Бурно и непредвидимо... Бразилия ври и кипи, потъва стремглаво

Страната още не е ударила дъното, но свличането ѝ продължава
4 окт 2018 22:05, Елка Василева
47
Бурно и непредвидимо... Бразилия ври и кипи, потъва стремглаво
Снимка: архив, Reuters

Бразилия е обзета от сляпа омраза и невиждана поляризация: в навечерието на президентските избори страната изглежда все по-непредвидима. Какво точно се случва в петата по големина държава в света?

Какво става с тази Бразилия? Страната вече изглежда напълно непредвидима. И никой не знае накъде ще я поведе новият ѝ президент, който ще бъде избран на предстоящите избори /на 7 октомври/, пише Дойче веле.

Дълго време резултатите от тези избори също бяха смятани за непредвидими - петима кандидати се конкурираха за участие в балотажа, но фотофинишът показва, че на финала ще се състезават крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро и кандидатът на лявата Работническа партия Фернандо Адад.

В продължение на месеци бившият президент Лула да Силва, който управлява страната от 2003 до 2010 година, водеше с голяма преднина в социологическите допитвания. Но бившият любимец на народа няма право да се кандидатира отново, тъй като бе задържан по обвинение в корупция и пране на пари. Самият той смята, че е станал жертва на „съдебен заговор".

Болсонаро, който сега води в допитванията на социолозите, също пропусна горещата фаза на предизборната борба. След като бе атакуван с нож, почти неизвестният доскоро политик прекара седмици в интензивно отделение. А сега гръмко заявява, че бил призван от Бог и нямало да се примири с поражение. Така той де факто намеква, че в случай на нужда може да прибегне до услугите на военните, към които изпитва особено топли чувства заради извършения от тях преврат през 1964 година.

Връхна точка на хаоса

Бурната предизборна борба се явява връхна точка на хаоса от последните няколко години. В средата на 1990-те Бразилия преживя икономически бум, но през 2014 бе разкрита гигантска корупционна мрежа, в която бяха замесени най-големите частни концерни, държавни предприятия и политици от почти всички партии. Най-известната "жертва" на последвалите разкрития е бившият президент Лула.

В средата на септември заместникът му Фернандо Адад пое кандидатурата за президент. А това означава, че ще наследи и гласовете за Лула. Болсонаро пък трупа точки с аргумента, че именно Лула бил отговорен за корупцията и икономическата криза в страната, а неговата Работническа партия искала да превърне Бразилия в нещо като втора Куба. В отговор от лявата Работническа партия твърдят, че Болсонаро щял да върне военната диктатура. Накратко: двата лагера са се вкопчили един в друг със зъби и нокти. И така поляризират Бразилия до краен предел.

Масовите протести от последния уикенд, в които се включиха стотици хиляди демонстранти от цяла Бразилия, показаха, че много хора в страната едва ли ще се примирят с евентуална победа на Болсонаро, смятан за хомофоб, расист и женомразец. В същото време привържениците на Болсонаро обвиняват левите сили в страната за какво ли не, включително и за германския националсоциализъм. Хитлеровият националсоциализъм бил всъщност ляво радикален, твърдят те.

Именно Болсонаро е главният виновник за нажежената атмосфера в страната, смята бразилският политолог Сержу Праса. "Бразилия винаги е била поляризирана, но новото в сегашната ситуация е, че обществото е обзето и от силна агресия. А тя идва именно от Болсонаро", твърди експертът.

"По-зле от Аржентина"

Между 2014 г. и 2017 г. Бразилия изживя невиждана криза. БВП се срина, милиони работни места бяха закрити, а бурно развиващата се дотогава страна се превърна в проблемно дете. Независимо от всичко това икономическите теми изобщо не присъстват в предизборната борба, твърди германският журналист Александър Буш, който добре познава Бразилия. По неговите думи, ако сравняваме бюджетния дефицит и вътрешния дълг, Бразилия е дори по-зле от Аржентина. "Но както Адад, така и Болсонаро омаловажават икономическите проблеми. Да, Бразилия още не е ударила дъното, но свличането ѝ продължава", предупреждава експертът.

В същото време идеологическите битки поляризират обществото и го хвърлят в обятията на разединението и сляпата омраза. Ситуацията ще се нормализира навярно чак след изборите - когато стихне шумотевицата от днешните битки и когато по-умерените сили отново се завърнат на сцената, за да загасят подпалените сега пожари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: бразилияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
жалы преди 5 години
Какво им трябваше да се хващат с руснаците?
33
1
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
четох до "пише Дойче веле" и преминах на коментарите
32
6
 
12
 
! Отговори
Напомняне преди 5 години
При Дилма Русеф хаос нямаше и страната вървеше напред във всяко отношение. Намесиха се демократизаторите и разрухата и хаоса започнаха с любезното съдействие на ФАЩ.
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завръщане на твърдия консерватизъм, левите хипи-гейчета заминават в историята.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нолмално след като свалиха Дилма Русеф осъдиха дА Силва,и сложиха начело мазен ***.
29
8
 
21
 
! Отговори
САЩ стоят за това преди 5 години
Зад това стоят САЩ ..... И Дилма и Силва бяха свалени от власт от техните корумпета...... САЩ са окупирали доста от ЮА и там са вършили чудовищни зверства през годините.
28
15
 
19
 
! Отговори
Чистач преди 5 години
Май много са повярвали на Путин тия в Бразилия. БРИКС или каквото име им е дал другарят Путин ,това е сигурната рецепта да сършат в канавката. Където е стъпил комунистически ботуш , 100 г. след това трева не никне! Ние го знаем най-добре.
27
7
 
20
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
Честито на Бразилия! Избра новия си път - "щастлив" комунизъм! Е,сега вече новата комунистическа диктатура ще ги довърши! Жалко за кафето!
26
1
 
10
 
! Отговори
Клеций II преди 5 години
Двете братски идеологии са се срещнали на финала :))) Не знак какво точно избират, ама забава да става :)
25
1
 
20
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"на финала ще се състезават крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро и кандидатът на лявата Работническа партия Фернандо Адад."Щом изборът е между кафявото и червеното, нещата за бразилците не изглеждат добре. Подобни процеси текат и в Европа за съжаление ...
24
5
 
13
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Аспарух Айде стига моля клишета от времето на СССР. На калпавия все някой друг му пречи: я кишата, я сушата, я САЩ, дето видиш ли спретнали импийчмънта на леля Вилма. Това социалисти, където и да се намърдат на власт, опоскват страната и после всичко отначало.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия юнаци уверено гонят Венецуела на Мадурото!
22
12
 
22
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
След преврат спретнат от САЩ(импийчмънта на Влима Русев) президента *** изпълнява указанията и срива икономиката на Бразилия."Корумпираният" Лула Де Силва,само за един президентски мандат връща всички дългове на Бразилия и генерира в хазната над 260 мрд долара.Бразилия е богата държава и целта на САЩ е да я експлоатират,като слгат на влсат марионетки,като този луд военен!
21
12
 
24
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Дааааммм... След червено управление винаги е така - хаос, безредици, несигурност, мизерия... Няма значение дали е в Бразилия или другаде.
20
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брикс, другари, не бойте се...има още до дъното.И чак тогава почва истинското копане.
19
4
 
20
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
.Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи...- Хенри Форд
18
11
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
А, България цъфти и върже под вещото ръководство на Тиквата и партията майка ГРОБ.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте Швейцария да богата е но съшо като нас сравнена с големите държави в Европа и суперсилите има малко население малка армия к т.н.Казвам го защото кашите политици с това се оправдават.И така кой ли не пробва да им се налага ЕС с който поне договор имат Русия и САЩ който никакви не са им нл те не се поддадоха на нищо от това а на ЕС дори дадоха по-добро предложение и той прие тяхното не те неговото.А нашите не можели, не не могат оправдават се със САЩ Русия и ЕС и лъжат че не могат.
16
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се дългата ръка на краварите в ситуацията. Богатата на природни ресурси държава трябва дя си остане придатък на САЩисаните, както повечето държави в региона. Там няма избори без намесата им. В краен случай и до преврати и до убийства на държавни глави се стига, когато не слушат. Целият свят пропищя от тези ненормалници. Навсякъде се врат и месят.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До смяхТе да тръгнат да показват на Южняците дали кон яде боб, но южняците ще им покажат пушка дали се яде като почнат да стрелят на границата.