Да си бием или да не си бием... противогрипни ваксини?

Ефикасни или опасни? Дискусия по темата в Bulgaria ON AIR
Обновена: 17 яну 2019 09:34 | 17 яну 2019 09:30,
36

Грипът продължава да се разпростира, като шест области вече са обявили грипна епидемия.

Предпазват ли ни ваксините и трябва ли да подсилваме имунитета си изкуствено?

"Ваксината е излючително полезна - нещо, което е предпазило хората от много заболявания. В съвремието присъстват много препарати, които носят името ваксина, но всички те са с недоказани качества и не могат да отговорят на критерия за ваксина", коментира ръководителят на департамент "Имунология" към БАН доц. Андрей Чобанов.

Още по темата

По неговите думи ваксината, която в момента е на пазара, нито е ефикасна, нито е опасна. Той обясни, че в нея няма компонент, който може да ни навреди.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова ваксинацията срещу грип дава сигурност, че човек няма да умре от грип, защото е доста опасно заболяване.

По думите й ваксиниралите се също могат да прекарат болестта, но ще е много по-леко.

"Начинът да предпазим себе си и околните е да се използва някоя от наличните противогрипни ваксини. Предпазвването по време на епидемия е нещо различно и има два основни принципа. Първият е предпазвай себе си, когато си още здрав. Вторият - ако се разболееш, предпазвай околните", заяви Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж се излъгах и си сложих противогрипна ваксина и изкарах много тежък и продължителен грип. В последните 30 години или не се разболявам или изкарвам грипът много леко.
11
2
 
15
 
! Отговори
до Спарта преди 5 години
Ако човек няма тежки хронични заболявания, особено сърдечни и чернодробни, е по-добре да изкара един грип, особено ако в началото започне с антивирусни препарати. Поставянето всяка година на противогрипна ваксина означава ела вълчо изяж ме. Получава се хиперваксинация и рано или късно следва антифосфолипиден синдром! НО, всеки си решава сам!
10
4
 
16
 
! Отговори
aa преди 5 години
ходете редовно на разходка в планината, в гората, но да е навънка, за да изградите имунитет, натоварвайте се, изпотявайте се да ви подуха вятъра и няма ни грип ни вирус. Всички са седнали да зяпат телевизия и да се правят на гъзари в кафетата, после грипове, вируси
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете грипа започва от големите градове!!! Значи повече болни и повече пари!!!!!!!!!!
8
10
 
3
 
! Отговори
Малкия Мук преди 5 години
По принцип вече е късно за противогрипна ваксина.Тя се бие края на октомври или началото на ноември.А аз редовно си бия.Това е въпрос на личен избор.А и ваксината трябва да е за периода.Тоест трябва да е произведена 2019г. ако ще се ваксинирате за 2020г. За да има антивируси в нея, които са планирани да се появят.
7
4
 
28
 
! Отговори
. преди 5 години
И аз така се натръшках след ваксина и боледувах цял сезон. Не им вярвам, толкова пари вземат от фармацевтичните фирми.
6
4
 
36
 
! Отговори
Ати преди 5 години
Преди няколко години, за първи път решихме да си поставим профилактично ваксини срещу грип. Месец по-късно се разболях от грип, който изкарах много тежко, с висока температура над 40 градуса и с усложнения, които наложиха антибиотично лечение. Оттогава не сме си слагали ваксини и не сме боледували толкова сериозно от грип.
5
30
 
8
 
! Отговори
Спарта преди 5 години
До НЕПоследствията са, че няма да боледуваш от грип, от който по принцип се умира, но благодарение на модерната медицина, включая ваксините, приемаме като проста настинка. Твърдо за ваксинациите, не виждал защо е изобщо е небходимо да се дискутира нещо подобно през 2019г, днес.бг.
4
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички които ревете против ваксините сте ваксинирани като деца. Не мога да повярвам колко много е углопяло населението.
3
7
 
20
 
! Отговори
пепе преди 5 години
Ако сложим ефектите ,като плюс и минус вероятно вторите ще са повече!Да не говорим,че има и смъртни случаи от ваксини.
2
0
 
27
 
! Отговори
Задължителните преди 5 години
ваксини за децата са едно, останалите които се натрупват във времето - друго. Хиперваксинацията може да отключи тежко автоимунно заболяване. Така че всеки си преценя ползите и риска, и решава за себе си.
1
4
 
23
 
! Отговори
НЕ преди 5 години
НЕ...ОТ КЪДЕ ДА ЗНАМ КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ..А ТЕ МОЖЕ ДА СА СЛЕД ГОДИНИ...