Най-малко 17 жертви по време на... избори в Банлгадеш

Убити са 7 души от управляващата партия и 5-ма от опозицията
30 дек 2018 17:23,
2
Най-малко 17 жертви по време на... избори в Банлгадеш
Снимка: Reuters

Най-малко 17 души са убити днес в Бангладеш при свързано с изборите насилие, включително седем души от управляващата партия и петима от опозиционния съюз, предаде Ройтерс като се позова на говорител на полицията. Над 20 души са ранени, допълни говорителят Сохел Рана.

По-рано Франс прес съобщи за 12 убити през деня в страната, където се произвеждат парламентарни избори след кампания, белязана от насилие и обвинения в репресии срещу хиляди активисти на опозицията.

По данни на полицията, цитирани от АФП, трима души са убити от силите на реда, а още осем са загинали при различни сблъсъци между привърженици на управляващата партия "Народна лига" ("Лига Авами") и поддръжници на основната опозиционна сила - Националистическата партия на Бангладеш. Дванадесетият човек - полицейски помощник - е бил убит от симпатизанти на опозицията.

Изборите, които се очаква да осигурят четвърти мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед, приключиха в 16 часа местно време (10 ч. по Гринуич).

На власт от 10 години, 71-годишната Хасина Вазед, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението й и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от всички световни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма.

Критиците й обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Нормално,ромска държава са все пак и трябва бой да не надигат много много главата си и масово имат една мечта-да емигрират и са заляли фесбук и пращат покани на много женоря дори на бабички,и която се връже,връже....