Китай твърд: Ще платим всяка цена, но няма да изгубим и педя земя!

САЩ са избрали за мишена търговските и отбранителните контакти на КНР
28 окт 2018 21:30, Елка Василева
135
Китай твърд: Ще платим всяка цена, но няма да изгубим и педя земя!
Снимка: архив, Reuters

Обявените планове на Вашингтон да напусне руско-американския договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) бяха посрещнати от основния им адресат - Пекин, с отказ да участва в оръжейната надпревара.

Същевременно Китай прави войнствени изявления, че ще си върне изгубените територии "на всяка цена". Според експертните среди КНР хитрува, твърдейки, че не търси разширяване на арсеналите - икономическата ситуация позволява Пекин да развива всякакви програми, пише "Независимая газета".

Китайското ръководство не се стреми към световна хегемония. Това заяви министърът на отбраната и член на Държавния съвет Вей Фънхъ пред Осмия форум по сигурността "Сяншан", чиято работа приключва на 26 октомври.
"Развитието на Китай никога няма да застраши никоя държава на планетата. Независимо от своето ниво на развитие ние никога няма да се стремим към хегемония, нито ще участваме във военна експанзия и оръжейна надпревара", подчерта шефът на китайското отбранително ведомство.

Вероятно в отговор на уверенията на американското ръководство, че ще изтегли страната от ДРСМО - двустранно споразумение, подписано още по съветско време. Властите в САЩ не крият, че "ракетният им демарш" е мотивиран най-вече от военното засилване на КНР. Но Вей Фънхъ призова Щатите да спазват "принципите за непротивопоставяне" и "взаимно зачитане" в контактите с китайското ръководство.

Според оценките на КНР има сфери, в които САЩ не спазват тези принципи. Не е тайна примерно, че американското ръководство все още държи договори за доставка на оръжия в Тайван, смятан от Китай за негова законна територия. Вей Фънхъ ясно заяви, че Небесната империя е готова да отстои правата си върху острова, посегне ли някой отново на тях.

"Опита ли се някой някога да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще предприемат решителни действия. И ще платим всяка необходима цена - обеща министърът на отбраната. - Никога не ще изгубим нито педя наша земя, но няма и да отнемаме земя от други. Въпросът за Тайван засяга суверенитета на Китай, териториалната му цялост, в него са концентрирани наши коренни интереси. Крайно опасно е да се отправят многократни предизвикателства към позицията на Китай по този въпрос."

В тази връзка шефът на китайското отбранително ведомство подчерта: Китай е против това глобални играчи, непредставени в Южнокитайско море, да демонстрират военната си мощ в този регион. Естествено говореше най-вече за САЩ, чиито кораби неведнъж са влизали в тази акватория. "В момента ситуацията в Южнокитайско море остава стабилна, все още с тенденции към подобряване - сподели Вей Фънхъ оценката си с участниците в Осмия форум по сигурността "Сяншан". - Това доказва, че страните от региона са способни да уредят собствените си проблеми."

Министърът постави под съмнение искреността на държавите, които се мъчат да покажат мощта си в тази част от Югоизточна Азия. "Китай се обявява против опитите на страни извън региона да демонстрират там сила, използвайки като предлог свободата на полетите и на морското корабоплаване", отбеляза Вей Фънхъ. По думите му икономическата дейност на Небесната империя в Южнокитайско море няма нищо общо с милитаризация.

През последно време САЩ са избрали за мишена не само търговските, но и отбранителните контакти на КНР, включително с Русия. Но тези ограничителни мерки съвсем не обезкуражават Китай. Говорителят на търговското министерство в Пекин Гао Фън например заяви на редовен брифинг, че КНР разчита да разшири прагматичните и търговско-икономическите си връзки с Руската федерация с оглед участието й в Първото китайско международно изложение на вносни стоки в Шанхай през ноември.

"Благодарение на стратегическите усилия на лидерите от двете страни търговско-икономическите отношения между Китай и Русия успешно се развиват тази година - каза дипломатът. - Русия ще е основният гост на изложението на стоки от внос в Шанхай. Надяваме се Руската федерация да представи там най-добрата си продукция и да разшири рамките на двустранното прагматично сътрудничество: това ще формира нова платформа с насърчителен ефект върху нашите търговско-икономически отношения."

Възможно е известен елемент на оръжейна надпревара все пак да се прокрадне в действията на Китай. Експертите смятат, че в отговор на очакваното излизане на САЩ от ДРСМО Пекин ще развива по-нататък собствените си ракетни програми.

"Смятам, че Китай (що се отнася до ракетните арсенали, бел. на изданието) ще се ориентира според собствените си показатели: всъщност, доколкото знам, той не предоставя открити данни за своите въоръжения - поясни пред "Независимая газета" Сергей Луконин, завеждащ сектор "Икономика и политика на Китай" в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките. - Текущата икономическа ситуация осигурява на Китай възможността да реализира на практика всякакви програми, независимо че се отчита забавяне. Забавянето е в размер 6,5 на сто от темпото, с което нараства БВП. Не се очаква изобщо "твърдо кацане" в икономиката. Безспорно има известни загуби от търговско-икономическите търкания с Щатите, но те няма да са катастрофални за китайската икономика. Мащабите, инерцията, самото икономическо развитие на Китай дават основание за извода, че страната има достатъчно сили за каквато пожелае програма. Друг въпрос е, че може би ще й трябва малко повече време."

За китайски "подтекст" в очакваното излизане на САЩ от ДРСМО се заговори активно, след като американската страна внесе яснота в намеренията си по въпроса. На пресконференция за резултатите от двудневното си посещение в Москва съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън посочи, че днес редица международни играчи, включително Китай, Иран и Северна Корея, неучастващи в ДРСМО, притежават "ракетни" възможности, неразрешени от документа на подписалите го страни - САЩ и Руската федерация.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
2
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Китай са загубили много повече от една педя земя. Но още не са се сетили. Скоро вместо ориз с клечки ще ядат само клечки.
90
3
 
8
 
! Отговори
България над всичко преди 5 години
Всяка педя БГ-земя е извоювана с кръвта на хиляди БГ-войници и герои.За съжаление много БГ-политици извършиха серия от национални предателства през последните 30 години, но те рано или късно ще си платят!!!Бог забавя, но не забравя!!
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под ядрен дъжд си ходилблагодарение на диверсиитена пиндостанските попиканиприятелчета . Чернобилскатаавария е тяхно дело .
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се е объркал доста яко .Тепърва пиндосите ще ядатдебелия , сега гледат и се пулятна котировките на " великите " сикомпании .
87
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе баш заради русия съм ходил под ядрен дъжд и да и пикая на гроба на скапаната *** с кеф гледам как се гърчи в предсмъррна агония
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе баш заради русия съм ходил под ядрен дъжд и да и пикая на гроба на скапаната *** с кеф гледам как се гърчи в предсмъррна агония
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tова са жалки опити на пиндостанза спасяване на положението .Срещу съюз м/у Русия и Китайпиндостан е аутсайдер . Харесвами как цвъртят пиндофилята .
84
4
 
6
 
! Отговори
РАмбо преди 5 години
Ако не са Китай и Расия,отдавна да си изгнил,86 на теб говоря
83
7
 
2
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
До ИНФОБраво ! И аз го направих и още 10 човека !Всички ние трябва да отстояваме Атлантическите Ценности !Долу Тихоокенските Ценности !Долу Евро-Азиатските Ценности !Да живее НАТО по всичките земни кълбета !
82
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ са велика сила Китай горе доло ама руското джудже къде се вре междо големите
81
14
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Тайван, смятан от Китай за негова законна територия.........................................................................................И китайците са големи руснаци ! Очите им все по чуждите територии !
80
11
 
3
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
До Анонимен 66 Защо Китай да купуват земя , като Русия има огромен излишък. Тръгват 1 милиард китайци с тоягите и се разширяват към Русия.Това е бъдещето.
79
2
 
8
 
! Отговори
аз казах преди 5 години
запада ще се хапи отзад но вече е КЪСНО.една партия на власт плюс държавна собственост се нарича КОМУНИЗЪМв китай по конституция власта е на компартията ,но с силно развита частна собственост и хиляди милионери --това е ФАШИЗЪМ.запада ще страда ЗА ЖАЛОСТ И НИЕ
78
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек да му мислят рашаните щото му дължат теритотий колкото две сърбий .Още от времето на боксерското властание. На времето поорязаха ссср а през 2005 и русия Путинчо явно ще има още рязане
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
INFOTO TIE TYPO
76
24
 
4
 
! Отговори
ИНФО преди 5 години
В МЕЙЛ ДО ЦЕНТРАЛАТА НА НАТО СИГНАЛИЗИРАХ ЗА ВАС И ЗА ДИР.БГ ЗА ДИРЕКТНА НАГЛА РУСКА ПРОПАГАНДА ПРОТИВ ЕС И НАТО! !! НОСЕТЕ СИ ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА ДЕЙСТВИЯТА! ДЕПАРТАМЕНТЪТ Е ТРИБУНАЛА НА НАТО! ТА ОЧАКВАЙТЕ ГОСТИ....
75
0
 
14
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
Какво означава вече? Индия от много години е ядрена държава, но ти сигурно вчера си научил.
74
22
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До за БВПА Путин е по - висок от Любо Ганев, нали! Аман от ***!!! Ти с 2 лв. в джоба ли ще се разпореждаш на някой с 2000 лв.?
73
23
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Китайското население катастрофално застарява а индийското до тях нараства с бързи темпове и трупа арсенали а и вече е ядрена държава.Въпрос на времебебпроизводството да се изнесе в Индия.Да му мислят дръпнатите.Руснаците са бита карта ниска раждаемост и висока смъртност а сега и с тва късно пенсиониране.
72
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим дали краварите могат да водят една широкомащабна война срещу Китай.