Да слуша ли Ердоган Моцарт? А ако беше изпил поне една бира...

Турският президент реагира все по-агресивно на критики по негов адрес
15 яну 2019 20:00, Елка Василева
102
Да слуша ли Ердоган Моцарт? А ако беше изпил поне една бира...
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Ако Ердоган беше изпил поне една бира, Турция щеше да е друга", написа един колумнист, а турският президент го обвини в "чиста проба фашизъм". Ердоган реагира все по-агресивно на критики по негов адрес. Ето примери, цитирани от Дойче веле.

Последните словесни престрелки изглеждат забавни. Но само на пръв поглед. Филмовата звезда Руткай Азиз препоръча на президента Ердоган да послуша малко Моцарт и Бетовен. И добави: "Това със сигурност ще му се отрази добре". А понеже турският президент отхвърля алкохола, колумнистът Йълмаз Йоздил написа: "Ако Ердоган беше изпил поне една бира, днес Турция щеше да е много по-добре".

"Чиста проба фашизъм"

Реакцията на Ердоган не закъсня: пред депутати от Партията на справедливостта и развитието той заяви без капчица хумор, че било чиста проба фашизъм да склоняваш държавния глава да пие бира и да слуша Моцарт.

По турската телевизия Arti TV, излъчваща от Кьолн, актьорът Руткай Азиз отвърна, че не е давал никакви съвети на Ердоган и описа какво точно се е случило: запитан какво мисли за това, че Ердоган ще ходи на концерт на световноизвестния пианист Фазил Сай, Азиз отговорил, че това е една отлична идея, тъй като там президентът ще слуша Моцарт и Бетовен, което със сигурност ще му се отрази добре. В този смисъл популярният турски актьор не проявява никакво разбиране за обвиненията във фашизъм: "Аз ли съм фашистът в случая? Или Моцарт е фашист? Ако е второто, тогава призовавам в името на човечеството да защитим Моцарт", гласи коментарът на Азиз.

Подобен е и случаят с турската телевизионна актриса Дениз Чакър, която си навлече гнева на Ердоган, след като влезе в словесна престрелка с жени, носещи забрадка. Ердоган се опита да внуши, че актрисата била призовала жените със забрадки да ходят в Саудитска Арабия, което, по думите му, също било "чиста проба фашизъм".

И още един сюжет разтърси наскоро турските културни среди: двама актьори, които в Турция са живи легенди - 76-годишният Мюждат Гезен и 78-годишният Метин Акпънар, си позволиха да разкритикуват Ердоган, който на свой ред ги нарече "псевдо-творци".

Междувременно двамата са разследвани за обида на държавния глава, подбудителство към преврат и призив за убийство. И всичко това заради следната реплика на Акпънар: "Демокрацията е единственият начин да преодолеем поляризацията и хаоса. Ако не успеем, при нас може да се случи същото като при всеки друг фашизъм: да обесят вожда с главата надолу или да го отровят в някое подземие".

"Това е тъжната реалност в днешна Турция"

Турският президент реагира все по-агресивно на критични изявления по негов адрес. Но защо се е прицелил в хората на изкуството, след като е далеч по-важно да обърне внимание на политическите и икономическите проблеми на страната? Гюлфем Сайдан Санвер, носителка на награда на Американската асоциация на политическите съветници AAPC, знае отговора: предстоящите през март местни избори.

"Резултатите от последните гласувания в Турция показват, че Ердоган печели от разединението, което внася в турското общество. Поляризацията работи в негова полза, а атаките срещу хората на изкуството са част именно от тази стратегия", посочва Санвер. По този начин Ердоган постига и още нещо: отвлича вниманието от икономическите проблеми на страната. "Той знае много добре, че правителството печели от това нагнетяване на страхове. Защото едно общество, измъчвано от страхове, винаги гласува в полза на статуквото", казва Санвер.

Театралният критик Атила Дорсай припомня на свой ред, че в демократичните страни правителствата се отнасят с уважение към творците, а обществото ги цени. Само в диктаторските режими се опитват да ги потискат, казва Дорсай и добавя: "Действат безцеремонно с всеки човек на изкуството, който си позволява и най-безобидната критика по адрес на правителството. Това е тъжната реалност в днешна Турция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
турски трол преди 5 години
Ехх...пак ще трябва да квичим.
50
5
 
2
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 5 години
Какво се надуват пуяците?Цялата им икономика е турско тенеке на ишлеме.Камион промишленост.Само да им затвориме границата и са заминали за 2 месеца.А тия мега проекти са строени от западни и японски фирми,с техни капитали .Турски са само пясъка,чакъла и общаците.Всичко е на заем >което означава зависимост и яки лихви почти колкото цената на самия проект.Гледайте дискавъри .Дори само от там ще ви светне истината за великата Турция:)
49
2
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Ако сюртука пусне само един бежанец си подписва смъртната присъда.По скоро е ликвидирал Турция.Защо ли?Това го оставям за домашно упражнение на великите турски ***.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видя,че статията е от фашистите на Дойче насреле и повече не чета!А на Ердоган шапка му свалям!Осъждам го само за лакомията му към заграбване чужди територии.
47
4
 
7
 
! Отговори
--- преди 5 години
Гледайте му икономиката- на Балканите сме бедняци пред турските заплати и пенсии. Прави автомобили, оборудване, медицината му е в космоса спрямо нас, 65% от оръжията си ги правят сами, че и изтребител стелт... Турците искат в топ 10 скоро да влязат. Немските инвестиции са повече от на цяла Източна Европа.
46
4
 
3
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
.И там опозицията плаши народа с бежанците и постоянно посочва 30 те миляда долара похарчени за бежанците и ,че ЕС обещаха 3,5 милярда Е и дадоха само милярд -едва 5% от рзходите направени от Турция.При спечелване на опозицията ще пуснат бежанците да се доберат до целта им- ЕС.
45
1
 
13
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
Този злодей държи 4 милиона сирийски кюрдиски братушки в Турция и от 8 години и им пречи да се влеят в нашия и други европейски хай-лайфи за да ядем дружно с тях сладкиша известенв интилигенцията с име "Топките на Моцарт"
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това? Фолксваген инвестира сега милиарди за огромен завод за коли.
43
6
 
6
 
! Отговори
Рязан турчин с фес! преди 5 години
Стига сте *** бря! Цяла нощ не можах да дремна от неистовното ви квичене, мендебури кроводзурлати булгароидни!!
42
8
 
14
 
! Отговори
armenia pop преди 5 години
Колкото по-скоро намерят тоз сатрап обесен или отровен толкова по-добре. Имаме нужда от добър съсед.
41
9
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ало, дойче педовеле! дайте ми на мене три милиарда евро, няколко каси бира и две плочи с произведения на моцарт.. па като му седнеме с колегите... ама тогава вас, кой ще ви храни? че само със заеми от евреи си е чисто робство..., че вашето гей-зло е по-зле от диктатурата на ердоганя, бе...
40
6
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
най-накрая някой разбра ли какво искаше да ни каже с това четиво финансираното от германския данъкоплатец - дойче веле, което защитава чужди за данъкоплатеца си интереси? искаше да ни каже, че трите милиарда, които пак ние, данъкоплатците плащаме на ердоган са криви краставици? все пак ердоган е техен човек. и той подписа истанбулската, за всеки случай, но с гей-флаг в ръка... :-)))
39
11
 
8
 
! Отговори
преди 5 години
Дано не се стигне до икономическа война между САЩ и Турция.Това не само ще навреди на южната си съседка, но ще предизвика икономическа и следователно политическа криза вътре в самата страна.Най - добре Ердоган и чичо Дончо да се разберат като мъже и всичко да приключи по живо по здраво както казва народа.
38
14
 
9
 
! Отговори
С преди 5 години
На Ердоган можете само да му го лапне.т.е!
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йълмаз Йоздил--- poslednata mu kniga za ataturk prodade samo v tr( predejda se v tsyal svyat na mnogo ezitsi) do sega okolo 2 ml. tolkova knigi ne sa prodali vsicki islyamistki knigi sibrani zaedno v tsyalata im istoriya
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо така се обиждат като се наричат фашисти,нацисти и трети райх.Ако види човек хубави снимки от Германия преди да я смажат бомбардировачите ще забележи че всичко е било повече от добре.На практика е нямало бедност.Само в Дрезден е имало към 200 фабрики и различни цехове.Навсякъде е било чисто осветено хората не са хвърляли отпадъци по улиците всички са се обличали красиво чисто и спретнато.Дори и най-бедните са могли да имат нов фолксваген.
35
10
 
10
 
! Отговори
рязан турчин с фес преди 5 години
Балканският гайдар със закърпените потурки и пробитите тсървули понеже слуша само Бетховен, и от зори лоче джибрица и бира, затова е вързал, та завързал в котчината си! Сега е тръгнал да оправя двореца на мустакатия босфорски пилавджия!
34
5
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
аз предлагам на ердоган да слуша само дойче веле. там по цял ден моцарт свирят и пият бира... а най-накрая можем и да го видим в първите редици на *** парад в истанбул със знамето на дъгата в ръка :-)))
33
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
Турумбука съвсем изкукуряса.Време за 2 метра под земята.
32
2
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Как да не се навежда спомни си когато свалиха оня руският самолет първо каза че той лично бил забранил атаката другите едва ли не решили така самоволно да действат после търча да циври за помощ в Европа и САЩ ,видя че никой няма да се бие с руснаците заради неговите проблеми и известно време се криеше.След тва театрално обяви че ще подари 1,2 и повече милиона долара на семействата на руските пилоти и нищо не плати.Всеки евро политик би си подал оставката в тая ситуация не да се прави на обиден.