Ледена мистерия! 100 километра езеро изчезна от Антарктика

Дали учените са направили революционно откритие или са заблудени?
12 ное 2018 12:45, Нели Христова
34
Ледена мистерия! 100 километра езеро изчезна от Антарктика
Снимки: Reuters

През 2016 година учените в екстаз обявяват, че под леда на Източна Антарктика се е оформило огромно езеро – около 100 км дълго, 10 м широко и на места около 1 км дълбоко. То се захранвало от близо 1000 км. подземни поточета, а според най-смелите им предположения в него се крият непознати на човечеството форми на живот, които са еволюирали там в продължение на милиони години.

Следващи проучвания показват, че на мястото се намират 4 големи и 11 малки езера, в които се складира водата от топящите се глетчери и помагат на масивния къс лед да се движи.

Годината е 2018 и експертите продължават да изследват какво се крие под снега на Антарктика и остават стъписани. Мистериозно, толкова много вода, просто е изчезнала.

Нови сателитни снимки не дават никакви индикации, че под леда има вода, а учените са шокирани, защото всички останали техни изследвания също не могат да бъдат обяснени.

Според Ангелика Хъмбърт от Института по океанология в Германия, през езерата е преминавала водата, която е помагала на глетчера да се движи през океана. "Нея просто я няма", обезпокоено съобщава тя.

Нейни колеги веднага излизат с предполагаема теория за недоразумението, която обаче не може да бъде доказана.

Те твърдят, че водата под покривката на Антарктика си има определен цикъл на оттичане и точно в този момент, езерата са празни, но по-късно през годината, вода в тях може да има отново.

Но Хъмбърт все още таи надежда, че езерото е там. Според нея, сателитните снимки и радари не са най-добрият начин за изследване на леда. Тя и екипът експерти, които изследват Източна Антарктика имат нов план за действие – да заредят глетчера с експлозиви и да ги взривяват един по един, за да предизвикат сеизмични вълни.

За да изпълнят задачата си обаче, те трябва да пренесат цялата си техника на около 800 км от последния научен лагер.

Тази складирана вода може да спаси човечеството от застигащата го суша поне за няколко години, но дали тя е там или не, Ангелика Хъмбърт и нейният екип ще разберат най-рано през 2021 година, когато обаче може да е твърде късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
дядо ти преди 5 години
Те не-могат да открият езеро на земята а открили от заглавието по-долу планети.Астрономи откриха две планети със загадъчен произход
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече има поколение пълнолетни отгледани с тв поредицата Myth Busters. Там накратко обичат да взривяват разни неща и го наричат наука. Типично по американски. Явно това поколение вече е налазило обекта и иска да взривява.
28
4
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Виновни са германските високообемни и многоцилиндрови двигатели забранете немските коли закриите ги накарайте ги да ядат ла.на!Германия е грешка на историята закрииите я тая *** и я поделетете между съседните държави!
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се казва глетчер а глейшър (glacier). Иначи страхотни мисли от форума. Евала на *** !
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родните капацитети цъкат минуси гледам яко :)
25
4
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
От теб - по-голям няма!
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седнал балканския селянин акъл да дава пак ...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До no nameЩо не и гледаш биг брадър там?
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че са родните коментиращи да покажат колко са глупави тези "учени". С толкова много умни хора нищо чудно, че България пропсерира! Ура другари!
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и екипът експерти, които изследват Източна Антарктика имат нов план за действие да заредят глетчера с експлозиви и да ги взривяват един по един, за да предизвикат сеизмични вълни.Е те тия ги признавам за ,,гениални" учени!
20
0
 
14
 
! Отговори
? преди 5 години
100 дълго,а 10 метра широко,пък 1 километър дълбоко ...старнни размери.
19
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Учени с техника и на мястото не могат да разберат какво е станало, но бай *** пред лаптопа е решил този ребус.
18
0
 
13
 
! Отговори
от София до там преди 5 години
- Пимпирев - върни езерото, бре, човек! Не ни излагай през целия свят така! И пингвините ще ни се смеят!
17
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Както се казва: - Търсете... Пимпирев....
16
0
 
13
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Търсихте ли у факултето?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Довчера се вайкаха, че глетчерите изчезват и се топят ... а днес ще им помагат - да "изчезват"Сега сме почти 2019 та! Ако 2021 вече е прекалено късно - пълнете бидони, кофи и шишета Мдааа
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде да цъкаме СМС дарения на експедицията ;)
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще взривят ледника, за да проверят дали има езеро под него? И след това какво?Учените са се развихрили до неузнаваемост.
12
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как точно "...тази складирана вода може да спаси човечеството от застигащата го суша поне за няколко години"? Някой си представя, че може да се товари питейна вода на танкери и да се транспортира на няколко хиляди километра ли? Или какво? Толкова съм изумен от тези глупости, че дори идеята за взривяването на ледника не ми се струва топ простотията на седмицата...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замръзнало - глобално застудяване!