Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%

Това – в случай, че теглим с нея суми от банкомат
7 дек 2018 08:00, Петя Славова
26
Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%
Снимка: архив, Reuters

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари".

Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%.

За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.

При ползване на кредитната пластика за пазаруване минималните разходи върху изхарчената сума са много по-ниски, пише "Монитор". Те варират от 9,68% на година до 20,48%.

В годишните разходи на кредитните карти влизат и таксите за ползване, които за обикновените пластики обикновено са от 20 до 60 лв. Максималната такса по правило е за „златните“ или „платинените“ кредитни карти. За пластиките "специлизирани" в родната валута таванът на годишната такса е на ниво 196-260 лв., а в евро най-високите цени за ползване за 12 месеца са съответно 100 и 130 евро. Същите пари някои от банките вземат и като такса за разглеждане на документите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарувал съм по нет и от БГ и от ЕС САЩ, но никога не съм имал кредитна карта. Тук се обясняват работи които трудно схващам. Кредитна която на практика се използва като дебитна, карта било различно от пластика (ай това мога да го приема). Но много объркано и сложно за моят мозък!
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ваз нормалните не ги интересува.