Черен ден в спорта: Напуснаха ни още двама легендарни треньори

Прощаваме се със Светослав Стойчев и Филип Кривиралчев
Обновена: 18 яну 2019 20:13 | 18 яну 2019 20:10, Красимир Ангелов
6
Черен ден в спорта: Напуснаха ни още двама легендарни треньори
Филип Кривиралчев. Снимка: Българска федерация по борба

След като тази сутрин почина легендата на родния футбол Иван Вуцов, още 2 легендарни имена в българския спорт ни напуснаха само за ден.

Тъжна вест сполетя волейбола, след като почина бащата на треньора Радостин Стойчев - Светослав Стойчев.

През 1991 година в Кайро (Египет) Светослав Стойчев извежда националния отбор по волейбол за младежи до световната титла, с което става първият български треньор в колективен спорт, извеждал роден национален отбор до първото място в света.

След историческия триумф той е треньор на ЦСКА, Славия, работил е с юношески състави, а в последните години и като съветник на младите треньори. В състезателната си кариера е носил екипите на столичните Спартак и Локомотив, пернишките Миньор и Металург, Миньор (Бухово).

Опелото на легендата Светослав Стойчев ще се състои на 20 януари (неделя) от 15.00 часа в църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Също днес почина и един от най-успешните български треньори по борба Филип Кривиралчев. Той си отиде на 86-годишна възраст.

Почти 10 години (от 1967-а до 1976-а) той е старши треньор на националния отбор по класическа борба. През 1971 година неговите състезатели сътворяват фурор, като печелят първата в историята световна отборна титла на първенството на Националния стадион "Васил Левски" в София. А две години по-късно тимът става и европейски отборен шампион.

Още по темата
Сред неговите възпитаници са плеяда от звездни имена - Боян Радев, Петър Киров, Георги Мърков, Александър Томов, Христо Трайков, Стефан Ангелов, Стоян Николов, Кирил Димитров, Стоян Апостолов, Борис Бутраков и много други. Под негово ръководство състезателите са донесли на България 82 медала от световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Поклонението ще бъде в неделя, 20 януари, от 13.00 часа в родния му град Копривщица.

Поклон пред паметта им!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мръсния въздух или грипа.......или данчето
5
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само диви нискочели селяни.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Почти 10 години (от 1967-а до 1976-а) той е старши треньор на националния отбор по класическа борба. През 1971 година неговите състезатели сътворяват фурор, като печелят първата в историята световна отборна титла на първенството на Националния стадион "Васил Левски" в София. А две години по-късно тимът става и европейски отборен шампион."Този период (60-те) постоянно ми се набива на очи цял ден. Националния по футбол също прави фурор по това време. Малко хляб за размисъл по темата.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да ги прости починалите!
2
1
 
22
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Определено черен ден за България. Нека Бог ги прости!
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да ги прости!