Петролът – най-евтин от година насам! Какво следва?

Високото производство продължава, докато търсенето отслабва
23 ное 2018 13:45, Бойчо Попов
59
Петролът – най-евтин от година насам! Какво следва?
снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижиха до най-ниските си стойности за 2018 г. в петък по време на доста волатилна търговия. Негативно влияние оказват опасеняита за предлагането на фона на мрачните икономически перспективи, обобщава Ройтерс, цитиран от Investor.bg.

Според трейдърите дори очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще започне да задържа доставките, не оказват кой знае каква подкрепа на пазара.

Международният бенчмарк Брент достигна най-ниското си ниво от декември 2017 г. - 61,52 долара за барел преди да се възстанови до 62,02 долара за барел след понижение от 0,93% спрямо предишната сесия. Американският суров петрол WTI поевтинява с 2,40% до 53,32 долара за барел, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2017 г. Волатилността на цените на WTI и Брент през ноември достигна нива, наблюдавани последно при срива на пазара 2014-2016 г., а преди това по време на финансовата криза от 2008-2009 г.

Това, което се случва на световните пазари в момента, е ръст на добива и запасите в Северна Америка, докато в другата част на света е ограничен износът от страна на Иран заради наложените санкции от САЩ.

Така или иначе глобалното предлагане нарасна през тази година, като трите страни най-големи производителки в света САЩ, Русия и Саудитска Арабия добиват петрол, отговарящ на една трета от световното потребление или около 100 млн. барела петрол на ден.

Високото производство обаче продължава, докато перспективите за търсенето отслабват в отговор на забавянето на глобалната икономика.

Цените на петрола са се понижили с около 30% от последните си пикови стойности в началото на октомври, тъй като производството в световен мащаб започна да изпреварва потреблението през четвъртото тримесечие на тази година, слагайки по този начин край на периода на недостиг, започнал през първото тримесечие на 2017 г.

За да се приспособи към по-слабото търсене, Саудитска Арабия заяви, че може да намали предлагането.

„Няма да продаваме петрол, от който клиентите нямат нужда“, каза пред журналисти в четвъртък саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: петролцена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без пари да стане сега петрола, цените на стоките няма ги върнат назад. Свиквайте.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения финансов продукт с висока добавена стойност в България са бързите кредити. Проблема е, че изсмукват жив ресурс(пари) от пазара на стоки и услуги и ги влагат в незнайно какво, а не в реален продукт с висока добавена стойност. За да се оправят нещата е нужно да се инвестира в хора, способни да произведат такъв продукт. Обаче политическия и бизнес елита в страната предпочита да инвестира в апартаменти, коли или общо взето в имущество.
49
0
 
0
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 5 години
Преценете сами капацитета на оставащите мениджъри и икономисти да произвеждат продукт с висока добавена стойност. Евентуално във финансовата сфера биха могли да измислят нещо, но в България има хронична липса на пари(които са продукта и стоката на финансите). Тоест, тези, които са способни да произведат продукт с висока добавена стойност напускат, а остават тези, които произвеждат приказки с измислено добавена стойност. Извода оставям на вас.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да можеш да слагаш по - високи надценки на продукцията си трябва да е трудно някой друг да ги произвежда. Или себестойността им трябва да е минимална. И в двата случая трябва сериозна инженерна мисъл. В последните 30 години всички станаха икономисти, мениджъри и маркетолози. Инженерните специалности западнаха, а децата със способности в математиката и физиката отиват да учат в чужбина и не се връщат. Или завършват у нас и заминават навън. СЛЕДВА
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в Европа казват, че в България производителността на труда е ниска имат в предвид не скоростта на работа на шивачката или зидаря, а ниската надценка на труда им. Размерът на вложените инвестиции отнесен към печалбата е това, което определя ефективността. Навремето имаше една статия, че ел. техник в Германия няма право да слага повече от 16 контакта на ден. Вероятно може да сложи 50 - 60, но няма право повече от 16. И получава сериозни пари за това.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги списващи,не знам дали знаете, но икономиките на развитите държави са развити благодарение на факта, че произвеждат продукция с висока добавена стойност. Какво значи това?Ами значи, че надценката е много голяма. Ако желаете да живеете по европейски трябва всички продукти, включително услугите, да са с висока добавена стойност, тоест чистата печалба да е доста по - висока от себестойността на продукта. Мой съвет - когато цените се вдигат не искайте свалянето им, а повишение на заплатите.
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петролът най-евтин от година насам! Какво следва?Следва банкрут на магучая и сваляне на вожда на световния тероризъм ВВПутин от власт.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за въпрос??? Вдигане на цените на бензина, разбира се!!!! Какво друго!!!! При нас е така, няма значение дали се вдигат или падат цените на петрола, НА БЕНЗИНА СА ВИНАГИ НАГОРЕ!!!
43
0
 
13
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Вие видели ли сте медицински термометър като го извадиш от мишницата сам да спада? Нали от горещата мишница попада в хладната въздушна среда?А не спада!Държи си последните - високи, градуси!И какво трябва да се направи?ДА СЕ ИЗТРЪСКА!ЯКО да се изтръска!И тогава спада.Тръскане му е майката ...
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩо не ходят да протестират пред истинския виновник - народния изедник Лукоил,...Що не го зарежеме този изедник и да си купуваме направо от OMV от Виена или от Плоещ, Румъния. Да се видим в еФтин бенДЗин и да не даваме на Мацква. Нали за това се борихме, за пазарна икономика.
41
0
 
18
 
! Отговори
така е преди 5 години
До ВъпросAко ползваш междуградски автобуси , ще забележиш , че феноменът е същият - и при 40 долара и при 110 долара за барел - цената на билета е една и съща ....Петролът като стана над 100 долара преди години ги увеличиха , после падна под 40 - а билетите си стояха ли стояха на същата цена
40
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
благодарим на САщ, ако не са те, руснаците и арабите 3 кожи ше ни свалят...
39
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не ходят да протестират пред истинския виновник - народния изедник Лукоил, ама от Посерано им плащат да викат против ББ и правителството! Обикалят като гламави с коли и знамена главните улици на градовете, правят задръствания по магистралите и викат оставка, но изобщо не споменават Лукоил и мъжа на Нинова, който е един от шефовете в българското поделение на руската фирма! Ето това са отрепките на посерано! И тия крадци и мошеници, *** на Мацква искат пак да ни управляват, тоест крадат!
38
0
 
37
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Е добре, бензина падна 20-30 ст (дали заради протести, дали заради световна цена на петрола), а хляба и другите стоки които поскъпнаха ударно след повишаването на бензина?
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E, как какво? Евтин петрол = още по-голяма печалба за всички по веригата в Бълагрия. Само крайните потребители нищо не разбират.
36
0
 
15
 
! Отговори
SHAMAN преди 5 години
цените се по подразбиране от картела който го има в българия ,много вериги гледат една от друга и така формират цените си
35
2
 
28
 
! Отговори
тодорова преди 5 години
След като петролът на световните пазари намалява, следва в България по бензиностанциите той да се увеличава, а разни празноглавци ще ни обясняват, че литър у нас е най-евтин в Европа.
34
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във мафиотската държава цените вървят само на горе независими от международния пазар,а овцете си траят.едни лекарства които от тука си купувам за 36 лв същите ги купих от турция за 5 лв.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иран ще подбива цените с контрабанда. Преди същото вършеше ИД в Сирия и Ирак. Така сега има пак конкуренция на ОПЕК. Да живее пак международното положение.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как какво следва? Да се увеличат данъците за най-бедните, те са виновни за поевтеняването на петрола, а и голо-невидЕло, ако му се намали дзембина, като тръгне да шофира, ще задръсти пътищата, ще умърси въздуха и на шмента стоянова ще и изсъхте дъртата мушмула.