Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплати

Дамите взимат 14% по-малко в сравнение със силния пол
55
Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплати
Снимка: Reuters, архив

Жените работят два месеца безплатно спрямо възнагражденията на мъжете. Това показва анализ на Европейската комисия по повод днешния Ден на равното заплащане.

От днес до края на годината жените в Европейския съюз символично ще работят без заплата, за разлика от противоположния пол.

Възнагражденията на мъжете в ЕС продължават да са средно с 16 на сто по-високи. Сходни са и показателите у нас – жените получават около 14% по-ниски заплати.

Нивото на заетост при жените също е по-ниско. Това, в комбинация с по-ниската заплата, води до натрупване и така разликите в пенсиите достигат близо 37%, а това поставя възрастните жени в значително по-голям риск от бедност.

Стела и Васил са на една и съща позиция – ръководят екипи. 

"Мъжете според мен са по-склонни да искат повишение или увеличение на заплатата, докато жените не толкова", каза Стела Стефанова пред bTV.

"Исках да ме повишат още на първия месец. Това стана не мисля, защото съм мъж, а заради резултати", категоричен е Васил Гогов.

В компанията работят 40 души, като съотношението жени – мъже е 60 към 40. Управителката е категорична, че заплатите се определят според качествата и позицията,  но не и спрямо пола.

"Смятам, че  е много дискриминативно и консервативно, защото някога се е е смятало, че мъжът поема семейния бюджет, докато сега много жени се справят сами с това предизвикателство и не виждам причина да го правя", заяви Елена Леви, управител на фирма.

В много от компаниите обаче стереотипът, че мъжът е глава на семейството, е определящ за възнаграждението, казват експерти в подбора на персонал, а и жените често се съгласят да работят за по-малко пари.

"По-често жени в по-високи позиции споделят, че са заплатени не по същия начин, както мъже на тяхното ниво. При по-ниските позиции няма чак такова разделение", каза Надя Василева – управител на фирма за подбор на персонал.

Разликата в заплащането между половете е във фокуса и на Европейската комисия, тъй като води до загуби за икономиката.

"Жените са повече от 60% от висшистите и е логично да получавт по-високи позиции и съответно заплати. В противен случай се пропиляват таланти и инвестиции", смята Вера Юрова, европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Еврокомисията ще обсъжда как да се подобрят разпоредбите, свързани с равното заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: мъжежениЕСзаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
27
 
! Отговори
Ощетен мъж преди 5 години
Ето, аз например нямам менструация и се чувствам дискриминиран и ощетен! Спрете тази дискриминация! Ние, мъжете, също имаме право на мензиc!
26
6
 
22
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Ако това найстина беше така, фирчите щяха да наемат само жени,защото са по-евтини на пазар, но явно не е така защото това е далеч от истината..
25
4
 
29
 
! Отговори
,,,,, преди 5 години
Има много находчиви дами, които предпочитат бизнеса "женитба и развод". Безспорно, някои създават състояния, дори милиони в този бизнес.
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплащането отговаря на възможностите на индивида. Ако група от индивиди, в случая жени предлага по-малко ресурс за извършването на същата работа, заплатите им съответно ще са по-ниски. Какво предлагате- един мъж да извършва по-голям обем/качество на работа, а колежката му да взима същата заплата, за да не се чувства дискриминирана?
23
2
 
4
 
! Отговори
,,,,, преди 5 години
До ,,,,,Това бяха едни от "изкривяванията на така наречения "преходен", тоест несъвършен социализм. Не че всичко беше така, де.
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените със 160грама по-малко мозък..
21
2
 
10
 
! Отговори
,,,,, преди 5 години
А също така една специфична роля отредена от природата на жената - да бъде майка. Но при съвременните стандарт (и алчност) има известни ситуации. Например на работещите на една АЕЦ не се позволяваше на жени под 35, нераждали, да работят в първи контур (реакторите). Добре, но имаше още изключения. Например съпругите на някои шефове и другари се водеха по ведомост като работещи в първи контур, но в същност беше само по "ведомост". Това бяха едни от "изкривяванията на така наречения "преходен" (следва)
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В веригите супермаркети заплащането е изравнено до минимума за мъже и за жени е едно и също.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с равните заплати май беше присъщо на една друга идеология, върху чийто гроб ЕС танцуваше след 1989-та.
18
4
 
20
 
! Отговори
60% висшистки!!!?? преди 5 години
На много жени обаче им се иска да вземат добра заплата, а учат педагогика, връзки с обществеността и т.н. С/у нас момичето на съседа завърши ТУ с 5,55 и веднага я взеха в телеком за много добри пари. Колко обаче се учи тези 5 години, си знаят инженерите. Най-лошото е, че продължаваш да се учиш и после! Нека да диференцират малко самите жени по професии, защото има и лекарки, стоматолози и т.н и хич не се оплакват от дискриминация
17
6
 
13
 
! Отговори
мъж преди 5 години
Няма да коментирам простотии татесамо накратко да кажана управленските позиции жените не трябва да има женизащото са некомпетентни, вземат грешни решения водещи до загуби на фирмитеи се измъкват от отговорност като прехвърлят на по-долните нивас женски интриги, тръшкане и много неморално поведение,осъзнавайки какви щети нанасят на подчинените сида горят в ада за обикновените работещи жени мога да кажа само хубави нещаи поклон за старанието, търпението и здравите нерви да издържат
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За незнам си колко години "демокрация" на запад накрая там стигнаха до фразата и философията "Дайте Другари/другарки да дадем " или как беше другото "От всекиго според възможностите, всекиму според потребностите. Либералите преписват Маркс ,ти да видиш !!!
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такааа.В условията на дивия капитализъм, когато разходите се оптимизират /разлирай дране/ ако това беше вярно, ВСЕКИ работодател щеше да наема САМО жени, за да им плаща по-малко за същата работа, нали? Е да де, ама всички знаем, ЧЕ НЕ Е ТАКА.От което следва, че лъжете като дърти ромове.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В източноевропейската част на ЕС заплатите са в пъти по-ниски отколкото в западноевропейската част. Защо брюкселските тиквеници ни делят на мъже и жени? Първо да изравнят нивото на заплатите на всички членки на съюза и след това да почват да бистрят кой колко получавал.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите се получават спрямо нивото на квалификация, качества и възможности. В ЕС, дори и в България има много жени, които получават по-високи заплати от моята. Вместо да бистрят половете, дървените професори от Брюксел да се съсредоточат над неравенството в заплащането на териториите на СОБСТВЕНИТЕ СИ ЧЛЕНКИ.
12
2
 
11
 
! Отговори
Пак пропаганда преди 5 години
*** пей гап е показател за средно заплащане, а не за индивидуалното такова. Тоест на мъжете и жените НЕ СЕ ПЛАЩА РАЗЛИЧНО ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА. ТОВА Е ПРОПАГАНДА НА НПО-ТАТА.
11
4
 
13
 
! Отговори
Добре де преди 5 години
Работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на жените и стаи за почивка на бременните и работничките и служителките в напреднал етап на лечение ин-витро по ред, установен от министъра на здравеопазването.Специална закрила при съкращения и уволнения и т.н., и после - защо вземали по-малко пари? Ами защото вършат по-малко работа. В случаите, когато работят повече от мъжете, вземат повече, но само когато е заслужено.
10
2
 
12
 
! Отговори
Пак пропаганда преди 5 години
*** пей гап или разликата в заплащането между мъжете и жените е отношението на СРЕДНОТО заплащане на жените към СРЕДНОТО на мъжете. Разликата идва, че мъжете преобладават в по-тежки и трудни професии, но по-високоплатени (полицаи, миньори, програмисти) за разлика от жените (учителки, администрация, мед. сестри). Също така по статистика работят час или два седмично повече.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващият път от еврокомисията да представят разбивка на сферите на заетост на половете, а не да ми изсипват обобщена статистика. Улиците ги метат предимно жени, но няма как да получават заплати като на мъже, които са инженери.
8
4
 
1
 
! Отговори
Добре де преди 5 години
Недопустимост на нощен и извънреден труд за бременни работнички или служителки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро; майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие. Работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпус