Бизнесът с поглед към 2019 г.: БВП скача с 3,8%, заплатите с колко?

60% от компаниите предвиждат увеличение на възнагражденията
19 окт 2018 17:30, Боряна Павлова
25
Бизнесът с поглед към 2019 г.: БВП скача с 3,8%, заплатите с колко?
Снимкa: Reuters, архив

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очаква през 2019 г. брутния вътрешен продукт на България да постигне 3,8% ръст, а общите разходи на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да нараснат с 8,4%.

Това предположение е направено на базата на анализ на статистически данни, данни за капацитета на българската икономика, очакванията за развитие на пазара на труда в България и резултатите от ежегодното анкетно проучване, което АИКБ провежда сред членовете си, пише "Монитор".

Още по темата

55% от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а 32 на сто - запазване на нивата от настоящата 2018-та година. Сходни са данните и за очакваните финансовите резултати през 2019 г. 47% смятат, че ще увеличат печалбата си през следващата година, докато 36% са заявили, че ще достигнат размера, реализиран през 2018 г.

Сериозни са очакванията за ръст на възнагражденията в частния сектор и разкриването на нови работни места. Над 60% от мениджърите, участвали в анкетата, са посочили, че в техните компании се очаква увеличение на заплатите, а 40 на сто от тях смятат, че ще разкрият нови работни места. Около 40% са и мениджърите, които имат намерение да увеличат инвестициите в бизнеса си.

Въпреки оптимистичните очаквания за 2019 г., трябва да отбележим, че година по-рано българските предприемачи са били значително по-големи оптимисти по отношение на развитието на бизнеса им. Охлаждане в нагласите на предприемачите се наблюдава основно за очакваните финансови резултати, които могат да постигнат, инвестиции, които биха направили и увеличението на възнагражденията в компаниите им.

Всеки втори от анкетираните счита, че минимална работна заплата трябва да е в размер на 510 лв. или по-ниска. 60% са отговорили, че максималният осигурителен доход трябва да се запази в размер на 2 600 лв.

По данни на Асоциация на индустриалния капитал в България факторите, които оказват влияние върху очакванията на бизнеса и биха попречили на по-осезаем икономически ръст през следващата година са недостига на работна ръка, административно определяната минимална работна заплата и осигурителни прагове, липсата на функциониращо електронно управление.

В началото на октомври АИКБ изпрати препоръки до правителството във връзка с изготвянето на новата бюджетна рамка. Сред препоръките на АИКБ отбелязва необходимостта от реалистично планиране на бюджетните приходи и нулев бюджетен дефицит, както и ускоряване на преструктурирането и редуцирането на бюджетите на някои министерствата.

От Асоциацията поискаха бюджет 2019 г. да осигури инструменти и стимули за ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, енергетиката, съдебната система, здравеопазването, сигурността и пенсионното осигуряване. Асоциацията е категорично против административното определяне на минималната работна заплата, повишаването на максималния осигурителен доход и повишаването на размера на социалните помощи и обезщетения за здрави хора в работоспособна възраст.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Esels преди 6 месеца
Kakvi sa tesi nedoucheni bg bankeri i statistici, finansisti, profesori, akademici, generali, injeneri, arhitekti, sadii, prokurori, doktori, besekari...ne mogat da praviat tablici, diagrami....publichni otcheti v bg mediite, lubezni obrastenia kam bg narod suveren v bg e mediite?! Znaiat samo ca pribirat i harchat hazartno bezotgovorno bezotchetno bg parite na bg narod suveren...za kakvo sa vi tolkova mnogo ombudsmani, a vse edin autoritarno sa madri u bg mediite? Mediina korupcia v rbg, u!
23
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 6 месеца
Елит корумпетата пак замазват очите на верующите в най бедната държава!
22
0
 
16
 
! Отговори
Ели преди 6 месеца
В кой свят живеете?
Този с охраните и милионите, вилите, баничарките?
Тези които взимат 60 хиляди лева заплата - банкери и не носят НАКАЗАТЕЛНА отговорност, шефове на държ. болници. Този Закон вие го правихте. Всички недъгави закони ги направихте за вашите хора.Вие направихте законите за частните съдебни изпълнители. Вие взехте заеми, които народът ще плаща за КТБ?
Докога народът ще плаща на шепа милионери и обслужващия ги персонал?
Некачествени сгради - общини и стр. предприемачи, имотни мафии
21
0
 
18
 
! Отговори
Ели преди 6 месеца
А ток, вода, сградна инсталация, сигурност, здравеопазване, водна инфраструктура, канализации, данъци?
Заплата на депутати средна, без привилегии и охрани.
Заплати на шефове в държавни болници - макс 3 хиляди.
Източване на НЗОК. Убийства по пътищата от криминали подчинени и обслужващи властта. Имаме евтин ток, а купуваме скъп. Имаме тръби за газ, а нямаме директна връзка. Имаме реактори, а плащаме милиони за склад.
Субсидиите, докога ще ни управлява привилегирован елит?
Какво правихте 30 год.?
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ...

а защо ти не станеш бизнесмен и не покажеш как се прави?
19
1
 
20
 
! Отговори
... преди 6 месеца
За кой бизнес става дума? Този който казва, ама за твоето място място чакат десет човека, а сега учи езика на едни ***, щото това са му колегите? Този който осигурява на 400 лева? Този който сега реве, че няма кой да му работи за 1000 лева? Този който мрънка, че няма качествен персонал по морете и да мине тънко си внася молдовки и украинки? Неуважаеми бизнес, Европа е свободен трудов пазар, наемети си немци, французи за жълти стотинки...
18
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 17

Ами продай панелката, прави фирма и давай по 3000 лв. Сега ще ми удариш една звучна *** и един минус, но в крайна сметка няма да направиш нищо друго
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България мутрата-демократ плаща минимума - минималната работна заплата плюс добавката за стаж. Затова 80% от заплатите са под 600 лева. Щом е така трябва държавата да направи минималната заплата достатъчно висока, за да може българите да създават деца и да не бягат от България. Като за начало минимална заплата 3000 лева и по 1% за всяка година трудов стаж.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заплатите и демографската катастрофи изискват политическо решение за поне 30-50 години напред, но Калинките на ГЕРБ освен да крадат друго не могат и България загива.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май дебеловратите бизнесмени-демократи още не са разбрали, че все повече остават без работници. С тези мизерни заплати да си наемат работници от чужбина. Ако сега през 2019-та година, заплатите се нормализират, дебеловратите демократи да чакат ефект след поне 25 години. От 1989-та минаха 29 години и ефектът на мизерните заплати за кадрите се прояви преди 2-3 години.
14
0
 
25
 
! Отговори
А1 преди 6 месеца
До АнтиКапитал
Ще изчезнам като нация, натам отиват нещата в държавата!
13
0
 
16
 
! Отговори
виготура_вигосложа преди 6 месеца
Какви фамозни измислици... Ще настъпи небивал разцвет.... хайаха
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Надежда всяка оставете!
11
0
 
30
 
! Отговори
Г преди 6 месеца
Тези чакали да увеличат заплатите! А бе ей, ***.ани , не ви ли е ясно че не изравните ли заплатите с тези в западна Европа, качествени работници и специалисти няма да видите! Отдавна мина времето когато можехте да лъжете народа! Изедници такива!
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това скачане на БВП се дължи единствено на инфлацията и поскъпването на горива. Дори ръстът може да е по-голям, ако се вдигнат цените още повече. За народа този ръст означава само едно - инфлация и по-скъпи стоки.
9
0
 
34
 
! Отговори
До "бизнеса&quo преди 6 месеца
Няма роби, кадри има.
8
2
 
36
 
! Отговори
АнтиКапитал преди 6 месеца
Увеличението на цените отдавна е факт, а заплатите след нова година с до 10%. Това увеличение отдавна го изяде инфлацията. Продажното правителството и капитала хвърлят прах в очите на народа. Излъчват нечувана пропаганда по медиите. Нещата тук никак не са наред и затова ОСТАВКА!!!
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
инфлация 4 %, скок на цените с до 30%, разходите на човек скочиха с над 20%, увеличение на заплата 2 %. ОСТАВКА!
6
3
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 6 месеца
А ти? Колко си смел мишок?
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заплати не чакайте. 50лв към МРЗ за Честита НГ!! Това е.