Да изтеглиш късата канибалска клечка! Как изяждат Ричърд Паркър?

Романът на Едгар Алън По "Историята на Артър Гордън Пим" се превръща в истина
13 ное 2018 21:16, Нели Христова
27
Да изтеглиш късата канибалска клечка! Как изяждат Ричърд Паркър?
Снимка: Pixabay

Годината е 1838 г. - Едгар Алън По пуска на пазара първото издание на "Историята на Артър Гордън Пим". Сюжетът, типично за По, е мрачен, а това е единственият изцяло завършен роман на американеца.

Младият Артър Гордън Пим се оказва на китоловен кораб, където му се случват какви ли злополуки, върхът на които идва с разбиването на плавателния съд. Четирима мъже се озовават на спасителна лодка и са на ръба на отчаянието - храна почти няма. Те стигат до най-логичното за тях решение в този момент – да теглят клечки. Този, който изтегли късата моментално се превръща във вечеря.

Името на нещастника е Ричърд Паркър. Той не се съпротивлява. Оставя се на останалите мъже да го изядат, а те оцеляват благодарение на него още четири дни. Когато вече са на прага на силите си, а смъртта е надвиснала над главите им, спасението идва и мъжете са избавени. Романът продължава с пътешествието на Артър Гордън Пим към брега, ала не това е интересното в историята.

Не веднъж или два пъти, истинският живот е имитирал изкуството. Доказателството!

През 1884 малкият кораб "Миньонет" отплава от пристанището в Саунхемптън и се отправя към Сидни. На борда му се намират 4-ма мъже, а плавателният съд е оборудван с всичко необходимо, за да може да издържи на високите вълни и силните ветрове, характерни за открития океан. Но явно не е достатъчно добре подготвен – бурното море успява да го разбие на парчета, а четиримата мъже успяват да избягат от потъващия кораб, благодарение на спасителна лодка.

Проблемите за Том Дъдли, Едуин Стивънс, Едмънд Брукс и 17-годишният Ричърд Паркър тепърва започват. Времето минава. В средата на океана мъжете бързо губят надежда. Без вода и без храна вече 15 дни, волята им се пречупила. Първи се предал Паркър. Той протегнал ръце и започнал да пие от морската вода. Така подписал смъртната си присъда.

Тялото му веднага започнало да се тресе от последствията, идващи с глупавотото решение да пие солена вода на празен стомах. Това обаче било добре дошло за Дъдли, Стивънс и Брук. Том извадил ножа си и взел светкавично решението да превърне Ричърд Паркър, подобно на героят на Едгар Алън По, във вечеря. Първо помолил Бог за прошка, а след това се обърнал към 17-годишното момче с думите: "Времето ти дойде". 

"Моето ли, сър?", попитал Паркър, осъзнавайки съдбата си. "Да, момчето ми", отговорил капитанът и пронизал сърцето му.

Мъжете оцеляват още четири дни на спасителната лодка, използвайки тялото на младежа за прехрана, а когато силите почти ги напускат – идва и спасението.

Обратно в Англия, мъжете са съдени за канибализъм. Наложена им е смъртна присъда, но за втори път се отървават от злощастния край. Тя бързо е отменена и Дъдли, Стивънс и Брукс прекарват едва 6 месеца в затвора, но остават в историята, като канибалите, чиято трагедия Едгар Алън По предсказва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Рам-бо с М-16 преди 5 години
Да не стане,пандемия,в света на 21 век
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Southhampton НелчеПоправи си "статията"
22
3
 
13
 
! Отговори
Благодарни сме преди 5 години
Евала другари, ашколсун! Да усвояваме и прилагаме техните евроатлантически ценности. Хвала на журналистката ***, че ни образова и по тая тема.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тялото му веднага започнало да се тресе от последствията, идващи с глупавотото решение да пие солена вода на празен стомах."Какво? Глупаво? Та нали е решил, да се жертва?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ние пак сме водещиНагнетяват обстановката. Ако някой вземе, че направи марихуаната легална в страната, знаеш ли колко бабит ще остане без препитание?
19
1
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Българите сме си канибали по природа-самоизяждме се вербално,в скоро време и физически ще се ръфаме по кръстовищата за натиснат клаксон.....и всеки в джоба си ще си носи книжка с рецепти писана от 240-те ни мрудара
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerДарги Solar Power (аз съм по Wind Power, защото излиза по-евтино и замърсява далеч по-малко, но ти си знаеш ... да, дори и със "спадовете") ...Аз също пробвах твоя съвет, пред около 8 години. Ами повече от 400-500 лева, беше трудно, да си докара непознато момче от България. След образование и 3 години стаж, работя и изкарвам пари от вкъщи, но за чужда компания, която ми вярва. Отне ми само 6.5 години, да го постигна. Не лъжи хората, че е лесно. А и ми плащат двойно по-малко.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е пристанище "Саунхемптън"???
16
4
 
17
 
! Отговори
Лунатик преди 5 години
До Solar PowerВъобще не е така...за една и съща работа у нас и навън, например като лекар...разликата в заплащането е 8~10 пъти? Ако щеш и за всякаква друга работа, нещата са различни...а кажи ми за къв левъл ми говориш тогава. Програмиране...след 40г, дрън-дрън, бая трябва да си закъснял, и не използвай чужди думи, не е нужно да се правиш на велик IT-специалист! Не може всички да са програмисти...баба ти все с компютър е копала царевицата!
15
3
 
22
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Не публикувайте такива истории, защото управляващите може да стигнат до някои канибалски мисли...
14
1
 
14
 
! Отговори
Вие питате: преди 5 години
Вие питате: Как великобританците изяждат Ричърд Паркър?Ние отговаряме: С нож и вилица.
13
3
 
19
 
! Отговори
ДС преди 5 години
А за протестите ?!
12
16
 
69
 
! Отговори
антитрол преди 5 години
Всякакви глупости пишете само не за истинските проблеми-скъпотията,мизерията ,корупцията довели до ПРОТЕСТИТЕ ! Защо не пишете за тях,***?
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar Power 10Мрси но обичам да облизвам остатъка от чиниите! А тук съм велик и пълен с кураж! :)))))))
10
54
 
18
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ниската ти заплата е в следствие на твоите възможности :)Трябва да приемеш това в крайна сметка или да вдигаш левъл. Например вместо да протестираш по няколко часа вземи чети основи на програмирането. Има сайтове фрий където можеш да се регистрираш и да си докарваш висока заплата. От теб зависят нещата. Не зависят от Борко, ***, Доган :) Надявам се знаеш приказката за неволята ?
9
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мъжете оцеляват още четири дни на спасителната лодка, използвайки тялото на младежа за прехрана, а когато силите почти ги напускат идва и спасението"Българите оцеляват още 4 години на ниска заплата, използвайки сивата икономика и минимални осигуровки, а когато вече съвсем им писнало - махнали се завинаги от БГ!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Защото има аналог със сегашните български родолюбци!
7
22
 
38
 
! Отговори
. преди 5 години
Защо решихте, че читателите во трябва да са запознати с това конкретно извращение на англосаксонските диваци и престъпници ?
6
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Открихте топлата вода.Не сте ли чували за руските (сталинските) лагери?И там го е имало.При дълготрайно гладуване първо умират задръжките, после ценностната система, ... и така.Накрая остава едно единствено нещо в съзнанието, да ядеш, каквото и да е.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случаите на канибализъм са прекалено много ,не е нужно да се впечатляваме!Просто канибализма е последната защита на живота,след него е смъртта!