Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?

60% от цената на крайния продукт са акцизите и данъците
29 окт 2018 14:00,
301
Караме с най-евтините горива. Защо тогава са ни толкова скъпи?
Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента при 70$ за барел цените са по-високи от както беше 120$ за барел-Глупости.Първо петролът никога не е бил 120$, а 100$. И въоро, тогава бензинът беше около 3 лв/литъра.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха. Партийните кадри още живеят във времената от преди 89та, когато на народа му беше забранено да пътува в чужбина и да вижда кое какво е и колко струва. Та тогава лъжеха яко как капиталиситите били бедни и гладни и стоките им били много некачествени.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са ни малко парите,затова са скъпи.
13
4
 
12
 
! Отговори
mazen преди 5 години
12, ти май не си наясно, че всички без Ромпетрол зареждат от Лук...
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въпросът е защо входящият продукт ни е най-скъпият в ЕУ? толкова скъп, че дори най-ниските акцизи в ЕУ не могат да компенсират?не знам този въпрос към Златев или към Борисов трябва да се зададетолкова ли не можем да внесем друго гориво отнякъде :)
11
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните имат високи доходи и бензина не им е скъп, само некадърниците и мързеливците са на мерезе и не им стигат парите.
10
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не купувайте некачествени горива от Лукойл бе, кой ви бие по главите евроатлатничиески да зареждате некачествени горива от руската Лукойл, зареждайте качествени горива от другите западните, има толкова много други, за какъв монопол ревете?
9
1
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
Индия е най-бързо растящия пазар на петролни продукти ,а те купуват от Иран .Проблемите на Иран не са пазарите ,а липсата на инвестиции в сектора .Те не могат да продават толкова колкото биха могли .Китайците които купуват от всеки също няма да спрат да купуват от Иран ;)
8
2
 
46
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
Изобщо не са най-евтини спрямо факта, че в България акцизите са най-ниски. Ако изключим акциза от центана на горивата в България излиза, че са по скъпи от редица западни държави като Австрия, Словакия, Словения, Люксембург и т.н. справка сайта: fuel-prices-europe.info/. Това е доказателство, че има картел и отново липса на държавата в контролната и функция.
7
4
 
42
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Глупости говори! Преди няколко години петрола стигна 150 долара за барел - после падна до 48 (там някъде) - да не би да падна и цената на горивата у нас с 2/3ти? Само нагоре върви цената (и печалбата на този който ни разправя приказки и ортаците му). Миналата година в Гърция (Кавала) дизела бе по евтин от колкото в България. Да в момента е по скъп - ама не с много. А ако се сравни средния доход с цената на горивата - този господин трябва да си изяде листчетата от които чете!
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би защото ако получаваш огромната МРЗ работиш реално за 2,37 лева на час а литър бензин е 2,40+ лева. Надявам се това да отговаря точно на въпроса ви!
5
3
 
59
 
! Отговори
mazen преди 5 години
Изобщо не са най-евтини, но със сигурност са най-некачествени!И това е поредната платена статия на картела, дето уж го няма!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С горивата се правят големи схеми и има високо търсене на крайния продукт, освен това в България има хора, които не дават пари за гориво.
3
3
 
59
 
! Отговори
блабла преди 5 години
Акциза от години не е пипан, а в момента при 70$ за барел цените са по-високи от както беше 120$ за барел. В тази статия няма никаква логика.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото сте прости затова.
1
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не са най евтините ами са най калпави... в италия заредих на същите цени а в австрия дори бяха по евтини