Унгарците на протест срещу закон за "робския труд"

Текстовете предвиждат 400 часа извънреден труд годишно
49
Унгарците на протест срещу закон за "робския труд"
Снимка: БТА

Хиляди унгарци протестираха днес срещу проекта за нов кодекс на труда, който дава възможност на работодателите да изискват 400 часа извънреден труд годишно, предаде Ройтерс. Критиците на законопроекта го наричат "проект за робския труд".

Представители на синдикатите и техни привърженици се събраха на шествие с лозунги: "Протестираме срещу закона за робския труд" и "Накарайте майките си да работят извънредно".

Министър-председателят Виктор Орбан предизвика негодувание в Европа, като изгради система, смятана от критиците му за автократична и налагаща неговите правила в бизнеса, академичните среди, съдилищата и медиите, отбелязва Ройтерс.

Промените в кодекса на труда, внесени в парламента миналата седмица, породиха силни критики и предизвикаха най-големия уличен протест от близо година. Текстът предвижда възможност да се прибавят два допълнителни часа труд към средностатистическия работен ден или еквивалента на един допълнителен работен ден седмично.

Законопроектът гарантира на работодателите 250 часа извънреден труд на работник годишно, а за останалите часове ще се иска съгласието на работещите. Текстът, внесен от депутати от управляващата партия Фидес, допуска правителството да избегне предварителни преговори със синдикатите и с други заинтересовани страни. Очаква се текстът да бъде гласуван в сряда, когато синдикатите обмислят нов протест, посочва Асошиейтед прес.

Полицията блокира площада до парламента, към който се насочи шествието, то заобиколи централната зона на столицата и изпълни булевард "Конституция", водещ към парламента.

"Това правителство прави закони почти без да се консултира със засегнатите. Здравният ни статус и без това е катастрофален. Хората, които правят подобни закони, работят против обществото. Ще им покажем, че можем да вземем в ръце съдбата си", каза представител на профсъюза на металурзите.

Правителството твърди, че е необходим гъвкав трудов кодекс, за да се удовлетворят изискванията на инвеститорите - като германските автомобилни компании, които помагат за икономическия растеж на Унгария - както и да се даде възможност на хората, които искат да печелят повече, да работят извънредно, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Унгарияробски труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешна статия за "робски" труд. Става въпрос за неодобряване на 400 часа към 42 седмици в годината. И се иска 250 часа .Или на седмица 4 часа. Е това за България си е направо лукс.Като тук се работи на няколко места.
19
42
 
23
 
! Отговори
чао Орбан преди 5 години
Последни месеци за Орбан. Скоро ще го гледаме зад решетките а унгарския народ ще ликува.
18
4
 
59
 
! Отговори
А у нас преди 5 години
ако работиш 2 часа извънредно шефа може да ти ги даде като компенсация следващите 3 месеца.Тоест никога, за заплащане на извънредно работно време дума не може да става.А синдикатите си мъълчат като на.....ани,иначе ни защитават.Абе робството си е отвсякъде.
17
0
 
72
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Няма лошо да се работи допълнително, когато ти плащат добре.Но мисля, че не би трябвало хората да се карат да работят насила.Евалата на унгарските профсъюзи. Показаха, че са си на място. Не са нашите продажници, които само гледат да угодят на чорбажиите. /Пак срещу заплащане8
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали протести имаше само в лошите западни демокрации?
15
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елате в България, тук робски труд е законен а на робите не им пука бачкат и траят иначе на улицата.
14
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е смисълът да допуснеш да ти отнемат правата, а после да излизаш като "Жълтите жилетки" и да ядеш бой? По мазен и бавен начин отнемат правата на работниците и служителите, както варят жабата на бавен огън. Въобще не трябва да се допуска лобистите в парламента и властта изобщо да си помислят за закони против работниците и служителите. А те само така мислят и от един номер минават на друг номер, ако мине. Това е чист тормоз над гражданите.
13
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бутнаха социализъма, сега реват от капитализъма. Кодексът е едно от достиженията на социализма, което днес по всякакъв лобистки начин се опитват да бутнат. В България също. Пречи им на експлоатацията и робовладелството. Симеонов се канеше да прави лобистки промени на постоянно хленчещите работонаематели. Сега хленчат от високата пазарна цена на тока.
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, тоя път Орбан се изложи. Евала му на опазването на християнството, ама това на нищо не прилича.Унгарците винаги така се случва, че следват французите в техните революции.Предишната им революция беше през 1848-*** веднага след Френската комуна. За отцепване на Унгария от Австрия и създаване на самостоятелно унгарско кралство. Въпреки, че в сравнение с нас си живееха прекрасно под австрийско `робство`.
11
16
 
22
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Работете бе, нали е капитализъм защо не искате да работите и да изкарвате пари. Сега да не ревнете за Живков, Сталин и Путин.
10
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
опит на богатите да поробят бедните,да ги направят безправни роботчета,чийто живот да е единствено в служба на работодателя,както едно време робите са имали един почивен ден -неделята,нищо ново под слънцето,а уж забраниха робството,между другото там явно спазват кодекса за разлика от тук,при нас робовладелеца кот каже -тва е,после що робите бягали
9
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За унгарците 250 часа годишно. Ами в българския кодекс на труда какво е - 150 часа годишно. А колко часа са не по кодекса никой не знае. В България и трудови договори няма и кодекса все още се прилага кой как му дойде. На нас унгарците ли са ни проблема. Ами робския труд в България. Ами най-ниските заплати в цяла Европа.
8
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само българите ли са най-свободни и с най-високи заплати, че вече не протестират?
7
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгарците като са на протест, нас какво ни интерва ненормалните хора.
6
4
 
35
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Световна революция да свалим всички правителства!Баста!
5
2
 
24
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Илюминатският елит не стои мирен иде врмето на световният икономически финансов срив ще видим много размирици и бунтове в градовете особено в САЩ, днешните валути като долара и еврото ще се сринат това ще бъде изкуствено създаден срив да създадат след този хаос новата световна валута златният Феникс както и едно световно правителство.
4
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 400 часа годишно, са горе-долу 8 часа седмично. Или да кажем около 2 часа на ден. Това оставане да работиш у нас изобщо не се брои за извънреден труд и изобщо не се заплаща. Къде са маджарите, къде сме ние!
3
5
 
48
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Стегна ли ви модерното робство под шапката, ще работите Ротшилд и неговияг слуга Сорос са натрупали общо 500 трилиона долара само, за справка щатите 379 милл население има 22 трилиона дълг. Cветовният дълг е 235 трилиона долара Ротшилд се е трудил колкото 2 световни кълбета и половина. Рзбираемо исатае да сте с америквцине в кюпа, а не със свободна Русия, която няма дa връща и 1 долар на Ротшилдови.
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде едно и също-кривене на бедняците на макс!
1
8
 
51
 
! Отговори
Браво на Виктор! преди 5 години
Този извънреден труд - всеки извънреден час - се заплаща двойно! Шороше,няма да те спасят този път твоите умни и красиви грантаджии - Орбан е по-умен от теб...