Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македонияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
`Това не са мирни протестиращи` Ти какво искаш - протестите да са умрели като в България?ВСИЧКИ гръцки протести са такива. А и по света.Само у нас управляващите искат протестиращите да пълзят като буболечки. И пак са недоволни.
31
12
 
4
 
! Отговори
Шивачът преди 5 години
Другият път требе да им ушият жълти жилетки на кремълската шевна машина.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
60 000 Хубаво ги наваля дъжда..Дядо Боже не обича явно радикалите...
29
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на гърците! Българските граждани ги подкрепяме!
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък за парите на Кремъл !
27
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНОбластта Македония никога не е била гръцка,никога!Била е само българска и с българско население в миналото още от 5 век,след това , в началото на 19 век,сърби и гърци си разделят тази изконна българска земя с българско население,дайте свобода на Македония!Оставете македонците на мира,Македония НИКОГА не е била със сръбско или гръцко население до 19 век и гърците или сърбите,а най-малко албанците имат право над нея!
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Значи сега ще я признаят като Република Северна Македония !
25
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГОРКАТА МАКЕДОНИЯ!!!ГЪРЦИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ТЯХНА!!СЪРБИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ТЯХНА!!БЪЛГАРИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ТЯХНА!!АЛБАНЦИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ТЯХНА!ПРОТЕСТА НЕ Е СРЕЩУ ИМЕТО А СРЕЩУ ПРИЗНАВАНЕТО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е ТЯХНА!
24
3
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Тая държава си беше призната под името БРЮМДаже вече и свикнаха на името.Протестите започнаха след подписване на договора от Преспа.
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бивша Югославска Република Македония vs Република Северна Македония - Както се вижда и в двете версии съществува името Македония- Това което е отпаднало е, че Македония е бивша Република на несъществуваща Югогославия От тука следва извода, че не става въпрос за името Македония, а за сверата на влияние по модела на Кремълския Коминтерн !
22
5
 
23
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Какво общо имат сърби и гърци по отношение на България за случая?Гърци и сърби са народи, които са готови да се бият, но да си защитят държавите.Ние само чакаме някой да ни освобождава или да ни разпорежда.Тъжна история и няма смисъл да я дъвчем сега.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името Северна Македония НИКОГА не е съществувало през вековете. Айде без джендърски измислици.
20
5
 
28
 
! Отговори
179 преди 5 години
Македонците крадат нашата история. Гоце Делчев бил македонец, Самуил пак Македонец, Климент и той. Абе всички до 1 са македонци . Ние не казваме нищо. Борците за свобода на българщината в Македония се обръщат в гроба. Техният фалшив етнос на наш гръб. На нас не ни пука ,толкова си уважаваме и предците. Гърците обаче мислят другояче. Техните интереси на първо място. Така трябва да бъде защото в този случай те са напълно прави ,протестират срещу една изкуствена държава. Аз ги подкрепям !
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Храчко Плюнков Много правилно име си избрал,отива ти напълно.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DneshnimGrciСтига писа глупости,гърците може да нямат генетична свързаност с древните елини,но имат генетична свързаност с Византийската империя и са били част от нея.И тяхната не е лесна,от една страна турците,от другата албанците,добре че имат лобита на високи места,иначе не виждам как ще се справят.Турците пък са много интересни,ако Турция си търгува и се договаря с Русия ,няма проблем,но ако някоя Балканска държава си защити интереса,била пета колона,айде бе!
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името Северна Македония е факт и като История, и като География, и като име на държава !
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са единен народ. При тях всякакви политически разногласия остават на заден план, когато става дума за Гърция.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Ти няма как да знаеш дали гърците са протестирали когато Македония е била част от Югославия защото сигурно не си бил роден тогава или си бил толкова малък че си си играл в пясъка.А пък дори да си бил роден тогава нямаше как да знаеш какво става по света защото соц медиите не казваха какво се случва по света.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Не се лъжи,руснаците нямат пръст в тези протести!Гърците в чужбина са още по крайни някъде над 90% не одобряват съществуването на Република Македония,под това име!
13
5
 
22
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Има едно основно правило при приемане на закон - ако цял народ нарушава закона, той се отменя.Ходи да обясниш на обикновените гърци, че са пета колона.Жив няма да се върнеш.Не можеш насила да налагаш на един народ какво да харесва. С изключение на БЪЛГАРСКИЯ.