В богатите страни спад в раждаемостта, в другите – бейби бум

От 4,7 през 1950 г. до 2,4 сега е паднал броят родени деца на една жена
9 ное 2018 21:33, Елка Василева
35
В богатите страни спад в раждаемостта, в другите – бейби бум
Снимка: архив, Reuters

Световната раждаемост е намаляла наполовина от 1950 година, като са налице големи различия според жизнения стандарт в отделните страни, се посочва в публикувано днес проучване на Института за метрология и здравна оценка във Вашингтон (IHME), цитирано от Франс прес.

В проучването, публикувано в медицинското списание "Лансит", се съобщава, че общият брой на децата, които се падат на една жена в света, е намалял от 4,7 през 1950 година до 2,4 в момента.

Деветдесет и една страни, разположени основно в Европа и на американския континент, нямат достатъчно раждания, за да запазят сегашния брой на населението си.

Ситуацията в Африка и Азия е различна - ражданията там се увеличават, според проучването на института, финансиран от фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Кипър е най-малко "плодовитата" нация на земята с по едно раждане средно на жена, сочат данните на института. Точно обратното важи за жените в Мали, Чад и Афганистан, които средно раждат по 6 бебета или 7 в Нигерия.

Сред социалноикономическите фактори, които обясняват това неравенство, особено важна роля играе образованието, според авторите на проучването.

Обикновено увеличението на населението в развиващите се страни е придружено с подобряване на жизнения им стандарт, освен ако не са засегнати от войни или други бедствия, посочва Али Мокдад от Института за метрология и здравна оценка. В крайна сметка това може да повлияе на броя на ражданията.

"Колкото повече се подобрява икономиката на тези страни, толкова по-вероятно е да спадне раждаемостта им", уточнява Мокдад.

Продължителността на човешкия живот се е увеличила от 1950 година от 48 на 71 години средно за мъжете и от 53 до 76 години средно за жените по света.

По-продължителният живот води и до по-специфични здравни проблеми - сърдечносъдовите заболявания са основната причина за смъртността по света, се посочва в проучването на Института за метрология и здравна оценка във Вашингтон. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най бедните раждат!? А ние? Направо се затриваме.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалния принос в растежа на населението идва от т.нар. средната класа. В нормалните държави това са интелигентни хора, които осъзнават не само отговорността да са родители, но и възможността да дадат добър старт в живота на децата си. За съществата от шитхолите няма такова нещо отговорност. За тях някой е все виновен, че са пр0сти, но тарикати. И3сират клеффука и да се оправя.Находчивите роми, пък ги учат как да паразитират. И се получава едно бълване на полуфабрикати.
27
1
 
2
 
! Отговори
Който се вълнува преди 5 години
от този проблем,да се запознае с теорията за златния милиард.После да вземе предвид това, че в недалечно бъдеще,вследствие на автоматизацията и роботизацията, в целия свят ще има не повече от половин милиард работни места.Чак тогава да си направи изводите.Не случай по-развитите народи в последно време са се ориентирали към еднодетен и двудетен модел.По две деца на семейство са напълно достатъчно, за да не надхвърля човечеството численост 1 милиард и да има работа за всеки пълнолетен под 65 г
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами щом вместо да ходиш на работа, ти изработваш деца, така се получава. работата не е кеф, кефът е в правенето на деца - и без това не ти се налага да ги храниш- социалните да му мислят!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е заради модерните технологии и компаниите за презервативи.вместо да гледат към панталона,жените си гледат в смартфона.
24
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жегление през козиняка и српска музика. Те така се правят деца.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото сееш това жънеш. Народна поговорка.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
З какво са ни повече деца? Да работят хората с алтернатияен цвят на кожата.
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото искат децата им, да са някакви свръх образцов аи, свръх развито малко поли-богове. Европейският егоцемтризъм е световноизвестен и признат в цял свят. Сега всички искат, детето им, са расте в "богата среда".
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нормално. В богатите страни хората са по-образовани и обикновенно имат по 1 най-много 2 деца. В други случай дори не мислят за деца защото си гледат живота и кариерата. Докато в бедните страници правят по 5-6 и нагоре както се вижда при нашите роми. Къде от простотия къде за пари.
19
7
 
20
 
! Отговори
един до 2 преди 5 години
Джендърството и гейството + либерализма и атеизма не са изобщо големи причини за ниската раждаемост в белите държави. Основните причини са еманципацията на жените, кариеризма им, стремежа им да са равни на мъжете, че дори и повече, както и лайф стайла на хората в белите държави. Стремежа да имаш всичко ПРЕДИ да имаш деца. Е, сори, няма как да имаш всичко. И в един момент се озовават на 35-45г и не могат да имат деца, или никой не ги иска или вече им е минал мерака за деца. Еми сори тогава.
18
3
 
23
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Правителството няма да ми направи деца,но може да създаде условия да се раждат повече деца.Ако плащат социални помощи като в Германия по 200 евро за дете за 3 деца са 1200 лева.Много народ ще се навият да имат повече деца.Включително и аз, който имам две деца.Но да не се размножават маргинали трябва тези помощи да се дават на деца,на които и двамата родители имат поне средно образование.
17
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се дължи на фактът че в бедните страни жените се продават и купуват все едно са ***.Разбирате ли нямат право на желание искат ли не искат ли.Отивате на пазара плащате стойноста на една крава и тая вечер пердашите неква на 13 години.И тя вече е ваша собственост.Ако не слуша и не се подчинява-бой.Е така дигат раждаемоста.Понякога се чудя тия правили разни изследвания дали не друсат нещо много силно което им затлачва мозъка?Какви заключения имат ***-наркомански
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, планът за унищожаването на белите ги кара да не правят секс. Да ва и тъпппите патриоджендъре....
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цецо МенТи и твоите също. Питах, щото повечето очакват правителството да им направи деца.
14
0
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До 14Живи и здрави да са.
13
2
 
0
 
! Отговори
а преди 5 години
До Цецо Мен3
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
европа е доста по-гъсто населена от африка
11
3
 
0
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До 112, а ти?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цецо Менти колко деца имаш?