Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

ЕС и САЩ готвят законодателство за "право на ремонт"
10 яну 2019 08:40, Елка Василева
121
Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят
Снимка: архив, Reuters

Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството.

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка.

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип, ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години, се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години.

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 % от съвременните битови електроуреди не подлежат на ремонт - куп пластмаса с малко ламарина, щамповани и капсуловани.
17
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 21 Я научи как се пише схванал.
16
0
 
53
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Има предварително заложен срок на годност, който изтича малко след гаранционния срок. Отиваш и купуваш пак.. и пак.. На корпорациите не им пука за климат, природа и прочиие.. Гонят печалба на всяка цена. Разделно събиране и рециклаж. Дрън дрън.. Спираш производството на пластмасови еднократни изделия и готово ама... Не!
15
0
 
9
 
! Отговори
тази статия.. преди 5 години
буквално е превод от bbc . com ;) Супер "работа" по статията :)
14
15
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
То и сега има печки с нагреватели и без електроника. Ако си се ляк и дръв ник, си купуваш такава, вместо керамичен плот с терморегулатор и фурна с програматор. Също така любимо упражнение на се ляците е да си спрат парното и да се топлят на климатици, предплащайки 6-7 хилки наведнъж, което е икономията за 10 - 15 години напред. После оставят кондензната вода да църцори на тротоара.
13
9
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До 9 За Русия ли става въпрос ? Защото имам пералня Индезит на 16 г. и работи. Телевизор Санио закупен от Кореком през 92 г. и е като нов.Някога Електрон за 1050 лв. и 50лв. на нач. склада работи точно 5 мин. и като рече тук ще бъде и всеки месец на ремонт.На петата година екрана избеля.Хвърлих го от четвърти етаж.Та такива ми ти работи.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лепените и капсуловани възли и агрегати са по-евтини от разглобяемите. Безплатен обяд няма.
11
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска готварска печка ,,Мечта,, -30 години я ползвах, с малки ремонти.Малки ремонти?Сменил си всички нагреватели по два пъти и половината превключватели. Е да, вратите и капака са изкарали 30 години без ремонт
10
3
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Не виждам къде е проблемът!- който поправя уреда, носи отговорност за последствията от ремонта. Ако си го поправя сам, не търся обезщетение от производителя.- изискванията за ремонт спирали иновациите .... дрън-дрън. Просто частите няма да се лепят, а ще се монтират с разглобяеми съединения.Производителите искат ако може да ти продават нов електроуред всяка седмица, а ти да работиш като кон, за да изкараш пари за по-новия модел. Не виждам смисъл в този кръговрат.
9
0
 
16
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Хайде сега нова икономическа криза.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На баба ми хладилникът работещ отиде в мазата, просто след 40 години работа инкасаторът й каза че е единствената причина за високата сметка (и се оказа прав) , купихме й подобен размер А+ и сметката слезе на 3-4 лв.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро слушах по радиото , че преди 100 години в САЩ се събрали водещите пройзводители на ел.лампи и решили че за доброто на всички, трябва да сложат горна граница на работните часове и от там почнало всичко с предварително зададената годност на уредите.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домакинските уреди и сега могат да се поправят.YouTube е пълен с майстори - направи си сам, EBay - с резервни части, а Google - със схеми !
5
0
 
28
 
! Отговори
Сп??нс - преди 5 години
Преди 3-4 години купихме ударна дрелка на батерии (на реномирана марка) , и след няколко месеца я изгорихме, но колегата загубил касовата бележка. Отивам в сервиза- и ми казаха че НЯМА части !? И на въпросът ми, ами ако имах фактурата и е в гаранционен срок?Тогава фирмата ни праща нова дрелка, защото е длъжна да спазва 2-годишния законов срок.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска готварска печка ,,Мечта,, -30 години я ползвах, с малки ремонти.
3
0
 
50
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Дано се сетят да приложат това и при новите автомобили.
2
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да,това е един от минусите на пазарната икономика,за да има повече оборот и производство уредите се правят малотрайни, с нарочно вградени слаби звена,които да не подлежат на ремонт
1
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми нали до преди 30-40 години всички стоки се правеха с дълъг живот. Дойде им идеята, че ако ги правят така, че да се развалят по-скоро, ще има по-голям оборот и повече постъпления. Е да, ама така ресурсите на планетата заминават бързо. Програмираната обсолесценция...