Живот в плен: Освободиха аржентинка, похитена в Сирия

Заминала за страната, заради лъжливо обещание за брак
3 дек 2018 10:00, Петя Славова
8
Живот в плен: Освободиха аржентинка, похитена в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Аржентинска учителка, влязла незаконно в Сирия заради лъжливо обещание за брак и после прекарала една година в плен, напусна в събота бунтовническия бастион Идлиб, за да се върне в родината си, предаде Франс прес, като се позова на местен представител.

През 2013 г. 54-годишната учителка по история Нанси Роксана Папа започнала да общува през интернет със сириец, която й предложил да се оженят. За да се срещне с него, през 2016 г. тя пристигнала в Турция, а след това влязла в Сирия, където попаднала в капан.

"Тя пристигна в събота в Турция, след като бяха получени необходимите документи", каза представител на властите в Идлиб.

На 2 ноември Папа била предадена от "Правителството на спасението" (местно управление, създадено от джихадистката организация "Хаят Тахрир аш Шам", която контролира Идлиб) на турската Фондация за човешки права и свободи (IHH) на граничния пункт Баб ал Хауа между Сирия и Турция.

Учителката останала на сирийска територия през ноември, за да изчака приключването на административните и правните процедури за репатрирането й, предаде БТА.

След като влязла незаконно в Сирия, Папа била отвлечена от банда, която се свързала с дъщеря й, за да иска откуп. Държана в плен близо година, учителката успяла да избяга, намирайки подслон у местни жители, като се местела от къща в къща.

През 2018 г. "Правителството на спасението" се заело със случая, предприемайки безуспешни опити да се свърже с аржентинското външно министерство. Намесата на влиятелната турска фондация направила възможно връщането й в родината.

На 26 ноември джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам" предадоха четиригодишно белгийско момиченце на майка му след смъртта на бащата - радикализирал се престъпник, който през май 2017 г. пристигнал в Сирия, отвеждайки там и детето си.

През февруари групировката предаде на турските власти двама канадци, влезли в Сирия няколко месеца по-рано по неясни семейни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
BG citizen преди 5 години
Голяма бухня, пардон любов е паднала...
6
1
 
14
 
! Отговори
Карапичо преди 5 години
Колко ли трябва да си очаян, за да се подлъжеш на подобна глупост? На 54 години, хората могат да бъдат много самотни и лесно излъгани... ама чак пък за Сирия да заминеш... малко и главата не е била на мястото си...
5
2
 
3
 
! Отговори
за всеки случай преди 5 години
По стар турския обичай нека сега Ердоган да набие на кол канадските *** за да знаят всички какво ще им се случи щом се радикализират..
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дреме ми за аржентинците и сирийците. *** навсякъде
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или обратното.Възможно ли е да има жени които да мислят с главата си?
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно, да има такива жени, които не мислят с главите си.....
1
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 5 години
За любоФта и хорската npocтотия - няма граници!Каквото сам си направиш - не го може и най-големия ти душманин!