Внимание с рестото: Зачестяват случаите на фалшиви пари

Най-често се фалшифицират двайсетолевките
25 дек 2018 17:26,
16
Внимание с рестото: Зачестяват случаите на фалшиви пари
Снимка: Dnes.bg

Бум на фалшиви пари около празниците. Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла. Според БНБ най-често се засичат неистински двайсетолевки.

Централната банка започна с подмяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това ще се случи със столевката. За първите 9 месеца на годината са засечени седем фалшиви фалшиви банкноти от 100 лева, съобщава bTV.

В над 70% от случаите – фалшивите банкноти са от 20 лв. – спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям.

Те допълват, че рядко хората знаят откъде са получили фалшификат.

Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.

В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ.

От банковият сектор заявяват, че въпреки трудностите, се фалшифицират и монети. От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Плащай с карта и няма проблеми.
12
0
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А истинските доколко са истински.Вземете няколко истински петолевки или десетолевки и ги сравнете.Ще останете очудени какви разлики има в отпечатването
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЪъъНикой не ти пречи, ходи живей без пари.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива държава - фалшиви пари, какво искате !!!
9
2
 
12
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
То истенски няма, вий за фалшиви говорите. На мен са ми връщали фалшива двайсетолевка и аз я прокарах на една бабичка на пазара. Няма да се набутвам я хахаха
8
7
 
12
 
! Отговори
Ъъъ преди 5 години
Махайте парите. Нека живеем без пари. Проблем няма да има. Парите са контрол над човека. Те контролират реалността му. Затова че махайте ги. Аз се чудя защо трябва да плащам за нещо в планетата в която съм се родил. Нещо немога да го проумея. Да плащаш за нещо е лудост. Робство. Махайте парите. Нека променим света и направим всичко безплатно и тогаз няма да има проблем. Фалшиви пари? Ъъъ ок. Хартията си е хартия. Оригинал , фалшификат. Хартията си е хартия. Джойнт и аут.
7
3
 
4
 
! Отговори
Граовски тигър преди 5 години
Някои за да се докопат до властта имат нужда от финансиране. Така после ще имат по-малко да връщат. Поне може да очакваме че по-малко ще са притиснати да разхищават.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива държава - фалшиви пари, какво искате?!?
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе ще отида в банката,че да ми я вземат.Ако набарам фалшива ще гледам да я отикам някъде
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като са най-често злоупотребите с банкноти от 20лв, защо не започнат с тях а започват от 100?
3
6
 
19
 
! Отговори
Иван Костов преди 5 години
Естествено, идват избори.Все пак предизборната кампания на ГЕРБ трябва да се финансира отнякъде.
2
2
 
15
 
! Отговори
тъй е тя преди 5 години
На времето в Германия са ги пържели в олио,и за това сега по аукционите дават по 1,000,000 евро за фалшив немски талер!
1
2
 
33
 
! Отговори
морски преди 5 години
Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие в Слънчев бряг..................................................................................Фалшив туризъм - фалшиви пари - фалшиви капиталисти.