Тръмп за смъртта на Кашоги: Заговор, неразвил се по план!

Мохамед бин Салман нямал нищо общо, заяви президентът на САЩ
Обновена: 23 окт 2018 08:55 | 23 окт 2018 08:00, Петя Славова
12
Тръмп за смъртта на Кашоги: Заговор, неразвил се по план!
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Ю Ес Ей Тудей, че вярва, че смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги е "заговор, който не се е развил по плана", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

Тръмп каза още, че е обсъдил ситуацията с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

"Той каза, че няма нищо общо с това, че кралят на Саудитска Арабия също няма нищо общо с това", каза Тръмп, визирайки принца. Президентът обаче отказа да отговори на въпроса дали вярва на това обяснение, предаде БТА.

Американският президент Доналд Тръмп първоначално заплаши с драстични последици за смъртта на Кашоги, а след това изведнъж нарече саудитската декларация "правдоподобна".

Тръмп отново преобърна мнението си в нощта срещу неделя.

Попитан от журналисти дали е доволен от това, че Саудитска Арабия е уволнила двама съветници, Тръмп заяви: "Не, не съм доволен, докато не намерим отговора, но това е голяма първа стъпка, добра първа стъпка, но искам да получа отговори". Той обясни, че е възможно принц Мохамед бин Салман да не е бил наясно с плановете за убийството.

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл пътува към Турция, за да работи по разследването на смъртта на саудитския журналист  в саудитското консулство в Истанбул, предаде Ройтерс, като се позова на запознат с въпроса източник.

Същевременно американската телевизия Ен Би Си съобщи, че посланикът на Саудитска Арабия в САЩ принц Халед бин Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд е приел във Вашингтон Кашоги преди няколко месеца, предаде ТАСС.
Кашоги бил в дипломатическата мисия на Саудитска Арабия във Вашингтон в началото на годината за регулярни консулски въпроси.

Дипломат, който го разпознал, съобщил на посланика, който приел Кашоги в кабинета си и провел половинчасов разговор с него. Посланикът принц Халед е по-малък брат на престолонаследника на Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман. За какво са си говорили той и Кашоги не става ясно. Пред приятел Кашоги казал, че разговорът бил приятелски. Според източници по това време Рияд полагал активни усилия да убеди журналиста доброволно да се върне в родината си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до коментар 10Точно така, ще видим много сериозни мерки от СА към обявени от тях виновници - естествено, близките им ще бъдат подобаващо компенсирани!
10
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 години
До LosHoКаквото ще да казва - на СА няма да им се размине - както изглежда! Тепърва демократите ще скочат! И в Конгреса, и в Сената! А и половината републиканци няма да им простят! Независимо от договорите! Освен, ако СА не предприеме достатъчно драстични мерки срещу виновните!
9
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 години
До баба мараКакви глупости говориш?! Какво общо има България с арабите?! Още по-малко - със арабите от СА?! Основно образование имаш ли?!
8
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 години
До кироКирчо, прочети и нещо друго - недей само раша тудей да четеш! Само ти, изглежда не си "разбрал", че всички водещи политици в ЕС са скочили с критики срещу СА! Само, че - забележи: за да наложи ЕС санкции трябва съгласието на ВСИЧКИ от ЕС! Включително и бай ти ***! Нещо не чувам никой български политик да е казал нещо по въпроса! Включително и "великия" ни "президент"! А ние дори няма да сме най-засегнати от едно напрежение между ЕС и СА!
7
3
 
10
 
! Отговори
киро преди 5 години
Тръм го каза в прав текст още преди няколко дни "няма да спра сделка за 411 милиарда заради един убит журналист". В края на краищата в този комерсиален свят всичко е за пари. И интереси.Чудно само защо видните демократи от Лондон и Брюксел не осъждат това убийство?Доказано и признато от саудитците.Руснаците на база "обосновано предположение" ги оплюха и санкционираха за измислената история в Солсбъри.Прави впечатление този фалшив "демократичен" двоен стандарт.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което за кой ли път доказва че когато имаш мнооого пари и плащаш яко всичко ти се разминава. Ако Путин купуваше оръжие от САЩ за 450 милярда щяха да установят че Скрипалите са били болни от грип а не отровени с новичок.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, лицемерието на американците не познава граници...
4
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какво да говори този убиец като има договори сьс са за 450 милиарда за орьжиеосвен льжи и простотии тои не познава камиларатите ама ние тази вяра я познаваме500 години
3
0
 
13
 
! Отговори
LosHo преди 5 години
Какво да каже Тръмп., нали продава оръжия за 100 милиардна долара на Саудитите.Също се появиха данни в големите американци медии, че именно принца на Саудитска Арабия е помагал на Тръмп като е купувал негови хотели и имущество, когато е бил в големи дългове и са му трябвали спешно пари.
2
1
 
11
 
! Отговори
Да се разбира преди 5 години
Всички западни демократи са безкрайно ядосани, че убийството не е станало по план.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Неразвил" в този случай е една дума. Поправи го.