Преди 50 г. Ян Палах жертва живота си за чехите

Той се самозапали на централния Вацлавски площад
16 яну 2019 07:35, Елка Василева
35
Преди 50 г. Ян Палах жертва живота си за чехите

"Той беше интровертен, винаги потънал в книгите и вестниците. Обичаше историята и се интересуваше и от философия". Минал е половин век, но 70-годишната Ивана Жижкова все още изпитва емоции, говорейки за своя съученик Ян Палах.

"Беше красив. Много привързан към майка си. И нещо, което беше необичайно по комунистическо време, не се колебаеше да спори с преподавателите, когато не беше съгласен с тях", спомня си тя за човека, който е бил известен с умалителните "Янда" и "Хонза" и също като нея е завършил средното си образование през 1966 г. в Мелник, северно от Прага.

Три години по-късно, на 16 януари 1969 г., Ян Палах, вече студент по философия в Карловия университет в Прага, се самозапалва на централния Вацлавски площад.

С този жест той иска да се противопостави на съветската окупация, която през 1968 г. удавя в кръв реформаторското движение "Пражка пролет", и да призове съгражданите си да не се примиряват с новия режим, твърд и безусловно подчинен на Кремъл.

Получавайки тежки изгаряния на 85 на сто от тялото, той умира в ужасни мъки на 19 януари.

В деня на погребението му 100 000 души преминават през Прага в мълчалив протест, пише  Ян Маршал от Франс прес.

Национална мобилизация

"Пътувах между Прага и Мелник и видях във вестник малка статия: "Студентът Я. П. се самозапали на Вацлавски площад". След това разбрах, че това е Хонза. Разбира се, бях шокирана", разказва Жижкова.

"В него имаше нещо, присъщо на гениите. Виждаше по-надалеч от нас, другите. Опитваше се да мобилизира нацията. Възхищавам му се, и до ден-днешен ме побиват тръпки. Толкова млад пожертва живота си", разказва тя.

Ян Палах произхожда от скромно семейство от Вшетати, село на 30 км от Прага. Баща му, починал през 1962 г., бил собственик на сладкарница, чийто магазин е конфискуван от комунистите, а майка му - продавачка в будка на гарата.

"През 1967 и 1968 г. Ян участва в младежки работни бригади в СССР. Той преживя шок, сблъсквайки се със съветската действителност, толкова различна от пропагандата", разказва Яна Беранова, младата председателка на Обществото Ян Палах, базирано във Вшетати.

"Той отказваше да се примири с летаргията, в която обществото изпадаше малко по малко след окупацията. Той призова, напразно, за обща стачка. И след това взе своето решение."

Преди зазоряване на 16 януари 1969 г. Ян Палах взима влака от Вшетати за Прага. В стаята на студентското си жилище той завършва своя манифест, искащ отмяна на цензурата и забрана на пропагандния вестник "Зправи" ("Новини"), разпространяван от окупационните войски и изобилстващ с това, което днес наричат "фалшиви новини".

"Седмица на Палах"

По обяд той купува две пластмасови кофи и помолва механик от улица в съседство с Вацлавски площад да му продаде четири литра бензин.

Към 14.30 ч. Ян Палах се насочва към входа на Националния музей, на Вацлавския площад, който в този момент гъмжи от хора. Полива се с бензин и драсва клечка кибрит.

"В историята има моменти, когато трябва да се направи нещо", успява да каже на болничното си легло.

Още няколко чехи се самозапалват, вдъхновени от саможертвата му, включително студентът Ян Зайиц на 25 февруари и членът на комунистическата партия Евжен Плоцек на 4 април същата година.

20 години по-късно, на 16 януари 1989 г. дисидент на име Вацлав Хавел е арестуван, докато полага венец в памет на студента мъченик.

Последвалата вълна от протести, наречена "седмицата на Палах", разклаща режима, който по-късно е пометен от "Нежната революция".

"Има такива, които не одобряват действията на Ян Палах, смятайки, че е трябвало да води борбата си по друг начин, без да жертва своя живот", признава Беранова, която живее във Вшетати и преподава история в гимназия в Прага.
"Аз също често размишлявам по този въпрос. Хонза обичаше нашия народ и страна и, разбира се, е жалко, че вече не е с нас. Но онова, което е важно, е неговото наследство и това казвам на учениците си: трябва винаги да бъдат активни, трябва да умеят да поемат отговорност за това, което се случва в нашата страна", подчертава учителката.

Първоначално Ян Палах е погребан в пражкото гробище Олшани и гробът му става място за поклонение. През 1973 г. тайната полиция го ексхумира, за да го кремира и да зарови праха му във Вшетати.

След падането на комунистическия режим прахът на Палах е отнесен в Олшани, където се очаква утре да отидат много чехи, за да му отдадат почит.

/БТА/
 


35
Още по темата: ЧехословакияЯн Палах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДНЕС СЕ ЗАПАЛИ ОЩЕ ЕДИН ЧЕХ...ОТ РАДОСТ...ДОЙДЕ БРЮКСЕЛСКА ПРОЛЕТ./НОВ ВИД ОКУПАЦИЯ/..ПО ЗЛЕ Е ОТ 1968г.Така е и у нас от както сме окупирани от ЕС...ХОРАТА СЕ ПАЛЯТ от радост..ГЕРБ ни води към светлото бъдеще ,където изчезваме като нация.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"той беше интровертен"- превод -той е малко луд затова самозапалва. всички" шашлици" са луди. сигурно той е "таен пе де рас"
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Горан
Иди пред община Варна и ще видиш дали са забравени. Пълно е с цветя!
27
1
 
8
 
! Отговори
Горан преди 3 месеца
А, нашите докарани до безизходица самозапалили се сънародници, кой и как ще почете!? Не са ли те жертви на най-съвременното, и най-некадърно управление на България?
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На кого ли му пука вече за този ? Ние си имаме достатъчно като този но какво от това ? Загрижили сме се за този !?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Burzum

Мястото, на което се запали Пламен Горанов, постоянно е отрупано с цветя. Всеки ден, десетки и стотици хора поднасят свежи цветя. Никой не е забравил Пламен. турски трол такъв!
24
3
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 3 месеца
Е нали и тука един се запали преди няколко години ....ама Тиквата още е на власт а оня го забравиха ..
23
5
 
5
 
! Отговори
:-( преди 3 месеца
До :-)

Абсолютно всички медии отразиха 70-годишнината от бомбардировките над София, в това число и днес.бг. Лесно можеш да провериш, но ти не искаш истината а да създаваш напрежение. руски трол такъв!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 23

То на вас все демокрацията ви е виновна. Това , че я разбрахте като анархия няма значение нали? То на вас все някой трябва да ви стои на главата иначе за нищо не ставате. Едно време беше партията сега няма кой и правите каквото си искате.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В началото на демокрацията се запали един друг чех в знак на протест от случващото се, но за него никой не споменава!
20
3
 
3
 
! Отговори
ПП преди 3 месеца
И Жуцата в Перник се палеше,ама социалистическата пожарна го гасеше навреме !
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един такъв жертва живота си за българите във Варна, преди 4г. , но българите пак избраха душманина ГЕРБ..
18
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До СС

Пламен Горанов се самозапали, защото не беше вред с главата.
17
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До баба пена

Забравихме вече за нашите истински герои като Митко Палаузов, Ястребинчетата и много други загинали в борбата срещу фашизма и капитализма.

Тия терористчета трябва да ги пратим на бунището на историята.
16
18
 
8
 
! Отговори
Стар предприемач преди 3 месеца
В България се палиха поради други причини, не беше срещу управлението на Бойко, спрете да пишете лъжи..
15
18
 
15
 
! Отговори
баба пена преди 3 месеца
Забравихме вече за нашите истински герои като Митко Палаузов, Ястребинчетата и много други загинали в борбата срещу фашизма и капитализма. Пишат за някакви ненормални чуждоземци, дето нито са направили нещо, нито някой го интересува. Някакъв ненормалник се запалил щото искал в САЩ, дреме ми на сайдера!
14
9
 
13
 
! Отговори
дядо ставри преди 3 месеца
капиталистите го подлъгаха тоз нещастник
13
11
 
14
 
! Отговори
aa преди 3 месеца
дреме ми на за чужди герои
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Коце кмета

Не се пише, щото така ще падне една голяма "тайна" от Кукловодите.
Че Тиkва била "проевропейска"...ХА ХА ХА ХА
11
9
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 3 месеца
И в България много хора се самозапалиха в протест срещу мракобесния комунистически режим на другаря Тиква, ама за тях не се пише?