Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?

Икономисти настоявата за пълното му отпадане
3 окт 2018 15:30, Екип на Investor.bg
75
Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

В разгара на текущия политически сезон и в момент, в който предстоят сериозни промени в почти всички данъчни закони, икономисти предлагат корпоративният налог, дължим от фирмите на база тяхната печалба, да отпадне.

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от ЕКИП, на която беше представен и подробен доклад за ефектите от премахването на корпоративния данък върху неразпределената печалба в България.

"През последните години дебатът за корпоративния данък, неговото оптимално ниво и произтичащите от него ползи и негативи става все по-популярен. Правителствата, ЕС, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), граждански организации дискутират размера на ставката, варианти за единна данъчна основа, методи за борба с избягване на облагането, дори и предложения за обща ставка в ЕС. Данъчната реформа в САЩ от 2017 г. предизвика глобални дискусии. На този фон възниква дебатът до колко, всъщност, корпоративният данък е ефективен и какво ще стане, ако бъде премахнат", посочи авторът на доклада Стефан Стоянов, цитиран от Investor.bg.

Той припомни още, че за последните 20 години се наблюдава глобална тенденция за намаляване на ставката на корпоративния данък в почти всички развити държави. Средната ставка за страните членки на ЕС е спаднала от 35% през 1995 г. до под 22% през 2017 г. В България - от над 40% до 10%.

Според икономистите от ЕКИП в настоящия му вид и в условията на българската икономика корпоративният данък е несправедлив, неефективен и вреди на предприятията, хората и икономиката като цяло. Те обаче смятат, че тези негативни ефекти могат да бъдат избегнати чрез промяна на начина на облагане. По-конкретно, те настояват с корпоративен данък да се облага само разпределената към собствениците печалба, а реинвестираната част да се облага със ставка от 0%.

Икономистите са на мнение, че по този начин ще се освободи повече ресурс за предприятията, както и ще се увеличи склонността за нови инвестиции. Вследствие на това се очаква повишаване на икономическата активност и ръст в икономиката на страната. Други очаквани позитивни ефекти от предложената реформа включват повишаване на преките чуждестранни инвестиции, изсветляване на част от сивата икономика в страната и повишаване на покупателната способност на населението.

Още подробности в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Че то има ли българска фирма,дето да е платила такъв данък някога.Всичките въртят,сучат и все са на нула печалба или малко отгоре.
67
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Това не е корпоративен данък в България ,а чорбаджийски .Направеха го 10% и пак няма инвестиции и като го направят 0 ще дойдат ли ?Трябва промени в трудовото законодателство.Те се интересуват от печалбите.За да има потребление трябва хората да си получават парите за да потребяват . Тия закони облагодетелстват некоректните ,,работодатели,, и работници . Прекалено сложна е схемата на втория месец за първия.Което означава че хора които не са работили в частния сектор не трябва да правят закони ;)
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНЕНИЕНе си рабзрал идеята, на този икономически съюз ... Спокойно - и хората в парламента не я знаят :)
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Има и още нещо - фирмени раазходи. ознавам ***, коитоо носят скъпи италиански костюми, пътуват с билети за по 10000 лева, ядът в ресторанти, където сметкат е 400 лева на човек и ги возят в нови S класи ... И всичко e "фирмен разход" ТОй червив от пари, ама и нищо не плаща.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуждите фирми бягат, а къдърните не равят бизнес у нас, не защото даъка е висок, а защото още помним, какво стана с едни френски компании. Защото мнго добре сме наясно, как "вървят нешата" с цялата мизерия и гнус от подкупи, сфери на влияние, "наши и ваши" ...
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са псевдо икономисти. То и сега реинвестираната сума не се облага с данък, защото просто не е печалба, а инвестиция.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мнение"Аз пък предлагам а отпадне максималния осигурителен доход и да се дължат осигуровки и върху получените дивиденти от фирмите след платен 5% корпоративен данък."Данъкът за дивиденти винаги ще бъде минимален и плосък, така е навсякъде, богатите си получават парите от дивиденти, а не от заплати. Прогресивни данъци се налагат само на заплатите, като до средната заплата са вече около 50% заедно с осигуровките, от средната нагоре вече стават плоски данъците, така е в ЕС и в цял свят.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНЕНИЕ"Разбрах че в България Данък Печалба се изнася в Чужбина . Този Данък в ЕС е 22% а в България е 10%"Невярно. В повечето страни в ЕС корпоративният данък е около 30-35%"Брутния Вътрешен Продукт на Република България е 100 Милиарда Долара"Невярно. БВП на Република България е 56млрд $
60
4
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Разбрах че в България Данък Печалба се изнася в Чужбина . Този Данък в ЕС е 22% а в България е 10% .Това е лошо за Българската Икономика - Данъка трябва да се синхронизира с ЕС Законите - 22% . Другото е Лобизъм на Депутати и Ала Бала за хората които не познават материята .С думи Прости - Брутния Вътрешен Продукт на Република България е 100 Милиарда Долара - ако увеличим Данъка на Бизнеса с 10% , до нивото на ЕС , ще имаме в Бюджета още 20 милиарда лева Годишно . Прав ли съм или Бъркам ?
59
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Разпределената печалба и така се облага с ДОД, а вирмите могат да намаляват КДП с покриване на загуби за предишни периоди, дарения и други счетоводни врътки.Защо не приемат над 20000 ОД да не се облага изобщо с данъци, ДГД бедните и всичко е точно и само кекс, кекс, кекс за бачкаторите.КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ В МУТРОЛАНДИЯ?! НАСЕЛЕНИЕТО ИЗБЯГА ИЛИ ИЗМРЯ, НЯМА КОЙ ДА БАЧКА, А ЩЕ ПРЕВРЪЩАТЕ ДЪРЖАВАТА В "ПЕРАЛНЯ"!
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те сериозно ли плащаха досега? Всичките, честно?
57
4
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нормално е да отпада корпоративния данък по света - нали корпорациите управляват света. Милионерите защо да плащат, като има балъци като нас, които ще им поемем масрафите с нашите данъци. Аз пък предлагам а отпадне максималния осигурителен доход и да се дължат осигуровки и върху получените дивиденти от фирмите след платен 5% корпоративен данък. Така ще се стимулира реинвестирането и нашите богаташчета първенюта ще се замислят преди да си купят поредната нова кола, яхта къща, и лукс.
56
2
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Стига си мислил за тези cкапани евреи, ами си живей живота блажено! Те така или иначе ръководят парада.
55
2
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
евреите измислят понятието корпорация за да е по-лено да се прехвърля сонсвенноста от една марионетка на друга - ако собсвенноста е на името на някой роб и този роб умре ненадейно се явява проблема как сонсвенноста да се прехвърли на друг еврейски робс корпорациите този проблем се решава леснос фондациите е още по лено даже - те не плащат абсолщтно никакви данъци по закон - даже данък наследство не плащат
54
0
 
0
 
! Отговори
До к преди 5 години
Финансово генийче "Акций и Спекулаций" да не са някакви Римски консули?
53
0
 
6
 
! Отговори
к преди 5 години
До Hafen die Wahrheitкорпорация се нарича фирма която е юридическо лицет.е. Корпорацията "Набутавко Комерс" например е юридическо лице и като такова има собстенност на свое име и плаща данък, но понеже "Набутавко Комерс" не е роб като теб и мен, не може да бъде вкарана в затвора и за това за "Набутавко Комерс" законите са различни от тези за обикновенните робиферштензи ?
52
0
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Кой плаща корпоративен данък? Местните юридически лица търговски дружества.Чуждестранните юридически лица, когато осъществяват стопанска дейност в страната чрез място на стопанска дейност.Тези икономически субекти, наричаме ли в общият смисъл "Корпорации!?
51
0
 
8
 
! Отговори
к преди 5 години
в САЩ евреите от Айпъл например дължат повече от 100 МИЛИАРДА $ данъци !!!обаче когато си над закона никой не може да те накара да платишобикновнните хора в САЩ ако се осмелят да не плащат данък отиват в ЗАТВОРА !така наречената Интърнал Реженю Агенция праша копите си в дома ти, разбиват вратата и прозорците ти, просват цялото ти семейство на пода с белезници и те замъкват в ЗАТВОРА !!!ЗАЩО !?защото си пропуснал да платиш данъка си
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кДаже и най-обикноивения човек може да си направи ООД, т.е. корпорация.Така, че какъв ти е проблемът?
49
4
 
12
 
! Отговори
к преди 5 години
Корпоративен данък се нарича Данъка върху печалбата на Корпорацията !Частните лица , едноличните търговци плащат ДОД !!!Данъка от спекулаций на борсата също се води корпоративен данък ..... за да могат еврейските гадове да не плащат данъци върху спекулациите си но това не е достатъчно на евреите - те основават фондации като тази на Бил Гейтс например или като тази на Сорос и по този начин закооно не плащат никакъд данък !само обикновенните хора плащат данъци в условията на "демокрацията"