Роботи, но въпреки това бизнесът ще наема повече хора

България обаче е извън тази тенденция заради недоверие
14
Роботи, но въпреки това бизнесът ще наема повече хора
Снимка: flickr

За трета поредна година повече работодатели - 87%, планират да увеличат или запазят броя на служителите си в резултат на автоматизацията. Това показва проучване на ManpowerGroup сред 19 000 работодатели от 44 държави за това как ще повлияе навлизането на роботи върху работните места през следващите две години.

Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния компаниите предвиждат да намалят броя на наетите, тъй като в тях доминира недоверие в съществуващите на пазарите им технически умения, показват данните.

Компаниите, които се дигитализират, се разрастват и този ръст създава все повече нови видове работа. Организациите, които вече автоматизират свои задачи и напредват с дигиталната си трансформация, са най-сигурни в увеличението на заетостта.

Недостигът на таланти в глобален мащаб е на 12-годишен връх и се появяват нови умения със скоростта, с която изчезват стари. Преобладаващата част от компаниите планират да изградят кадри в много по-голяма степен от преди и тази тенденция не изглежда да се забави - 84% от работодателите предвиждат да разширят уменията на своята работна сила до 2020 г.

Резултатите от доклада също показват, че търсенето на ИТ умения расте съществено - 16% от компаниите очакват да увеличат броя на служителите в ИТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които предвиждат да ги намалят.

Работодателите от сектор "Производство" предвиждат най-големи промени в заетостта - 25% споделят, че ще наемат повече хора през следващата година, докато 20% ще наемат по-малко.

Очаква се растеж и на работните позиции, свързани с обслужването на клиенти, тъй като те изискват човешки умения като комуникация, водене на преговори, лидерство и умения за адаптация. Административните и офис позиции се свиват и се очаква броят на служителите да остане същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
"Резултатите от доклада също показват, че търсенето на ИТ умения расте съществено".Светът все повече се превръща в софтуре. Заради това ИТ уменията ще стават по-търсени и по-добре платени (дори от сега). Но не е толкова лесно като професия.
10
0
 
2
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Хората и на изток и на запад си спомнят с умиление за дните след втората световна война и някъде до към 80-те години на миналия век. Пари много, живот много, деца много. След това на изток и постепенно на запад мизерия страшна, деца никакви, нови пришълци. На мене ми се струва че до тогава хората бяха необходими един на друг. С постепенното въвеждане на автоматизация изчезва работата, т.е. хората стават излишни. Така не се усещат някои хора как и те накрая ще станат излишни.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе ядене не бе чудо всяка година ядете за сметка на жобовете ни закриваи тия измамници
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А1 или Мтел Ловеч оправете си менюто на телевизииката 120 лева банкет ли дадохте.При следваща подобна сметка ще ви изрежа всичките кабели за една тв с половин канали и един интернет срамни сте
7
0
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Хора тия знаят ли колко струват роботите каква инвестиция е това . Те нормални заплати не дават пък са тръгнали да инвестират милиони който ще ги избиват 10+ години . И да предположим че се намерят повече бизнесмени който ще инвестират във роботи какви оператори ще си наемат някви *** за 700лв ли.... да влезнат във един завод във западна европа да видят роботи и отделно сумати хора бачкат... проблема е един слаба държава страхлив народ
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кофти, роботите преди разходите по поддръжката, имат и разходи по придобиването им, които разходи бг. работодателя няма да направи
5
3
 
8
 
! Отговори
Новия световен ред! преди 5 години
Ами някой трябва да ги обгрижва тези роботи. Още няма роботи които да се грижат за други роботи но и това ще стане един ден.Сега компаниите инвестират в роботи и после наемат хора за прислуга. Да чистят и да поддържат роботите.Тоест хората вече постепенно стават слуги на роботите.Най малкото всеки има сматфон в джоба си които постоянно иска зареждане със ток, иска да му плащаш сметката, и да му поддържатш операционната система чиста за да работи оптимално.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"компаниите предвиждат да намалят броя на наетите" .. а, нали кадри нямаше, вой до небесата, сега пък не им трябвали?!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми понеже, така наречения "бизнес" не знае, дали ще съществува докато се изплатят роботите, щото може да фалира. пък, ако се случи, какво ще ги прави тия роботи, затова ще си кара на роби!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги като почнат да ми обясняват за светлото бъдеще, в което роботи щели да вършат работата се пропуска основното- какво ще вършат хората и как ще изкарват парите си. Подхвърлят се разни мъгляви "прогнози" как щели да вършат там нещо си, ама какво точно никой не знае. При пълно изместване на човека от сегашните му професии, остават няколко милиарда души, на които просто е невъзможно да им намериш работа.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще наемете не познавам един който да се съгласи да ви работи за заплатите по 500 1000 бруто не искате да пуснете обяви по 2000 нето стартово.Обявите с години една и съща през 2 дена ги публикувате и никой не идва .Ами няма да дойде за тия смешни пари а ще емигрира.