Пушачите по-често страдат от увреждания на зъбите

Парите от електронните цигари водят до злокачествени тумори
30 сеп 2018 20:26, Анисия Иванова
18
Пушачите по-често страдат от увреждания на зъбите

Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в САЩ установиха, че пушачите по-често страдат от увреждания на зъбите поради отслабване на защитната система в пулпата, съобщава сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 32-ма пушачи и 37 непушачи, като при това всички участници страдали от пулпит - възпаление на вътрешните тъкани на зъбите. От пациентите били взети образци от пулпата и в тях било изследвано нивото на интерлевкин 1 бета, тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа), бета дефенсин 2 (hBD-2) и бета дефенсин 3 (hBD-3). Тези съединения участват в имунната реакция, която е в отговор на проникването на микроби.

Оказало се, че нивото на бета дефенсин 2 (hBD-2) и тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа) е значително по-малко у пушачите, отколкото у непушачите. Това увеличава риска от заболяване на венците и коренните канали на зъбите.
Специалисти от университета на Минесота наскоро заключиха, че парите от електронните цигари могат да предизвикат ДНК увреждания на клетки в устната кухина и да доведат до поява на злокачествени тумори. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Много Умни мисли тук на пушачи...генно наследство...по добре протези...отколкото здрави естествени зъби и т.н...умрели не пушачи.......всички ще умрем щом сме се родили....но пушачите влошават още повече вече много мръсния въздух за живот.. за това умират и пасивни пушачи...покрай активните.за им дишат фа.шки.ите!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пуша, но е смешно да защитавате пушенето изобщо.Няма нито една причина човек да пуши освен ужасната зависимост
14
9
 
3
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Чета и се чудя, как аз заклетия пушач се разделих завинаги с едни от най-добрите си приятели, които бяха непушачи. Чак ми е кофти да ходя на гробищата, щото на умрелите пушачи паля цигара и я оставям на гроба. На тези непушачите какво да оставя
13
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ич ми не е. Ченето ми струва ххх.лв. и си го нося в джоба. При ядрен взрив ще оцелее за разлика от мен. Мия си го на чешмата и си пуша. И на зъболекър вече не ходя. Бадева са се пънали тези учени
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Непушачи станаха разните поддали се на либералната еврейска пропаганда. Загубили са представа за истински стойностите неща в живота и живеят като зомбита"Значи, защото не пуша, съм станал зомби и нямам рпедстава за истинските неща в живота ? Човеко, ти не си добре.
11
23
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Непушачи станаха разните поддали се на либералната еврейска пропаганда. Загубили са представа за истински стойностите неща в живота и живеят като зомбита. Само гледат телевизия.Истинските патриоти, които обичат родната Русия, си пушат и изпитват истински емоции!
10
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че пушачите са доста по-неподатливи на майнд контрол, на разни манипулации и така. Затова е и яростната фалшива загриженост в последните години. Ами химическите следи от самолетите, по-малко безвредни ли са? *** пример!
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При зъбите е ген, подръжка и пушене. Ако жъбите ти се скапани, още на 15 ще имаш пломби и прочие, но ако си късметлия, на 50 години, може и всичко да ти е наред, стига да си ги мил добре и да не си пушил.
8
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непушенето е първата крачка по наклонената плоскост.Следващата е веганството.После е третия пол.После - има още крачки, все по-надолу и все по-надолу.
7
2
 
13
 
! Отговори
Патология преди 5 години
До АналогияАко пушенето и карането без каска са ти преживвяванията в живота, то мисля, че имаш нуда от прегръдка ...
6
9
 
12
 
! Отговори
Антинепушач преди 5 години
Непушачите също страдат често от увреждания на зъбите, особено ако много знаят.
5
19
 
3
 
! Отговори
Аналогия преди 5 години
Да си непушач е все едно да пиеш безкофеиново кафе. Или все едно да караш мотоциклет с каска.Може и да живееш по-дълго време... Но какво от това? Преживяванията ще са ти по-малко!То и костенурките живеят дълго време... Но какво от това?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богаташите поддържат изкуствени ченета, не естествени зъби.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сияйна мъдростО мъдри, научи ме и аз да бъда толкова мъдър ...
2
19
 
5
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 5 години
Вярно е. Обаче пушачите изкарват повече пари (справка - изследване на учени от Странфордския университет, 2016) и съответно, по-често ходят на зъболекари. Като следствие - имат по-добре поддържани зъби и живеят по-дълго!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиячите - също. Но чудно защо не е важно.