Меркел: Мирът не е гарантиран и трябва да се борим за него

Френският президент откри Форума за мира в Париж
11 ное 2018 20:21,
26
Меркел: Мирът не е гарантиран и трябва да се борим за него
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон откри днес следобед международния Форум за мира в Париж, на който се събраха десетки световни лидери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Историята несъмнено ще съхрани спомена за 84 държавни и правителствени лидери, които се събраха, макар до вчера да представляваха воюващи страни, които се събраха в мир под Триумфалната арка", каза Макрон в кратко приветствено слово.

"Но онова, което остава несигурно в бъдеще, е начинът, по който ще бъде интерпретиран този спомен. Ще бъде ли той бляскав символ за траен мир между държавите, или напротив - фотография на последния миг на единство преди светът да затъне в нов хаос? Това зависи само от нас", продължи френският президент.

Светът, в който живеем, е атакуван от кризи, които дестабилизират нашите общества. Парижкият Форум за мир има призвание всяка година да ни събира всички, за да предприемаме конкретни действия, за да може усилията за мир да напредват по малко всяка година, каза Макрон.

Германската канцлерка Ангела Меркел пък заяви, че европейският проект за мир, възникнал след 1945 г., е застрашен от възхода на национализма и популизма, предаде Франс прес.

"Виждаме добре, че международното сътрудничество, мирното равновесие между интересите на едните и другите, и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос", каза Меркел при откриването на Форума за мира в Париж.

"Мирът, който имаме днес и който понякога ни изглежда гарантиран, съвсем не е гарантиран и ние трябва да се борим за него", продължи канцлерката.

Намеквайки за политиката на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място" и за скептичното му отношение към многостранното сътрудничество, Меркел предупреди, че "липсата на комуникация и нежеланието за компромис" могат да имат пагубни последици, предаде Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Дон Жуан - БГ маркСус бе турски тролЯ се виж от каква *** си се пръкнал че от вас и комунизъм сме на това положение.500 години да те мачкат аборигени и после 50 години черен комунизъм...........е много ни дойдеегати и орисията имаме.
17
1
 
0
 
! Отговори
Дон Жуан - БГ марк преди 5 години
До Анонимен 12 - шопски балонПо себе си съдиш... А на Макрон на малкото му пръстче не може да застанете, нещастни празнодумци байганьовци. Само на npocтащина ви има, за самолети да не говорим - партньорките ви трябва да си носят лупи. Плюс хигиената ви - и сте грoги, отминават ви както се отминава гъсеница. Фукльовци npocташки, коя съвременна, култтурна жена ще се спре до вас!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Германофиле сбъркан, Германия няма земи нито в Полша, нито в Русия, нито във Франция. Напротив, ненормално агресивните тевтонски пълчища са заграбили земи и богатстваи от трите държави. Дори хора са завличали за роби през ВСВ.И е време Германия да върне краденото и присвоено имущество, особено от Русия, която едва сега успя да се оправи от нечуваните им военни престъпления
15
0
 
1
 
! Отговори
контрапункт преди 5 години
Ще се борим за запазване на мира, като каним като пoлyидиoти измeта на света, мързеливците от Африка, бандюrите, rлаворезите и пещерните човекоподобия от Азия, да дойдат в Европа и да доведат и семействата си !!! И държимм начело на Европа една noбъpкана комсомолка.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се е издокарала, иска да се хареса на любимеца.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на тази баба е че просто не разбира от история. Тя и другите от бюрократи от ЕС се опитват да пресъздадат възхода на САЩ базиран на масова емиграция но пропускат факта че емиграантите в САЩ са били културно и религиозно идентични с местното население. Случая в момента просто не е такъв!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има мир, докато германците не си искат обратно земите от Полша и Русия - Източна Прусия, Калининград, също и от Франция. Така ще има мир. Иначе ще има бой.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато е жива тая вещица мирът никога няма да е гарантиран.
10
0
 
17
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Като я гледам тая и все се сещам за едно историческо събитие-Обсадата на Виена.Представете си,че Меркел беше кмет на Виена.Сигурно щеше да пусне "горките" османци студуващи навън,да се стоплят в града,а и да поразпуснат с местните жени.Щото сега направи точно това с Европа!
9
2
 
21
 
! Отговори
Хм преди 5 години
С какво аджеба Баба Зомби е допринесла за мира?Като напълни Европа с тара.мбуки и постави съществуването и под въпрос?Че то ислямското нашествие си е чиста проба война!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарнатирай го дрогарко кой да го гарантира ако не ти пак ли ще налагаш санкции на Путин
7
2
 
3
 
! Отговори
Burda преди 5 години
Vnos na robi ste ima i za napred....
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът е атакуван от кризи, които ги забъркнат едни евро рече Мак Арон и отиде да си прави селфите молейки се да не заподозрем, че той говори като наблюдател и кукла на конци на некой задкулисен играч.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв МИР не бил гарантиран! Вие еврейски роби унищожихте десетина държави около израел, милиони съдби УНИЩОЖИХТЕ , милион и повече хора убихте от 2003година след свалянето на кулите близнаци от самите САЩ! Какви сто години ви гонят, какви лицемерни одиотщини проповядвате
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е г-жо, цялото европейско общество се бори с/у вас и г-н Микрон.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тая още малко и ще потече некаква мазна слуз , а Макарон е като влюбен тинейджър, отврат.
2
2
 
17
 
! Отговори
Двойка тапири! преди 5 години
И за какво се хилят и на какво се радват тези ислямизатори?!
1
1
 
7
 
! Отговори
Refe преди 5 години
Anka sladuranka i tia v novata kaledonia li dneska....