В битка за оцеляване - гладът все още е проблем в 60 страни

За над 124 милиона души по света храната не е достатъчна
51
В битка за оцеляване - гладът все още е проблем в 60 страни
Снимка: Reuters, архив

Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в шейсетина страни, показва световен индекс, създаден от ирландската неправителствена организация "Загриженост за всички по света" (Concern Worldwide) и германската "Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe), предаде Франс прес.

В 51 страни, сред които са Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище. В Централноафриканската република (ЦАР) равнището е изключително притеснително, показва докладът, представен тази седмица в Милано от италианската хуманитарна организация Чесви (Cesvi).

Неправителствените организации изразяват освен това силно безпокойство за ситуацията в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са успели да съберат само частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от остър глад. При 151 милиона деца има спиране на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.

Въпреки тези притеснителни данни има подобрение. От 2000 до 2018 г. Световният индекс на глада, отчетен тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е отбелязано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където равнищата на недохранване на населението и на детската смъртност са неприемливи, подчертава Чесвиi. В ЦАР равнището на недохранване е 61,8 на сто, в Сомалия 50,6 на сто, а в Зимбабве 46,6 на сто. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на сто, в Чад - 12,7 на сто, а в ЦАР - 12,4 на сто.

Генералната директорка на Чесви Даниела Берначи призова международната общност и правителствата към съвместни действия за справяне с продоволствената криза в регионите, където ситуацията остава тревожна, увеличаване на инвестициите и подкрепа за програми за дългосрочно развитие. "Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на организацията, според която към него трябва да се подхожда като към политически проблем. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
26
 
! Отговори
Относно Сахара преди 5 години
Преди години прочетох, че са нужни толкова пари, колкото по онова време е бил едногодишният бюджет на Пентагона, за да бъде превърната Сахара в зеленчукова градина, чиято продукция ще бъде достатъчна, за да задоволи нуждата от зеленчуци на цялото човечество.Ако всяка държава даде по една част от парите и в Африка отидат специалисти, способни да превърнат Сахара в градина, после местните дали ще я обработват или ще чакат гастарбайтери от Източна Европа, Китай и Виетнам?
16
4
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нямат ляб а се плодят като зайци.Вече се чудя дали Хомо сапиенс не започва да се дели на два вида.Първи вид.Отговорен креативен с поглед в бъдещетоВтори вид.Започнал обратна еволюция назад към животинското изпълняващ само естествения нагон за хранене и размножаване
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не гладуват като хора с образование основно млади около 30 годишни стоят безработни щото няма работа ако случайно намерят им дават 500 лв максимум 1000 с което гледат да оцелеят а пенсионери с 125 200 лв пенсия
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да им помагат с храна като Бил Гейтс за да ги разплождат до безграничност, да подпомогнат на първо място контрола на раждаемостта им.
13
2
 
23
 
! Отговори
Нужно е уточнение преди 5 години
1. По колко деца средно има един баща в тези страни. Известно е, че в много от тях мъжете имат по няколко жени.2. Колко човека може да изхрани един средностатистически мъж в изброените държави. Може ли да изхрани всички деца, които е създал?3. Относно държавите, в които "е настъпило подобрение" - със собствени сили ли са постигнали това или е резултат от дарения и безвъзмездни помощи?И накрая, да оставим настрана лицемерната загриженост и да си спомним установеното относно "златния милиард".
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В изброените страни обаче раждаемостта е най-висока. И резултата от помощите ще е още повече раждаемост, от там още повече гладни... Е докога? Не може да лежиш и да се кл*ецаш цял ден, пък после да чакаш някой да ти нахрани чаветата. И аз искам 4 деца, ама имам само 2, защото едвам успях тях да отгледам и изуча. Всеки сам е отговорен за живота и оцеляването си.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да спрат да раждат по 10 чавета , да работят и да направят Африка рай . Трудно е да го обясниш на една *** . Тя търси социал в Европа .
10
3
 
1
 
! Отговори
Пич от класа. преди 5 години
До 8Еее, сънародник, който го може, си го може. Хайде, д а е спорим. Ние сме номер 1.
9
7
 
12
 
! Отговори
Нормални хора, нас преди 5 години
И нас, нормалните хора, какво ни и тересува тая работа?
8
3
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"Като няма банана, яжте небананата!"Ваш: Ре XII
7
8
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ХРАНА СЕ УНИЩОЖАВА ЗА ДА СЕ ПОТДЪРЖАТ ВИСОКИ ЦЕНИ- В ПОЛЗА НА "ГОСПОДАРИТЕ" !?!? А ТЕЗИ МАЛКО МИЛИОНА ХОРА -ВЕГЕТАРИАНЦИ ЛИ СА ИЛИ МЕСОЯДНИ ??? ПРИ 2 МИЛИЯРДА ЧОВЕЦИ ИМАШЕ 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ /ГОСПОДАРСКИ/ ...ДНЕС СМЕ 7.5 МИЛИАРДА !?!?
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашенската Тсингания що я няма в списъка с Бурунди и Замбия!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам да е включен *** в тоз списък защо е подминат. Та нима в *** няма гладуващи възрастни и деца. Ами елате и ще ви покажа милиони възрастни които нямат пари и за хляб. Елате и ще ви покажа хиляди проституиращи деца които бягат в чужбина. Това няма да го видите на жълтите павета Ирландчета и Германчета. На жълтите павета се разхождат милионерите с мерцедесите и БМВ-та
4
5
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
За над 124 милиона души по света храната не е достатъчна - САЩ Я ХВЪРЛЯТ ВСЕКИ ПЕТЪК.....
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладът (и богатството) директно е свързан със коефициента на интелигентност!Всички изледвания подвърждават че в най бедните страни живеят най глупавите хора.Затова да се правят материални или парични дарения на бедните е просто една лоша услуга.Единството което има смисъл е да се помогне на тези народи в сферата на образованието.Ако те се образоват на по високо ниво, това автоматично ще доведе и до прогрес и забогатяване. По умните хора ще родят и отгледат по умни деца.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте да дадем, за да може да се плодят 3 пъти по-бързо. И когато ние измрем, и вече няма кой да ги храни, ще умрат и те. Няма нищо по-страшно от фалшивия и късоглед хуманизъм.
1
7
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Няма страшно, ще ги приютим в Европа всичките.