Българската безработица – рекордно ниска

Нивото на младежка безработица продължава да се понижава
1 окт 2018 19:46, Бойчо Попов
38
Българската безработица – рекордно ниска
снимка: Ройтерс

Безработицата в България остава на рекордно ниско ниво и през август на месечна база – 5,2%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в понеделник. Това е най-ниското равнище на безработица от края на 2008 г.

На годишна база понижението остава по-голямо, като през август 2017 г. безработицата е бяла с цял процентен пункт по висока. Безработните у нас през осмия месец на годината са били общо 173 хил. души, или с 34 хил. по-малко в сравнение с август 2017 г.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 13,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. по-малко от данните за юли. На годишна база обаче се забелязва леко увеличение – от 0,2 пр.п. Общо 20 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през август на месечна база на ниво от 6,8%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,5% през август 2017 г., което е разлика от 1,3 пр.п. Това най-ниското ниво на безработицата от април 2008 г. Безработните в региона през осмия месец на годината са били общо 16,657 млн. души.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Така е. общото наблюдение е, че не останаха хора в държавата. Новината е повече жалка и тъжна, отколкото повод за радост.
17
6
 
38
 
! Отговори
Петров преди 5 години
България прооцъфтява, няма безработица, пред Германия сме по доходи, Дания е след нас по финасова сигурност, целият свят е стреснат от великата българска демокрация и нейните успехи.....е това е малко много, си каза БокУ и каза на Цвъ да зачеркне последното изречение в статията.
16
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безработицата била намаляла , хах , за малко да повярвам на тая партенка .
15
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес бг, скоро читателите ще спрат да ви посещават. Ще останат само партийните *** на ОП, ГЕРБ и някои нереализирани историци с националистически наклонности. Ще генерират еднотипни постове един след друг, да хвалят илюзорния напредък на Бг и високите заплати в ИТ сектора.Читателите се отвращават от дежурната пропаганда, поръчковите статии и субективната информация, която разпространявате.
14
5
 
35
 
! Отговори
до иван преди 5 години
В българия работи само ит сектора
13
29
 
9
 
! Отговори
иван ит преди 5 години
Да наистина се търсят хора аз работя в ит сектора при заплата 7000лв. и шефа мисли да ми я увеличи за да не избягам защото никой не иска да работи таз тежка и уморителна работа
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С инвестиции както през 1958 г и нито едно ново работно място безработицата е както при Станишев ! Браво другарю Бойчо Борисов !
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До програмист 9Няма лошо, но не гледай нещата само от твоята камбанария всички не могат да бъдат програмисти така, че преценката ти важи само за такива като теб.
10
6
 
63
 
! Отговори
пропагандата се лее преди 5 години
Безработицата е ниска, защото от бюрата по труда отписват трайно безработните. Те не си намират работа, просто не са регистрирани като безработни.Народът емигрира. Бг се стопи. Те отчитат спад на безработицата.Пак пропаганда.
9
22
 
9
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Наистина е пълно с работа поне за хората с моята професия.Отвсякъде ме търсят за проекти и досега не съм изкарвал толкова пари.
8
3
 
29
 
! Отговори
Констатация преди 5 години
Май всички коментиращи са единодушни относно темата.Този сайт очевидно обединява народа.
7
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В село Лавандула , другарю Борисов , безработицата е 0.00 % ! Младите са в Италия , ... ., старите измряха !Българино за пердуха те взе СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откровена ЛЪЖА, за това всяка обява в ***.bg дори в малките градове е разглеждана над 300 - 400 пъти
5
4
 
48
 
! Отговори
труд преди 5 години
те не останаха млади хора тук
4
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко удобно то тя безработицата изтече през терминал две даже и бежовите вече са разбрали накъде вървят нещата и бягат да се "интегрират", и да точат социалните на либерастите из европата.
3
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е: Останаха ли работни хора в БГ?
2
3
 
45
 
! Отговори
СмЕх!!! преди 5 години
Добре, че вече няма визи! Плюс това и заетоста, и безработицата едва сега се изравниха с нивата отпреди 10-на години. Тоест няма счупени рекорди освен по подмазване на правителството.
1
3
 
38
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Леле,леле,леле!!! Докогааааа???