Забраната на пластмасата щяла да навреди... на природата

Пълната забрана можело да утрои парниковите емисии
Обновена: 2 дек 2018 15:45 | 2 дек 2018 15:30, Анисия Иванова
12
Забраната на пластмасата щяла да навреди... на природата
Архив: Булфото

Забраната на пластмасата може да навреди повече на околната среда, защото за производството на материали като стъкло и метал е необходима два пъти повече енергия, съобщи в. "Мейл он сънди".

Пълната забрана на пластмасата може да утрои парниковите емисии. Освен това отпадъчните материали от производството на метал и стъкло са вредни за околната среда.

Учени от университета Хериот Уот в Единбург изтъкнаха, че аргументите на природозащитниците за забрана на пластмасата често са "недалновидни и не се основават на факти".

Пластмасата е лека и затова транспортирането на стоки в такива опаковки означава да бъдат използвани по-малко превозни средства.

В изследването са участвали 40 учени с различни специалности - инженери, икономисти, социолози, от природонаучните дисциплини. Те препоръчват вместо за забрана, да се помисли за "кръгова икономика", която да замени сегашния модел на използване и изхвърляне.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЪВ АЗИАТСКИЯ СВЯТ ДАВАХА ЦЕЛИ РЕКИ ПОКРИТИ С *** ОТ ПЛАСТМАСА ПЛАВАЩ ОТГОРЕ И ПОСТЕПЕННО ВЛИВАЩ СЕ В МОРЕТО И ОКЕАНА !ВСИЧКИ ПЛАСТМАСОВИ ПРОДУКТИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжете!Лъжат производителите на пластмасови продукти,но ние НЕ ВИ ВЯРВАМЕ!Пластамасата е вредна,океаните,моретата,езерата,реките ще останат без риба и морски обитатели,ако продължавате да произвеждате!
7
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЛЪЖАТ!!!!!!!!!СТЪКЛОТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ПОЛЗВА ПАК!!!!!!!А ПЛАСТМАСАТА Е ТАКЪВ ЗАМЪРСИТЕЛ , ЧЕ Е СТРАШНО !!! НАЙ-МНОГО ПТИЦИ СА УМРЕЛИ ОТ ПОГЛЪЩАНЕТО НА ПЛАСТМАСОВИ *** ВЗИМАТ ГИ ЗА ХРАНА!
6
2
 
25
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Кой ви говори за пълна забрана. Става въпрос да се спре пластмасата за неща за които не е нужна. Как оцелянахме когато бутилките бяха стъклени, или нямаше торбички за еднократна употреба. Всички чашки бъркалки чинийки вилички за еднократна употреба трябва РЕЗКО да се забранят, никакъв не е проблема да са от картон или дърво. Още малко ако продължим ще се окаже че майката природа ще ни върне пластмасата при това с лихвите
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пфууу голяма простотия.Мисля ,че пластмасата повече вреди на хората,ама се гледа да е пи евтинко.Ако се връща стъкления амбалаж надали ще има нуждда от голямо производство на такъв.
4
3
 
29
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
Еколозите са забрана и намаляване на ИЗЛИШНИТЕ пластмаси, и друг тип опаковки. Сметнете 1 млн хляба на ден са толкова торбички, и по 2-3 кафета от машината пред офиса и са още милион чашки и бъркалки ДНЕВНО. Навремето в канцеларията си имаше една кафеварка и всеки си знаеше чашата.
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От от тарикатщина/умност сме на това дередже. В Холандия има запазени къщи от дърво и слама по на няколко стотин години. Явно през средновековието там са били свръх умни. Хайде кажете ми съвременен материал който може да изкара толкова, пък дори и само да стои като паметник.Дойдохме си на думата, че ще е по-скъпо. По-скъпо за кого? То океаните станаха някакъв бульон с полимери.
2
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една стъклена чаша се произвежда веднъж, може да я ползваш вечно ако не се счупи. Eдна пластмасова чаша вземаш хвърляш вземаш нова и пак хвърляш в морето тия за шизофреници ли ни смятат или за олигoфрени.
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостта нема край,въобще не е трябвало да се произвеждат,но човешката алчност ко не прай