КЗК разкри картел от 13 фирми, санирали сгради

Случаят е разплетен след сигнал на кмета на Търговище
22 дек 2018 11:05, Александър Попов
18
КЗК разкри картел от 13 фирми, санирали сгради
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията откри картел между тринадесет фирми, участвали в обществена поръчка за саниране.

Тя е направила проверка след сигнал на кмета на Търговище, който изпратил до КЗК копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата", съобщава Bulgaria ON AIR.

В съобщението на КЗК се посочва, че е извършена внезапна проверка на място в офисите на три от компаниите, при което са иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, експертите на КЗК са категорични, че компаниите участват в картел, който има за "цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише Investor.bg.

В съобщението си КЗК са изброени следните компании, които са манипулирали процедурата по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради: "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ – консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест", "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: саниранеКАРТЕЛКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Разгневен преди 5 години
Защо не се сезира комисията на какви цени се обследва в София? Защо не се казва на каква сума са договорките .Все пак става въпрос за обследване , а не за строителство и там парите са никакви.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после хванаха някого. Да не кажем, че напразно харчат държавна пара и не защитават народа от изедниците картели. Хванаха, ей. Като хрътки са, хващат и не пускат. Сега ще хванат и картел на битака и на кооперативния пазар. Защо се казва кооперативен пазар? Тука има картел. Двама-трима зеленчукопродаватели са се наговорили за цените.
14
0
 
13
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Да не им се не надяваш! Тия не видяха картела за милиарди, ама разконспирираха шушумигите от провинцията. Какви ли бонуси заслужават?
13
0
 
11
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Ха добро Утро ! Сега ли се събудиха ?! За 2 училища в София, смяна на дограма, вътрешен ремонт и оборудване на учителски кабинети стигнаха преди 1 месец по 100 000 лв !За саниране на 8 етажен блок с 36 апартамента (половината едностайни и гарсонери), смяна на 1/10 от дограмата цената е 1млн. и 600 000 лв !Пито - Платено !Ей така СЕ ЖИВЕЕ в *** ...
12
0
 
22
 
! Отговори
Перо преди 5 години
Поне 1,5 милиарда от изхарчените 2 милиарда са откраднати. Пример - 1,5 млн. лева за 6 етажен блок с 8 входа и 144 апартамента прави средно по 11 000 на апартамент. Според оферти на известни фирми в нет-а 5-камерна немска дограма за двустаен е около 1500 лв, външна изолация 10 см. със скеле - 800, покрив и общи части - общо 600. Общо 2900 лв. Кражбата се доказва с гугъл, празен лист, химикалка, рулетка и калкулатор. Няма нужда от независима европейска лаборатория, г-жо Йончева.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата Комисия е излишна. След като има Върхохенство на власта.Комисията е за много малката деиност. Да смазва тия по сергии, павилиони по пазарите.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та само в санирането ли има?АЛО КОМИСИЯТА В Земеделието, Топлофикация, Горивата, Енергетиката.Къде е конкуренцията
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЗК много късно е установила това, цяла българия го знаеше
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като си знаел защо не си подал по рано сигнал към КЗК , това е доста безотговорно от твоя страна,
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,ние одавна знаем,че картела се ръководи от ГЕРБ и по-точно от зетя на Делянчо мамин,ама това са дреболии,ако беше за недоказаните обвинения към кметицата на Младост,досега и Делянчо и зетя и всички по веригата да са в затвора,защото и там потънаха едни 2 милиарда,ама колко са те на фона на другите десетки милиарди,които изтеглиха и никой не знае за какво са отишли.
6
9
 
4
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 1. Ами може и да не са бе, червен галло.ш. Айде събери малко повече информация и тогава плюй. Щото бизнесът няма цвят и си гледа келепира. А щом кметът е подал сигнал, след като общината организира обществените поръчки, значи не е вътре в играта, иначе щеше да си мълчи.
5
3
 
20
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
И какво променя това? Кучетата си лаят, кервана си върви.
4
1
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ами да наградим кзк големи заплати и нищонеправене целият бълг народ това го знае
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Hahahahaha..... to e iasno zasto izbiagvate publichnite iavni darjavni targovski naddavania po bg darjavnite televisii.....hahahahhaahha....uuuuu, korumpirani teroristi na bg darjavnata hazna!
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, най-нактая и КЗК да разбере нещо което се знае от всички
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да знаете, че тези фирми не са на герберастки крадльовци.Това са най-вероятно фирми на Орешарски или в краен случай офшорки на Орешарски и Путин.