Македония избира: Ако стане Северна - към НАТО! Ами ако не?

Страната гласува на референдум за промяната на името
Обновена: 30 сеп 2018 07:31 | 30 сеп 2018 07:30, Красимир Ангелов
211
Македония избира: Ако стане Северна - към НАТО! Ами ако не?
Снимка: Reuters

Исторически неделен ден предстои в Македония. Жителите на страната ще трябва да решат, дали балканската държава ще се казва вече Северна Македония.

Още по темата
След дълги преговори с Гърция, най-накрая двете страни се разбраха Бившата югославска република да има свое ново име. Съгласието на политиците в двете държави за постигането на консенсус около това име отваря пътя на Скопие към така желаното членство в Европейския съюз и НАТО, но само ако то бъде прието от избирателите.

Въпросът, на който трябва да отговорят избирателите, гласи: "Подкрепяте ли членството в Европейския съюз и НАТО като приемете споразумението между Република Македония и Република Гърция?".

Това ще бъде третият референдум в историята на страната. Той не е с обвързващ характер и дори ако мнозинството от отговорите се окажат отрицателни или участието не е достатъчно, за да бъде обявен за валиден, македонският премиер Зоран Заев може да премине към изменение на конституцията и утвърждаване на промяната на името.

По данни на македонската Централна избирателна комисия малко над 1,8 милиона гласоподаватели имат право да участват в допитването. За да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

След плебисцита ще е нужна подкрепата на две трети или 81 от общо 120 депутати в македонския парламент, за да бъдат одобрени конституционните промени в споразумението между Скопие и Атина. Когато тези процеси завършат в Македония, споразумението следва да бъде одобрено и от гръцкия парламент.

Според социолозите предимство на този етап има лагерът, подкрепящ договора. Важен момент е обаче, дали във вота ще участват необходимите 50% от избирателите, за да бъде той счетен за валиден.

Различни националистически сили в самата Македония обаче, включително политици от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, призовават за бойкот на вота. Президентът Георге Иванов, който се ползва с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, също заяви, че няма да гласува и окуражи и други избиратели да направят същото.

Ако, обаче, македонците изоставят Преспанското споразумение, то изолацията на страната поне от страна на Гърция ще продължи, а така практически ще се блокира пътя на Македония към НАТО и ЕС, което ще засили риска от политическа нестабилност вътре в самата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Руските пумяри и там мътят водата."---Научи се да пишеш, бе, НЕруски ***! Пише се ***, с "О", защото идва от помия. Хем цял ден се валяш в нея, и пак не знаеш как се пише. :)
150
1
 
4
 
! Отговори
Сико преди 5 години
Интересно какво общо имат НАТО и ЕС с името на Македония? Направо са се изгаврили с тях с този въпрос!
149
1
 
1
 
! Отговори
Ами ако не? преди 5 години
Западна България
148
3
 
2
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 162 Какво пречи на БСП да си отгледат и те един Цв.Цв. да им печели изборите ? А де ?
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дето не искат да си признаят че са Българи са със Сръбско мислене крадат история и герои на близките държави до тях Гърци и Българи!Българите никога не са избивали Македонци защото няма такава нация а има географско понятие!Македонците са измислени от СССР.
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам, че има някой, който симпатизира на руската ***. Има надежда!!! Дръжте се бартучки или както там им викахте на пияните мужици.
145
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе бе , не си разбрало(трети пол).Никоя еврокурва не иска с Русия ,понеже им го забива здраво.Нормалните сме за.
144
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска с росия....., малко ми е жал за тях, колкото и злобно и първобитно племе да са. Все пак и те са хора....
143
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврокурвите как обесняват развоя на вота.Причината едва ли е , че македонците са здравомислещи двуполови човеци .
142
6
 
7
 
! Отговори
ноооооооо преди 5 години
До Анонимен 160A дали няма да слушаме краварски и сороски плач ,ч е видиш ли референдума е бил манипулиран - ако активността е под 50 процента , или отговорилите с НЕ са повече
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдум ли? В България живее геният на изборите и референдумите Цветан Цветанов. Той ще спечели и на Южния полюс всичко, което му поръчаш. Заев сегурно се консултира с него по телефона, а може и лично да е отишъл да дава акъл. Трябва да я набутат Македонията в НАТО-то на всяка цена. Такива са директивите от Брюксел и Вашингтон.
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кутевската своолоч усеща вече резултата от референдума и изпада в истерия.
139
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се поредния голям *** за рускаята кочиина :) Още една държава от техния кръг на влияние ще им покаже среден пръст :) Само няколко часа до шоуто :)))))) Ще слушаме московско квичене :))))))))
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанистан -така ще се казва скоро време тази територия !!! И от утре се очаква масов нов наплив за български паспорти ,понеже са и ще си останат черната дупка на Балканите и в Европа !!!
137
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските пумяри и там мътят водата.
136
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е чувал албанците в Македония да казват, че са македонци. Обаче българите от Македония се хвалят че са македонска нация и с гордост(пардон, с глупост) го заявяват. То, невежеството ходи по хората де.
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичо Гошо,така им беше формулиран и въпросът за тяхната "независимост" а именно "съгласни ли сте Македония да бъде независима с възможност в бъдеще да се присъедини към една евентуално нова Югославия"!Знаят си бюрманците къде им е коренът,при Тито.
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя смешен референдум в БЮРМ е само консултативен и след обявяването на резултатите всеки ще има право да си ги тълкува както си иска.Ако мине 50% с голямо одобрение Заев ще се закрепи за някое време,ще има легитимитет както се казва там да промени конституцията,а там ще се сменя не само името.Ако е под 50% но пак одобрен другите обаче ще имат легитимитет да кажат че "древните македонци"не си го дават името дето им е от времето на амебите.Всичко е един цирк,а на Ципрас му се клати яко стола.
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах Александър Йорданов и ЧУков при Георги Любенов,двамата са от двата края на политическия спектър но бяха категорични че образно казано Борисов и Захариева извършиха КЛАСИЧЕСКО НАЦИОНАЛНО хайде да не е предателство но ОТСТЪПЛЕНИЕ от националните ни интереси и кауза.Ципрас виси и догодина ще изгуби изборите но той поне частично защити гръцката история и кауза докато нашите гламари оставиха това на някаква си комисия.Тая комисия вече година и повече НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛА,АМА НИЩО.
132
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А македонците на света.