Харесва ми животът... ФБР ли стои зад самоубийството на Хемингуей?

Параноята от това, че го преследват, го тикнала към маниакална депресия
Обновена: 7 дек 2018 10:00 | 7 дек 2018 09:30, Нели Христова
25
Харесва ми животът... ФБР ли стои зад самоубийството на Хемингуей?
Снимка: Flickr

"Много ми харесва животът. Ще ми бъде много трудно, когато трябва да се самоубия"

Ърнест Хемингуей често пише за самоубийството още преди да вземе решението да опре ловната си пушка "Vincenzo Bernardelli" в слепоочието си. Баща му, по-малкият му брат и внучката му също избират този краен начин да напуснат света. Ала Хемингуей изглеждал и живял така, все едно животът му доставя невероятно удоволствие.

Всъщност е било точно така. Когато решил, че иска да участва в Първата световна война направил всичко възможно, за да го вземат като войник. Дори нарушеното му зрение не го спира – той става шофьор на линейка, заминава за Италия и всъщност така започва и журналистическата му кариера.

Когато се превръща в писател, започва да живее като бохем.

"Храната е за хората, коктейлът е за боговете!", казва той. Редува дайкири и мохито и се весели, но винаги след като здраво е поработил. Приятел е с Паунд, Щайн и Фитцджералд. Последния е човекът, благодарение на който първият роман на Хемингуей, е публикуван. Ала се изпокарва с всички, заради острия си характер.

Макар веселбата да представлява голяма част от живота му, той все пак се самоубива. Пушката "Vincenzo Bernardelli" по-късно е прекръстена Хемингуей, а и любимото му дайкири започва да носи неговото име.

Но защо се е стигнало до там?

Версиите са много – липса на пари, проблеми в брака и дори страшната диагноза рак. Всъщност причината е друга.

През целият си живот, Хемингуей се съмнявал в нещо. Дори и в любовта на феновете си. Не вярвал дори на най-близките си приятели. За това, когато обявява, че ФБР го следи, а параноята му се засилва с всеки изминал ден, всички отдават това на характера му. Никой не вярва, че федералните са тръгнали по петите му.

Дори след като дърпа спусъка, това е последната причина, която хрумва на хората около него. Оказва се обаче, че все пак Хемингуей е бил прав. ФБР наистина го преследвало по нареждане на Едгар Хувър.

Всичко започнало през 1940 г., когато писателят за кратко работи с КГБ. Подвизава се под псевдонима Арго, но така и не успява да свърши кой знае каква работа. Всъщност, той се проваля като таен агент, но миналото си крие усърдно от своите приятели. Точно за това те така и не разбират каква би била причината, федералните да го преследват.

А те наистина са по петите му. През 1959 година претършували дома и колата му. Според разсекретените файлове от досието му, всички негови телефони също били подслушвали. Когато отишъл на вечеря със съпругата си Мери, настоял да си тръгнат по-рано, защото двама мъже на съседната маса му се сторили подозрителни.

Параноята предизвикала клинична депресия, от която Хемингуей така и не успял да се измъкне. Тя била засилена и от факта, че писателят се чувствал така, все едно е стигнал върха на своята кариера и изпод пръстите му никога повече няма да излязат толкова добри романи, колкото някога е написал.

Близките му си мислели, че той полудява. За това Хемингуей бил приет за лечение в психиатричната клиника "Св. Мери" в Минесота. Телефоните дори и там били подслушвани, докато писателят се подлагал на 11 електрошокови терапии. Те така и не помогнали, а всъщност били последната капка, която преляла чашата на депресията му.

Интересното е, че Хемингуей е човек, който по принцип оцелява. Повече от 70 злополуки и болести го застигат – две самолетни и две автомобилни катастрофи, падане от кон, цироза, ухапване от акула, нападение от лъв, малария, рак на кожата, разкъсан далак и много, много други нещастия. Но писателят оцелява. Успява да премине през всичко това. 11-те електрошокови терапии обаче заличават този борбен дух. Той почти забравя кой е. Вече наистина не може да напише и ред, както преди.

Две години след като излиза от "Св. Мери", Хемингуей не оцелява реалността, в която вече не може да пише. На 2 юли 1961 г. пушката гръмва. Писателят слага край на своето съществуване.

Няколко години по-късно, най-добрият му приятел и биограф е още жив, когато ФБР прави публични тези 124 страници, свързани с Хемингуей. През цялото време, той е мислел, че писателят наистина е застигнат от тежка ментална болест.

"В годините, които последваха, се опитах да си обясня страха на Ърнест от ФБР, който осъдих толкова невярно. След публикуването на този файл, вече вярвам, че приятелят ми е усетил тяхното присъствие и това е довело до неговото мъчително съществуване и решение да отнеме живота си", с тези думи Арън Едуард Хочър дава отговор на въпроса, защо един човек, който толкова много е обичал живота и толкова много се е борел да оцелява, в крайна сметка се е предал на демоните си.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
opetkov преди 3 месеца
До вратата се открехва На теб явно ти се е открехнал г*зът, там където би трябвало да има мозък. Има доста голяма разлика между това, което чичко ти Сталин е правил на "инакомислещите" и това, което се е случвало в САЩ. В първия случай се действа по метода "Има човек, има проблем, няма човек...", а в американския случй по метода: " Ти си лош наш другар". Можеш ли да посочиш поне един, един истински пострадал от "репресиите" на ЦРУ. (ЦРУ глупако, още не е съществувало).
21
1
 
3
 
! Отговори
голям гявол преди 3 месеца
По време на войната,когато бензина се мери с грамове, се урежда с бензин за яхтата "Пилар"за да наблюдава за немски подводници!Голямо наблюдение е паднало!Всеки ден е бил в морето на риболов,ядене,пиене и ....!Към края на войната,когато германците отстъпват,той като "стар войник" отива в Париж да "допринесе" за победата!Излишно е да казвам,че от Париж изобщо не си е показал носа на вън!Бил е голям тарикат,не пропускащ и най-дребната възможност!С тоталния си егоизъм унищожава и тримата си сина!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Живота пречупва всеки и убива тези, които отказват да се пречупят"...
Клише! Звучи красиво.
Пречупени, непречупени от живота - все тая!
Няма безсмъртни.
Хемингуей е велик! Живял и умрял, както си е искал! И в известен смисъл е победил т.н. Живот, изиграл го е така да се каже!
19
1
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 3 месеца
Разбира се, че е следен от ФБР заради Куба и приятелството му с Фидел Кастро. Великият писател днес е потънал в забрава в САЩ - случайно ли?
18
1
 
12
 
! Отговори
голям мъж е бил преди 3 месеца
Заради Хемингуей нашата ***, дето е била жена на барон Ротшилд, го зарязва при гостите и хуква да се види с писателя!И два дена никой не знае жива ли е или умряла!Тогава Ротшилд я изгонва,и намразва България и българите!Негови са думите,че "до 2030 година няма да има държава България,нито български народ!?"И като гледам нататък върви работата!
17
1
 
0
 
! Отговори
Хем преди 3 месеца
До Анонимен
"Хемингуей каза да не свирим на флигорна"
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Живота пречупва всеки и убива тези, които отказват да се пречупят"...
15
2
 
8
 
! Отговори
да бе преди 3 месеца
До saki

Хемингуей умира през 1961 год,а Антъни Бурдейн се ражда през 1956 год!Интересно,от къде знае за размера на оная работа на Хемингуей!?Истината е,че краварските мъже не са можели да дишат Хемингуей,а той направо се е гаврил с тях!На едно интервю споделя с журналиста,че взима хапчета за подтискане на извънмерното си либидо,защото му пречело да пише книгите си!Разправял,че един африкански вожд в знак на приятелство му подарил цял харем,а той направил над 50 деца!Е,как да не го мразиш такъв?
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли известна личност в САЩ, която да не е следена от ЦРУ- Хемингуей,Чаплин, Джон Ленън,Джими Хендрикс и т.н. Лошото е,че днес чрез Фейсбук,, мобилните телефони и АНБ се следят всички. Това е американската demokraCIA
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Повече от 70 злополуки и болести го застигат..."
===
Голяма чест от травмите по главата на Хемингуей в тези инциденти също допринасят за промяната на характера и психичното му здраве. След инцидент с мотоциклет с кош по време на войната той наистина се променя доста.
12
2
 
13
 
! Отговори
Интелектът плаши преди 3 месеца
И у нас първата работа на цвъцко беше да даде 100 милиона за слухтене. Минаха години и Бойко, който бил прост и затова се разбирал с прости тръгна да продава изкуствен интелект по света, станахме толкова велики, че си имаме дигитална пааатка в евро комисията,а плевньо награди работещи за гугъл джебели. Не е ли странно? Ама не вярвам някой да се гръмне. Който е направил изкуствен интелект не е толкова лесен, пък и гледам вожда напоследък прилича на Живков по десети, та не се знае.
11
6
 
20
 
! Отговори
вратата се открехва преди 3 месеца
Досега се говореше само за жертвите на соца. Крайчето на завесата се повдига за "лова на вещици" в прекрасния роман "Американски страсти". Бяхме свикнали да гледаме на щатите през розови очила. Свободата на личността винаги е била химера, особено сега. Но страдат единствено тези, чийто дух е свободен.
10
0
 
20
 
! Отговори
Офф преди 3 месеца
Романът "Белият зъб" е написан от Джек Лондон!
9
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ШибиРиби
Най обичам романа му Белия зъб
Хемингуей няма толкова талант да напише такъв роман.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вижте какво, човек има право и да се самоубие, стига да го иска, и да му стиска.
7
18
 
5
 
! Отговори
saki преди 3 месеца
Покойният Антъни Бурдейн ,казваше ,че според него Хемингуей е имал голам комплекс ,заради малкия си мъжки атрибут.
6
32
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 месеца
Най обичам романа му Белия зъб
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Параноя ... маниакална депресия ... за съжаление, нормално за зодия Рак.
4
4
 
55
 
! Отговори
Чичо Тони преди 3 месеца
Няма параноя. Хемингуей е болен от рак и го знае. На стената в банята му в Хавана стоят записите на теглото му, които си е правил в продължение на месеци. Когато теглото му започва рязко да пада той е наясно, че му остава малко и не желаейки да прекара остатъка от живота си в страдания взима решение да се самоубие. Той просто е човек тип "мачо" и си остава такъв до края.
3
6
 
28
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 месеца
ФБР или ЦРУ един дол дренки