Нова версия за убийството на Кашоги. Бил удушен, а трупът - увит в килим

Екип от 15 души трябвало да похити журналиста, разкри анонимен саудитски представител
21 окт 2018 21:35, Василия Пейчева
72
Нова версия за убийството на Кашоги. Бил удушен, а трупът - увит в килим
Снимка: БТА

Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, днес се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Кашоги влезе на 2 октомври. Версията е предоставена от пожелал да запази анонимност саудитски представител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

Той разказа, че екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Кашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството, допълни саудитският представител, пожелал да запази анонимност.

Саудитските власти казаха, че Кашоги умрял в юмручен бой в консулството. Преди това близо две седмици те казваха, че той е напуснал сградата и отричаха твърденията, че нещо се е случило с него вътре.

Малко след като тази версия бе разпространена вчера, друг саудитски представител каза, че Кашоги е починал в следствие на задушаване. Сега версията за задушаването бе потвърдена от пожелалия да остане анонимен саудитски представител.

Той разказа още, че трупът на журналиста бил увит в килим и бил предаден на "местен сътрудник", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се твърдения, че тялото на Кашоги е било разрязано на части. Той каза, че предварителни резултати от разследването не навеждат на мисълта, че Кашоги е бил измъчван или обезглавен.

Саудитският представител представи и документи, за които каза, че са на вътрешното разузнаване на саудитското кралство, в които се говори за инициатива за връщане в страната на дисидентите. Сред тях е имало документ, касаещ Кашоги. Саудитският представител представи и свидетелски разкази на онези, които са били замесени в прикриването на екипа от 15-те саудитски представители, както и първоначални резултати от вътрешно разследване.

Представителят каза, че първоначалната версия на саудитското правителство за съдбата на Кашоги е била базирана на "фалшиви информации, предоставени от вътрешни източници по онова време". След като станало ясно, че тези информации са неверни, правителството започнало вътрешно разследване и се въздържало от коментари, разказа представителят и допълни, че разследването продължава.

Турски източници пък казаха, че властите имат аудиозапис, който, според тях, документирал убийството на Кашоги в консулството, но не са го публикували.

Според анонимния представител екипът от 15 души е трябвало да похити Кашоги и да го държи за известен период от време в безопасна къща извън Истанбул. Но после трябвало да го пусне, ако той откажел да се върне в родината си. Нещата обаче се объркали в началото, защото екипът прекрачил заповедите и бързо прибягнал до насилие.

Според саудитския представител Кашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Кашоги отказал да се върне и казал на Мутреб, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Кашоги с дрогиране и отвличане и Кашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете на Кашоги. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това Кашоги починал.

"Те се опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват", каза представителят. Запитан дали екипът е задушил Кашоги, представителят каза, че "ако поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той вероятно ще умре".

После представителят разказа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Той бил жител на Истанбул. Сега следователите се опитвали да установят къде е тялото, разказа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и дрехите на Кашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Кашоги.

Представителят каза, че екипът после написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени, допълни представителят.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В крайна сметка местния сътрудник получил тялото с килима,а екипа написали фалшив доклад за заблуда на властите,но кои власти неизвестно както и кои първи се изнизали екипа или местния сътрудник от посолството или консулството кат човека отишъл само да си получи справка-документ за развод заради женидба на следващия ден,коят справка трябвало да бъде издадена до преди назначената среща как определен срок по пусната молба за издаване на документ,коит можел да получи кат свободно пътуващ по света.
61
0
 
4
 
! Отговори
man преди 5 месеца
Докато в Саудитска Арабия има петрол и купуват оръжие от САЩ, тия неща са ОК
60
0
 
8
 
! Отговори
M.I.C. преди 5 месеца
Най ми харесва часта, в която са щели да го пуснат след няколко дни, ако продължавал да отказва да се върне в родината си.
59
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Съюзници на САЩ са само демократични държави като Саудитска арабия. Затова САЩ наказва диктатори като Кадафи и Асад
58
0
 
17
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 месеца
Помните ли онзи случай с нашето момче, което изчезна в Американското посолство........
Този факт се прикри и никои не говори за него....
57
4
 
8
 
! Отговори
Маке-ариец преди 5 месеца
Те искали да го направят крал, ама той се дърпал...
56
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ислямските чаршафи само такива неща могат да сътворят.
55
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Букмейкърите какъв коефициент дават за тази версия?
54
2
 
22
 
! Отговори
До тиквата Олег преди 5 месеца
Тикво русофобска, трябва ли демократичният свят да гони саудитски дипломати заради доказания случай Кашоги?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПИЧ !.... Двуполов
52
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има нещо ,което не се връзва . С Арабия и член на Комисията по правата на човека в ООН и е призната за демократична държава .....Хм !... Салвадор Дали излезе прав като обяви преди смъртта си ,че ,,Демокрацията излезе едно ,голямо ла ..но ,, Демагогия ,популизъм и лицемерие пред които комунизма излезе като сянка на сянката. А и двете понятия са измислени, в нечия синагога .
51
0
 
9
 
! Отговори
За Путин преди 5 месеца
Уррррррррааааааааа
50
16
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 месеца
И да пишете от мое име то аз си лича ,защото не съм толкова елементарен, пошъл ,гнусен гаврош като всички вас. Така да знаете.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази версия много лесно може да бъде потвърдена, просто трябва да се намери трупа. Ако е бил унищожен от чистача никой няма да повярва на саудитците.
48
14
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 месеца
Нормально! Мьi погуляли, погуляли пили Кофе, погуляли в парке! Ето нормально!
В Лондоне имало снегопад! Бьiла жижа!

Така как е?
47
16
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 месеца
Реджеп иска американски тегнологий за да полази сирия и не се съобразява с никой.
Тръмп се хванал на хорото и го танцува яко.
Путин рупа зайо байо от Перник мези.
Ален Далон е с Лили Иванова.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Олег Пичко ,я не се пъни ! И оная торба с ла йна от Банкя ,джендър активиста ибрикчията на Ердоган ,батко ли ти е ? Смешен си !
45
4
 
16
 
! Отговори
до Олег преди 5 месеца
Абе, момче, ти да не би да използваш Гугъл преводача от украински на български!?

Я по добре пиши на руски, ще те разберем по-добре, зае...и този украински!

-)))))
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Версии ,мерсии ?? Ами какво става с защитата на демократичните ценности ? Заклали го като животно и отплувал в канализациата. И демокрацията ли отплува в канала ,че шикалкавят ?
43
11
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 месеца
Русия не е нападала Сирия а си е вкарала войски. Както и Турция, като и САЩ.
Случаят с Йемен е подобен.