че мнозина са били принудени да напуснат страната, след като са се уредили там, за да запазят децата и семействата си.

За службата за закрила на детето в Норвегия, известна още като Барневарн, отдавна сигнализират и международни инститиции, като дори има заведено дело в Европейския съд за правата на човека.

Сигналите могат да се подават по всяко време и са анонимни. А причините могат да бъдат разнообразни - не само за насилие над децата, но и за това, че например бебета плачат нощем.

Една от критиките към Барневарн, която отправят родители и НПО-та е, че службата работи директно с полицията и де факто върху нея не се управлява контрол.

Още през юни месец редица българи се оплакаха, че са били подложени на тормоз от службата в Норвегия.

В един от случаите сигнал е бил подаден от училището на две деца, защото те ядат бял хляб и шоколад.

В друг случай дете на българин е споделило пред службите, че баща му пие бира, а Барневарн реагира мигновено.

За 1 г. в Норвегия от домовете им са били изведени близо 22 000 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
дават на отнетите преди 5 години
има една история в норвегия с деца които са родени от хитлеристки войници и офицери. там и за майките им също има една история..та яли бял хляб пили бира... ама явно с цаптараптани париотиват *** в Норвето децата им правят каквото е нужно и им ги отнемат. хляб, подслон и образование има ли за такива дЯцъ осигурени? имъъъ. ето това им е технологията
49
1
 
4
 
! Отговори
чеша си макарите преди 5 години
Нов световен ред. Трябва завбъдеще от територията която населяват хората ъхмм робите извинявам се да се спазва всичко както е зададено в матрицата :) демек детето има ли кариес да се отнеме от родителите някой мисли ли малко по различно да се вкара в лудница или затвор и те така .. ясно е че ще има територии като нашата които ще са просто разни гета никъде не е добре..остава засега да хвана самолета за Нова Зеландия при кивитата чувам че са по гостоприемни и да си го местя в другия крачол
48
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам ... аз друго чух за тези неща в Норвегия. Чух, че това с хляба е яло бял хляб ... и нищо друго в продължение на години. Другото, което чух е, че баща му си пийва бира, ама не една на ден, ами една на час. Разбира се, това може би е стабилна и сигурна среда за децата ви, но в Норвегия имат друго мнение. Като им е толкова зор, да изчакат малко и да си ги прекарат през шведската граница, де никой не брани и толкоз ша муй ...:)
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Да, само 3000 души има в Новрвегия. Като си се грижим толкова добре за децата,я ми кажи, защо половината население е пpосто кат г.. ?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Ако ти харесват викингите, кажи ми с какво се отличават от едни други брадатковци, които живеят в нешето време и са готови на завладяване, изнасилване, плчкосване и избиване на големи маси от хора.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Нищо и няма и спри да ползваш случайни цитати, за да се правиш на умен.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в норвегия има нещо гнило,не в дания
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО В БЪЛГАРИЯ СЕ СПАЗВАХА ЗАКОНИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СИГУРНО НАД 10% ОТ ВСИЧКИ БЕЛИ ДЕЦА ЩЯХА ДА СА ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ! ЗА ЕТНОСИТЕ СИГУРНО 40% МИНИМУМ ОТНЕТИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ДЕЦА ТУК!
42
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ СЪС ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА !! НЕ САМО ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦАТА А И В ЗАТВОРА АКО ГИ БИЕТЕ !!ТОВА НЕ ВИ Е ТУКА ПРОГНИЛАТА РУСИЯ КЪДЕТО ДЕЦАТА НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА!
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА КОГО ДА ЗАБЛУДИТЕ!!ОТНЕТИ СА ДЕЦАТА НА 10 БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ЗА ГОДИНИ НАРЕД!!!!АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО!!!!10 БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛЪК БРОЙ!!! ТАМ ИМА ЗАКОНИ ДОСТА ПРЕКАЛЕНИ ЗАКОНИ НО ТАМ ИМА ЗАКОНИ!!!МИСЛЯ, ЧЕ ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА БИЯТ ДЕЦАТА ИЗОБЩО КОЕТО НЕ Е РЕДНО ЕДНО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ГО ШЛЯПНЕШ НЕ МОЖЕ ИНАЧЕ :DЗАКОНИТЕ ИМ СА ПРЕКАЛЕНИ НО НАПЪЛНО ЗАКОННО ОТНЕМАТ ДЕЦАТА !! НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА Е ПРОЧЕЛ ЗАКОНИТЕ ИМ И ДА СЕ Е МАХНАЛ !!!
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък за викингите...били са мъже, а сега наследниците им са жалка измедерастена гвъч. Вземат детето от нормално семейство и го дават на фамилия от двама зоофила и лесбийка-некрофил. Затова и процента на самоубийствата им е недостижим.
39
1
 
12
 
! Отговори
Teo преди 5 години
До Наблюдател... намерили ... само да ти подскажа, Брайвик е тяхно отроче! Та можеш да си помислиш много добре до какво довежда децата това. Но ... от друга страна всеки си избира - щом са отишли в Норвегия с деца, редно е да са се запознали с фактите. Като не ти изнася - вдигаш чукалата и другаде. И аз ако отида в Дубай трябва да спазвам закона на шерата и за поглед в очите на чужда жена могат да ми набият 10 камшика по ***. За това - различни държави, различни култури! Точка!
38
16
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Виж ти, норвежците са намерили изключително ефективен начин за интегриране на маймунското население в цивилизованото им общество и частично възпиране на нашествието. Добре работа, продължавайте така!
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В скапана Норвегия властва инстамбулската конвенция и со ро сои д ни НПОта. Не бива да допускаме да стане така и в България. Да "почистиме" со ро сои ди те докато все още не е късно
36
2
 
9
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
не напускайте България чада мои , жена ми иска за рождения си ден " 4 x 4 ЧЕРЕН МЕТАЛИК " , все някой трябва да го заработи .
35
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... да бе Норвегия трабва да остави БГ цурвулите да смучат ракия, и да крещят като *** на децата си и да ги млатят като се насмучат до припадък
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тея 10-тина БГ родители , ако са същите диваци като родителите на Сузанитка .
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж постоянно и без причина, а как тогава случаите са само 10 от всички живеещи там български граждани от всички етноси?
32
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да крещиш и да обиждаш детето не е нормално в Европа, там децата се отглеждат обич и детето трябва да расте щастливо в добра семейна среда. За разлика от нашия манталитет на възпитание. Те се правят, че не разбират защо са им отнели децата.
31
6
 
7
 
! Отговори
Ако си бяха преди 5 години
стояли в Родината, нямаше да са сега отнети и да ги отглеждат приемни хомо-двойки, сами са си виновни