Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Никога няма да приеме принципа "една страна, две системи"
2 яну 2019 22:00, Елка Василева
32
Тайван отхвърли призива на Китай за обединение
Цай Ингвен. Снимка: архив, Reuters

Тайван отхвърля призива на Китай за обединение. Това заяви днес тайванският президент Цай Ингвен, цитирана от ДПА.

Цай подчерта на пресконференция, че Тайван никога не е приемал т. нар. консенсус от 1992 г.

С този консенсус се признава принципно положение, че има само една-единствена китайска държава, но той не указва достатъчно ясно как точно следва да бъде интерпретиран, отбелязва ДПА.

По-рано днес китайският президент Си Цзинпин призова за обединение с Тайван, ако трябва, дори и със сила.

Според Цай речта на Си е показала ясно, че от гледна точка на Пекин този консенсус означава в случая на Тайван "една страна, две системи".

На принципа "една страна, две системи" Хонконг и Макао бяха върнати на Китайската народна република след края на колониалното владичество.

"Тайван никога няма да приеме (принципа) "една страна, две системи". Повечето тайванци са категорично против него. Това е тайванският консенсус", заяви Цай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 АнонименЕееее, не всички могат да имат джендар-възпитание като теб
22
4
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
и японците са кирайци!
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе тея китайци да не гризнат дръвцето скоро, заяждат се с всички около тях освен алкохолиците на север, ясно е че всичко зло идва от изтока в днешно време. Гадните азиатци ще разпалят света с техните колониални амбиции. Модерният свят отдавна се научи че това не работи.Не знам колко от вас дето се точите на "обединение" (по-скоро окупация) сте били в Тайван ама е тотално различна държава. Много по-възпитан и чист народ. Китайците, руснаците, арабите, всичките азиатци са *** ама *** е НАЙ
20
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 5 години
До десет години Тайван ще е китайски, а до 30 години и целият свят
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРТайван и КНР са един народ - китайци. Хонг Конг се обедини със "злите комунисти" и са си добре по модела "две системи, едва страна". Не виждам проблем и Тайван да го направа. А да, има проблем, това бърка дълбоко в г...за на краварите ;)
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БOГАТ И КРAСИВ ГУЩEPИ какво? Китай и КНР са един народ както КНДР и Южна Корея или ГДР и ФРГ и трябва да се обединят. Вярно е, че двете държави тръгват по различен път, но са един народ. Западните лицемери да не се правят на разсеяни.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А УКРАЙНА НИКОЙ НЕ Я ИСКА, ДОРИ ЕС И САЩ. НА ВСИЧКИ ОМРЪЗНА.А МИНАЛАТА СЕДМИЦА ПОЛША ОТЗОВА ПОСЛАНИКСА СИ ОТ КИЕВ. ИК.СКАТ СИ ПОЛЯЦИТЕ ДА ИМ СЕ ВЪРНЕ ВОЛИНСКА ОБЛАСТ И ГАЛИЧИНА - 107 ООО КВ.КМ.
16
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ БЕЗ ВОЙНА, ЗАЩОТО ПРЕДИ 300 ГОДИНИ ТЕ СА СЕ ОБЕДИНИЛИ БЕЗ ВОЙНА С ШОТЛАНДИЯ А СИГУРНО И СЪС СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ!СЪРБИЯ МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ БЕЗ ВОЙНА , ЗАЩОТО КОСОВО И МАКЕДОНИЯ И СА ПОДАРЕНИ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ!!!ДОРИ КРИМ МОЖЕ ДА Е АВТОНОМНА ОБЛАСТ САМОСТОЯТЕЛНА ОТ УКРАЙНА НО БЕЗ РУСИЯ ДА Я ПРИСЪЕДИНЯВА ТОВА И Е ЗАБРАНЕНО ПО ДОГОВОР ОТ 1994-ТА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА!ТАЙВАН БЕЗ ВОЙНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯ!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще разположат американците дааааа!
14
9
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
мисля, че американците трябва да разположат умиротворяващи и възспиращи ядрени бомби в тайван, така че на *** и през ум да не им минава да завземат със сила.
13
7
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Тайван беше първата напреднала и индустриализирана страна още преди японците и корейците след втората световна война защото нямаха поражения над икономиката си както при корейците беше войната с КНДР и японците от бомбардировката на Хирошима и Нагасаки не можаха да се възстановят преди да достигнат зенита си през 70-те години....
12
8
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Китай още от 49-та не нападна Тайван защото армията е по американски образец с американска техника докато на континента бяха с ушанкu и вълнени панталони войниците...Тайван си е стария Китай който е наследник на императорски Китай преди социалистите да превземат и болшевизират страната докато тайванците се оттеглят на остров Формоза.....Това че е развита,спор няма.Повечето от днешните марки телефони и производители на чипове са с тайвански произход.....
11
7
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Просто ми е смешно какви глупости са писали хората в коментарите...Тайван 70 години беше самостоятелен от КНР благодарение на Генералсимус Чан Кайшъ,приятел на Чърчил и Рузвелт....та Тайван прибра целия златен резерв преди да бъде превзет континентален Китай от ком...стите. Тайван цели 70 г беше високоразвита индустриална държава и тогава до 1989г цели 90 процента от компютрите,електронните устройства бяха от Тайван.Даже имат висок жизнен стандарт още 1963-та докато на континента взимаха 20$
10
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТАЙВАН Е ТОЧНО КАТО КАТАЛУНИЯ!!!И ТАЙВАН И КАТАЛУНИЯ СА ЗАВЛАДЯНИ СЪС ВОЙНА И САМО СЪС ВОЙНА МОЖЕ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ!!!!ТАЙВАН ИСКА ДА СЕ ОСВОБОДИ С ЕДНО РЕФЕРЕНДУМЧЕ АМА НЯМА ДА СТАНЕ :DБЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА СЪС ВОЙНА!РАЗБИРАМ МНОГО ДОБРЕ, ЧЕ ТАЙВАНЦИТЕ СА ПОД ОКУПАЦИЯ НО НЕ Е РЕДНО ДА СА СВОБОДНИ БЕЗ ВОЙНА!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Това за ЛуганДон ли се отнася?
8
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тайван е една изкуствено създадена, отделена от Китай държава. Също както Украйна бе изкуствено отделена от Майка Русия.
7
3
 
7
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 5 години
Дано не стане чок сакатлък!
6
4
 
13
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 5 години
"Тайван никога няма да приеме (принципа) "една страна, две системи"Добре, тогава една страна, една система, договорихме се.
5
2
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Този принцип трябва да се въведе и в Европа .В смисъл да може по лесно да си продадеш тука имота и да вземеш в друга държава.Така държавите ще трябва да се конкурират .
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай скоро ще смачка тези зорошоидни въ шки.