Проф. Начев: Проблемът в здравеопазването е качеството му

Демонополизацията на НЗОК е по-добрата алтернатива, смята той
Обновена: 28 сеп 2018 23:00 | 28 сеп 2018 21:50, Екип на Bulgaria On Air
15
Проф. Начев: Проблемът в здравеопазването е качеството му
Снимка: Bulgaria ON AIR

Два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването бяха предложени от ресорното министерство.

Едно от предложенията за реформа е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска.

Другият вариант, предложен от здравния министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. Това щяло да даде възможност за съревнование и конкурентност.

"Финансирането, което в момента е налице, трябва да се промени на всяка цена. За система като здравеопазването, която е изключително чувствителна, най-добрият вариант е този, който няма да я срути и да създаде голямо напрежение", коментира в студиото на "Денят ON AIR" директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Първият вариант не повишава парите за здравеопазване, те ще останат същите както до момента, разликата е, че ще се появи конкуренцията на застрахователните дружества. Разбира се, рискове има, тъй като по мое мнение, самите застрахователи не са готови за подобно нещо", обясни проф. Начев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът на Ганиела Ангелова отбеляза, че вторият вариант - пълна демонополизация на НЗОК е по-добрата алтернатива, тъй като промените ще се случат по-плавно и средствата ще бъдат повишени.

"Който и модел обаче да бъде избран, няма да реши най-големия проблем, а именно - качеството на медицинските услуги у нас", категоричен бе експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Хампрацумян поне в учил. Има 4 висши и говори 9 езика.Прочети му биографията.
9
1
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Лекува дръжки.Тоя е един полуграмотен мошеник и натегач, който само гледа какво може да открадне. Всички герберасти са такива, начело с Вожда им Боко Тиквата.
8
4
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 години
До Спирам-------------------------------------Хампарцумян как получава повече.Начев е учил и е професор, лекува хора,а оня си бара оная работа.Банката може да е частна ,ама парите в нея са наши.
7
0
 
7
 
! Отговори
Спирам преди 5 години
Спирам за плащам НЗОК. Да му мислят тези, които нямат избор.200 000 човека ще изгубите с алчността ви.Кой ти определи заплатата в държавна болница бе иззедник.60 000 в ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА, не ви стигат парите.Аре Чао, 30 години подлагате този народ на геноцид.2 -пъти 200% увеличихте вноските при 2 милиона намалено население.Заради такива като теб, който не си знае милиардите.Засрами се бе, наведи глава и се засрами бе.Буров ви го каза на каскетите, че не може при беден народ да имаш милиони
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е в безконтролното крадене, поради което за качество не може да се говори! Какво ще стане ако не се застраховам? Ще ме оставите да умра? Ако е така, много бандюги и тъмен електорат щяха да са на по-добро място благодарение на мен и много други. Но ... дотук бях! Който иска, да ви вярва!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушайте чичкото и може да станете милионери като него!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лобистката шайка предлагат да изхранваме мутрите от застрахователния бизнес. Няма ли някой лекар с разума си, който не е от тази шайка? Двама-трима лобисти се въртят по всички медии да предлагат фалшивата си стока.
3
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За доктори като Генчо и за здравната система в тази ситуация , в която се намира, както и за НЗОК, само пръстовия отпечатък е лек!!!Да , но някой трябва да л.апа, без да носи отговорност и да се знае как л.апа, и какво е вършил, когато е л.апал!!!А вие л.апате ли селяни прости???Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
2
0
 
24
 
! Отговори
50 преди 5 години
Този ощли не е с раирана пижама!?Има ли в света доктжр с 6 и половина милиона доход?Цацаров,защо спиш?
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя с акции и спестявания за 10 милиона лева директор на ДЪРЖАВНА болница, с какви очи говори за здравната реформа!!!