Криза за кадри: Бизнесът не наема работници, били неподготвени!

Фирмите масово с до 10 човека, на година фалират 10% от тях
Обновена: 1 авг 2018 15:50 | 1 авг 2018 14:30, Камелия Цветанова
316

17873 гледания   |  Още видео

Криза за кадри на трудовия пазар у нас. В продължение на 4 години в периода 2012 - 2016 г. почти половината от работещите предприятия не са наемали работници. Това показва изследване на Националния статистически институт.

Още по темата

Към края на 2016 г. у нас са функционирали 350 хил. предприятия. Близо 170 хил. от компаниите не са търсили работници през разглеждания период.

Икономистът Мика Зайкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тази статистика е свързана с жизнения цикъл на предприятията. По думите ѝ жизненият цикъл на българските фирми е много кратък.

"Средно на година се раждат 12% фирми, от които задължително 10% след една година "умират". Нашето законодателство е толкова нечитаво, че се поправя поне 5 пъти в годината", обясни тя и отбеляза, че трябва да бъде поправен Търговският закон в частта за несъстоятелността.

"Хората започват да работят по 12 часа. Има фирми, в които постоянният персонал е само една трета от общия. Имаме 100 хил. души, които са трайно безработни", каза още Мика Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов посочи, че през последните 3 години основният проблем на бизнеса е именно липсата на работна ръка.

Той каза, че около 92% от предприятията в България са микропредприятия - до 10 човека нает персонал.

Иванов обясни, че всяка предприемаческа идея започва със създаване на предприятие, но когато предприемачът започне да я реализира, той гледа да минимизира всички разходи, включително разходите за работници.

"Във всички сектори на икономиката липсва работна ръка. Безработницата е структурна. Новосъздадените фирми трябва да се конкурират за работна ръка с малки, средни и големи фирми. Кадрите са оскъдни, неквалифицирани и неподготвени да заемат свободните работни места", каза още Иванов.


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
9
 
! Отговори
до usa преди 7 месеца
Не,не се интересува,и аз се чудя дали за мен ще има пари за пенсии.И май отговорът е не.По добре да си заделям някакви средства и инвестиции за старостта сам.На 53 съм
299
1
 
8
 
! Отговори
USA преди 7 месеца
Някой интересува ли се колко са и от какво живеят тези които по стария закон вече трябва да са пенсионери но сега нито могат да се пенсионират нито някои им дава работа а и трябва освен да се хранят и да си плащат здравните осигуровки.
298
1
 
9
 
! Отговори
До 297 преди 7 месеца
Да, това е истината!
Ако искаме нормално бъдеще, в министерствата не бива да "работят" "калинки" - роднини на някого във властта, а хора, които са високо квалифицирани, за да създадат условия.
Трябва да доведат до закриване на всички фалшиви университети.
Отнемане на "научни" титли на тези, които не ги заслужават.
Създаване на специалности, които са нужни на съвременното общество и бизнес.
Обучение на младите да е теоретично и практически на световно ниво.
Атестация и преобучение на диппломирани
297
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За заблудените по-долу, дето прокарват идеята, че имаме безработни, защото не им ДАВАЛИ заплати по 5 000 лв и нагоре.
Хора, разберете, че заплата акъл не дава!
Акъл дава заплата, а не обратното.

Образователната ни система произвежда хиляди негодни хора с някаква фалшива диплома. Те чакат да ги назначат на длъжност "цар", защото имат смешната си диплома от смешния "университет" където са я изкарали по смешен начин.
Е, няма как да стане така. Да идат на Запад и там няма да прокопсат.
296
0
 
16
 
! Отговори
Прокопи преди 7 месеца
Министерствата са пълни с хора които не работят. Бизнесът да си ги обучи защото по-добри може да не дойдат.
295
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми в България има само компютърни специалисти да не са болни да работят друго за няма и 2000лв заплата да внесат бежанци които да работят просташка работа
294
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 282
Пък и кадри има много. Просто заради мизерните заплати бягат в чужбина.
...

голем го вадиш, обаче ако само 100 хил. ти се изтърсят на летището, ще виеш на умряло, щото даже и минималните заплати няма да може да им дадеш!

стига сте спекулирали с това "връщане от чужбина", защото нито може да осигурите толкова много количество работни места, нито дефакто го искате!
Даже напратив - много добре ви устройва всички разбойници ,сегашното положение!
293
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До292
А защо тези хора не искат да работят? Защо никой не казва причината? Не били образовани, не били клалифицирани...
...

Може да искат да работят за себе си и да търсят начин да реализират това!? защо изключваш такъв вариант? България е на едно от последните места по % самонаети. В 21-и век, века на интернет, това не говори добре.
292
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Пурко
Държавната администрация е един тумор който гони едрите и средни фирми от България и остават дребни фирми с 5 човека персонал и смотан шеф който се мисли за господ.
...

тъпо изказване, без никаква логическа връзка в него!

абе да не би "големия бизнес", да мечта да си разиграва коня както на него му е удобно, а пък "лошата" държавна администрация да му дърпа юздите? Ако е така - дали пък чак толкова "лоша" тая администрация?
291
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо на подобни медийни изяви никой не казва какъв е генералният проблем за липсата на кадри? Имали сме 100 хил. свободни работни места и 150 хил. трайно безработни. А защо тези хора не искат да работят? Защо никой не казва причината? Не били образовани, не били клалифицирани... глупости до безкрай. ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ - това е причината. Ако щете 1 млн. работни места да отворите, ако се плащат едни 500-800 лв. човек все едно пак е безработен <==> не си заслужава да работиш.
290
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЧНО ТОВА ГО ПИШЕШЕ В ПЛАНА РАН ЪТ!!! ЧЕЛ СЪМ ГО!
289
4
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 7 месеца
Държавната администрация е един тумор който гони едрите и средни фирми от България и остават дребни фирми с 5 човека персонал и смотан шеф който се мисли за господ.
288
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе само в Тикволандия може един неграмотник да взима 5 000 лв...
287
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
281 какво работиш за тия пари
286
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко къдърно е избегало.
285
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То, хубаво но икономика и производство от "самонаети" няма как да се получи.
284
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Неподготвени са за ниските заплати, които предлагат. Ще получат някой апоплектичен удар. Не е шега. Робонаемателите така пазят здравето на работниците.
283
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако не ламтиш за много пари, но в същото време много силно цениш свободата и личното си време и пространство - няма нищо по-хубаво от това да си "самонает".
Лошото е, че точно тази ниша от хора, много често бива умишлено блокирана, спъвана от големият бизнес.
282
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 281
Това нето ли е?
281
5
 
36
 
! Отговори
Оле преди 7 месеца
Моят свръхинтелигентен шеф пък всеки път щом трябва да се направи нещо идва при мен и ми задава въпроса " ти как мислиш,как е най-добре да процедираме". Ми нали си суперподготвен шефски кадър. Защо чакаш все на чужди идеи. Пък и кадри има много. Просто заради мизерните заплати бягат в чужбина. Малко останахме баламурниците тук които да работят за смешни заплати.