В няколко града: Граждани на протест срещу цените на горивата

Граждани излязоха вчера във Велико Търново
27 окт 2018 10:28, Елка Василева
167
В няколко града: Граждани на протест срещу цените на горивата
Снимка: БТА

Блокади на възлови булеварди и бензиностанции се планират в няколко града в страната заради поскъпването на горивата и нелогичната, според протестиращите, разлика в цените в различните райони на страната.

Вчера граждани протестираха във Велико Търново срещу високите цени на горивата.

В Пазарджик протестите ще започнат в 15 часа  с автошествие  от  стадион „Георги Бенковски“, което ще премине през централната част на града, предаде БНР. В момента най-популярният бензин в района, А-95 се продава 2,44 лв/л, а  дизелът за 2,50. лв/л.

За 15 часа са насрочени блокади и в Пловдив. В Хасково, протестиращите се събират в 17 часа, на площад „Свобода“. Предварително  участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават днес да се носят касовите бележки  от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в Комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

В Бургас шофьорите се организират през социалните мрежи в  група, която се казва „Шофьори Бургас“.

Сборният пункт на протеста е паркингът на магазин от голяма търговска верига, които се намира на изхода на града в посока София. От дни във Facebook групата“ Шофьори Бургас“ се отправят призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки, само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста.

В Бургас за последните 3 години това е втория протест срещу високите цени на горивата.

Още по темата

Цените на горивата у нас са на път да отбележат нов рекорд за последните няколко години.

Само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал средно с 11 стотинки, а дизелът - с 13 стотинки. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо - от януари и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 30 стотинки.

Прогнози на експерти сочат, че тези цени не са пределни и в идните седмици и месеци може да се вдигнат още. Така скоро може да видим стойности над 2.50 лева за литър.

В момента А 95 в България струва средно 2.29 лева, а дизелът върви по 2.41 лв. за литър, което е колкото плащат в Словакия и е по-скъпо от Полша. Но различията в отделните региони на страната са доста сериозни.

Ако в някои бензиностанции по морето бензинът може да се намери и по 2.14 лв. за литър, в София и по магистралите той достига 2.47 лева за литър. Подобна е и ситуацията при дизела, чиято цена се движи от 2.21 лв. до 2.46 лв. за литър на някои бензиностанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтин бензин няма да има................така е при капитализма.................свиквайте, селяни прости!!!
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искате ЕС, капитализъм и пазарна икономика???Тогава недейте да ревете.............като искате да карате коли с бензин...........плащайте си бензина..............селяни прости!!!Като не сте доволни..............се оплачете на АРМЕНСКИЯ ПОП.
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата (бензин, нафта, газ) не са скъпи, те са на пазарни европейски цени...............заплатите и пенсиите са много ниски, това е проблема!Някои неща са относителни...............както е казал Айнщайн.Но вие сте прости селяни и не ги разбирате тия неща!!!
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестирайте пред офисите на министрите и политиците, не пред Лукойл.Лукойл е частна фирма и има свои корпоративни интереси...............това е нормално...........така е при капитализма!!!
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата са на пазарни европейски цени, а заплатите и пенсиите в България са на африкански цени..............това е трагедията!Но да не обиждаме всички африкански страни................в Африка има държави, по- развити от България!!!
143
0
 
4
 
! Отговори
Протест-менте преди 5 години
Протестира се пред Лукойл, а не предМИН. СЪВЕТ!ТАМ НЕ Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!!!!!!
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не горивата са скъпи, заплатите и пенсиите са много ниски в България.Затова протестирайте......................но щом имате пари за коли и бензин, значи не сте много бедни!!!
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаш пари за бензин..............не караш кола!Щом имаш кола и пари за бензин, значи не си беден............точка по въпроса!!!Защото има хора..............нямат пари за храна!!!
140
0
 
2
 
! Отговори
Марешки може преди 5 години
.. Щото жена му е рускиня, а тъста муЕ в петролния бизнес в Русия.Не нам.. Не нам... Тия гяволий!
139
15
 
16
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Някой с носталгия помнят цените от Татово време на горивата, а забравиха опашките по три дена пред бензиностанцията? Забравиха опашките и за хляб и банан...и абсолютно всичко в празните български магазини. Забравиха и за режима на тока...
138
0
 
1
 
! Отговори
До 138 преди 5 години
Я пак прочети какво съм написал. Май теб трябва да те върнат в първи клас да се научиш да четеш и после да започнеш да осмислящ прочетеното.
137
5
 
7
 
! Отговори
Джон преди 5 години
За Бога братя не протестирайки пред парламента! Ще ви обяват за комунисти, терористи искащи да свалят властта!
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за да има някакъв реален резултат,всеки от нас трябва да протестира ефективно и дългосрочно ,чрез собственото си потребление на гориво.Просто трябва да се научим да ползваме колата само при нужда а не за удобство,ако се научим да живеем мислейки и въздуха ще е по-чист и търговците по-дисциплинирани с цените.Пълните улици ще повлияят на правителството,но едва ли на олигарсите търговци и картели.Мислете сериозно за електрификация за градско,80% от движението ни е там
135
5
 
9
 
! Отговори
K6 преди 5 години
А защо държавата ни да е виновна пак.? Петрола е лична собственост а в случая при нас е частна собственост на определени хора?
134
6
 
4
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
До този с 6к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш колкото един портиер в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800 я зимат хамалите! Начинещи студенти почват с $75к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари някой стигат до 200к. Пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!
133
5
 
6
 
! Отговори
Он до 143 преди 5 години
Не понасям герб и лидера им. По никакъв начин не съм привилегирован от тяхната власт. Просто си гледам работата като служител, ориентирал съм се в нещо , където нямам голяма конкуренция и имам достатъчно, за да съм доволен и семейството ми да е добре. Осъзнавам, че това е рядкост, но не може някой куриер или пицар или таксиджия от Германия или Белгия да ми обяснява какъв стандарт има. Аз съм там един-два пъти в месеца и виждам.
132
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Он до западняцитег.рберашко недоразумение жалко смешно комплексирано
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Он до западняците никои не те пита кво има или нямаш *** умрял
130
2
 
4
 
! Отговори
Он преди 5 години
Бг-то си ме кефи!
129
14
 
3
 
! Отговори
Он до западняците преди 5 години
Аз тук съм на заплата като "мидъл мениджмънт"... Имам две коли- едната е-клас, другата ми е кола за лов. Жена ми и тя има малка, градска кола. Живеем в тристаен с всички екстри, имам всичко, което ти можеш да имаш и много свободно време за семейството и хобито си, което ти нямаш. Да изведат семейството си на уикенд екскурзия 1-2 пъти на месец не е проблем. За ресторант, театър и кино...всеки ден ако искат.... Да ти п..икам на стандарта!