Конете – умни и аристократични, а ездата с тях – лечебна!

Терапевтичната езда се прилага из целия свят
14 дек 2018 19:00,
10

"Нито един час, прекаран на седлото, не е пропилян" - Уинсън Чърчил.

Наричат конната езда поезия в движение, а любителите на тези аристократични животни споделят, че това е изживяване, което се помни цял живот.

През последните години се забелязва все по-засилен интерес и ездата се превърща във все по-търсен начин за разтоварване и връзка с природата. Медиците пък доказват, че освен това ездата има и лечебен ефект върху психиката. 

"За начало животните трябва много да се обичат. Не трябва да се страхуваме от тях. Трябва да можем да ги ръководим, ако искаме да се занимаваме с конна езда. Язденето трябва да е приятно. Винаги трябва да се седи на безопасно разстояние от задните крана на коня. Конят трябва да знае, че ние сме до него или че го приближаваме. Тези животни не обичат резките движения", поясни ветеринарят д-р Гергана Ангелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя сподели още, че конете разполагат с много жестове на тялото – над 80! Един от основните е когато конят даде ушите си назад. Тогава той дава сигнал, че се чувства застрашен.

"Конната езда активира много мускули в тялото, без да натоварва организма. Терапевтичната езда се прилага из целия свят. Контактът на децата с тези животни е невероятен", отбеляза д-р Ангелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Гинко Билоба преди 5 години
Конят е последното животно, което човекът е направил опит да опитоми и което най-малко се е напаснало към него. Порди тази причина има редица проблеми с отглеждането му - режимът му на хранене не се е напаснал като другите тревопасни, развиват колики, нараняват се често, чупят крака. Като повечето неопитомени преследвани животни (и поради пропорционално малкия си мозък) са мега прости и плахи. Затова ездата трябва да е само с каска, правилно облекло и ако има възможност със защитна жилетка.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 8 За да ви докажа давам следния пример в клип.Слагат му в клетка на гарвана една колба с вода и шепа чакъл до нея.Но с клюна си не може да достигне водата след като се опита няколко пъти понеже нивото е малко.Гарванът започна да захапва с човката си камъче по камъче и да ги пуска в колбата за да повдигне нивото на водата. Първият път сложи 3-4 камъчета и се пробва, но не успя да достигне до водата с клюна си...след това клъвна и пусна в колбата още 5-6 камъчета и пи от водата. Няма такова
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конят и Кучето са умни, но най-умното животно е птица- Гарванът!
7
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Конете са глупави животни, всяко nce и котка за по-умни от тях.Иначе ездата е забавна.
6
0
 
2
 
! Отговори
anansar преди 5 години
Конете са красиви и умни. Но магаретата са още по-умни и по свой начин-красиви.Магарето е по-малко плашливо от коня, по-непретенциозно и издържливо.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конете са много по умни от всеки слабоумен социалкомунист.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конете са по-умни от повечето хора.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коньете са по-умни от Баце-факт.Няма ли как да ни управляват конье?Поне няма да е дефлация всяка година.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дежурната грешка - още в първия ред!
1
2
 
2
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
БГ ГРАЖДАНИТЕ ИЗЧЕЗВАТ. ВИЕ БРОИТЕ КОНЕТЕ. БОГОМИЛ БОНЕВ ПИТАЙТЕ И ТОЙ МИСЛИ КАТО КОН.НЕ КАТО ЧОВЕК.