В Япония: Важно е да си като другите, да не изпъкваш с нищо

Насилието сред младите японци – със застрашителни размери
8 ное 2018 21:00, Елка Василева
40
В Япония: Важно е да си като другите, да не изпъкваш с нищо
Снимка: архив, Reuters

Нов отрицателен рекорд в японските училища: през последната учебна година над 410 000 ученици са били жертва на тормоз - с 91 000 повече, отколкото през предходната година. На какво се дължи това?

През октомври в японската префектура Сайтама един 15-годишен ученик уби дядо си и наръга с нож баба си. Според родителите обаче момчето много е обичало баба си и дядо си. И това прави случая доста заплетен.

Пред полицията младежът е признал, че е извършил престъплението на 18 октомври, защото не искал баба му и дядо му да се срамуват от него. И по-специално от това, което се канел да извърши - да намушка с нож свой съученик, който го тормозел изключително много и на когото той просто "не можел да прости", пише Дойче веле.

Нападението срещу двамата пенсионери може да се разглежда като поредния случай, допълващ криминалната статистика. Само че едно актуално изследване показва, че насилието сред младите японци напоследък придобива застрашителни размери.

Все повече случаи на мобинг

В документ на японското министерство на образованието от края на октомври се посочва, че в японските средни училища случите на тормоз над ученици зачестяват. Експертите пък предупреждават, че истинските мащаби на проблема не са известни, тъй като много от жертвите предпочитат да премълчават за посегателствата срещу тях.

През учебната 2017/18 година в японските частни и държавни начални и средни училища са регистрирани официално над 414 000 отделни случаи на тормоз над ученици, което е с 91 000 повече в сравнение с предходната година. От тях 474 са класифицирани като "сериозни", а 55 дори като "застрашаващи живота на децата". За една година 250 японски ученици са посегнали на живота си. За поне 10 от тях е установено, че са били подложени на тормоз, което става ясно от оставени предсмъртни писма.

"Япония винаги е имала проблем с тормоза над ученици, но ми се струва, че самоубийствата вследствие на мобинг се увеличават. Училищните ръководства, образователното министерство и правителството трябва да обърнат по-сериозно внимание на проблема", казва професор Миеко Накабаяши.

Той посочва, че все повече такива случаи биват докладвани и документирани, което ще засилва натиска над властите да ги разследват. "Ясно е обаче, че са необходими много повече усилия, ако искаме да се справим с проблема", казва още професорът.

"Тормоз в училище, за съжаление, има навсякъде по света. Но при нас се долавят известни разлики - в Япония мишена на подигравки и мобинг стават най-вече учениците, които са различни от останалите. Същото впрочем е и в японското общество - важно е да не изпъкваш с нещо", казва Накабаяши. Ще рече, че ако си талантлив, ако си много красив, ако свириш на някакъв музикален инструмент или просто се държиш по-различно от мнозинството, ти се превръщаш в мишена.

Ерик Фио, собственик на частно френско училище в Йокохама, който е и баща на три деца, познава отлично японската образователна система. Той твърди, че в японските училища натискът за това "да си в съзвучие" е много силно изразен.

Има и нещо положително. Какво е то?

"Момчетата са много по-податливи на физическа разправа. При тях много по-често препирните и блъсканията могат да прераснат в бой. При момичетата е различно - до тормоз се стига, когато някоя девойка бива отлъчена от групата или пък защото много клюкарства. Но този вид ментален тормоз понякога е по-лош от физическата разправа", посочва Ерик Фио.

Японското министерство на образованието вижда и нещо положително в ръста на регистрираните случаи на тормоз в училище: това показва, че учителите са станали много по-бдителни за този вид посегателства. Преди много от случаите изобщо не са били регистрирани и са оставали без последствия, казват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Япониянасилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Влиянието на холивудската култура ,превърнаха младежите им в джендъроподобни *** както тук стана даже за доста по-кратко време ;) !!!
14
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
де да бяхме и ние като Япония. Най-учтивите хора. Няма престъпност. Децата ходят сами на училище. Никой не ги кара с кола, защото е безопасно. Всички ученици са с униформи за да не се демонстрира социално положение или финансови възможности на родителите.Чистота! Няма графити няма ***.
13
0
 
7
 
! Отговори
'Се 1 ме нема преди 5 години
До Анонимен 2Моят работодател в Норвегия, първата година ме мразеше! Приятелката ми беше там като треньор по волейбол и от нейния клуб ми намериха работата. На четвъртата година когато и изтече договора тя си тръгна а мен не ме пуснаха докато не ми намериха заместник - още една година на заплата + още половина! Сега този работодател има дъщерна компания в Дания и ме иска на работа на всяка цена. Няма да казвам повече!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 По-голяма тъпотия не можа ли да измислиш? Има хиляди видове животни на които цвета на тялото им се слива с околната среда и хиляди видове на които цвета на тялото не се слива с околната среда която обитават.Значи едните са превилегировани от създателя Господ спрямо другите?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10 Муахахаха...да ти имам логичната мисъл.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да убиеш дядо си и баба си, за да не те е срам пред тях??!!??Само култура, която е родила "Хара-Кири" може да роди и това.
9
4
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Креативността е плод на хората и е в противовес с "оцеляването на вида".За пример, шарката на зебрите не е еволюционно решение с цел сливане със средата, все пак те са черно бели за разлика от цветовете на саваната, целта на тази разцветка е хищника да не може да се концентрира в/у точно определена жертва, дори и за миг да погледне настрани след това е невъзможно да фокусира същото животно.Ако една зебра от стадото ИЗПЪКВА става много лесна мишена за ХИЩНИЦИТЕ...
8
6
 
19
 
! Отговори
с преди 5 години
Така става като не си вдигат главите от работа и учене ,а за пример ще ми ги дават тия японски зомбита ! Без почивка и релакс резултата е ясен !
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бачкат като луди, асоциални, живеят в малки пространства, след това масово изпушват и почват да правят всякакви щуротии. Не ни трябва такова "икономическо развитие".
6
3
 
30
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
3те държави с най-бързо застаряващо население - Българя, Япония и Германия! Общото между тях - втората световна. - 'Случаеност? Не мисла! '
5
1
 
23
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Дойчето имат един такъв трагичен тон. Какво толкова бе Дойче, какво бе Фауст, все с вас да се притесняваме за климата, за това за онова.. да се чувстваме все едно се тварим с някакви възвишени планетарни ценности и сме много притеснени как се развиват нещата... а иначе Фолксваген мамят за процентите замърсяване, иначе вашите банки правят космически врътки на гърба на хората, иначе пари от климатичните промени, недоказани, всичко засукано и замъглено а нас ни програмирате да спасяваме планетата
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле: За разлика ог Германия, където не e важно да си като другите а е важно да си гей, ***, хомосексуал, геронтофил или веган ако не си различен от другите си дискриминиран и трудно си намираш работа без връзки и помощ от отровено общество.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 Освен размера им на японците, прибави и цивренето на жените им когато правят секс (останало им като традиция от едно време)..сякаш ги изнасилват и ти се отщява да гледаш японски порнаккк.
2
5
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Ходих в Джапан, пробвах да не изпъквам , не се получи. Изпъква ми *** в гащите и ме разбраха. Много ме търсят не смогвам.
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно па в Япония какви бесни фестивали на електронна музика и фенове на компютърни игри има.Събират се милиони буквално и един с един ням еднакъв.Все млади хора усмихнати,жизнени весели..Тия от Дойче веле са просто брутални.Има ли нещо хубаво на тоя свят според тях освен ромите,чернокожите и ислямът?