Мъск ще строи новият огромен ускорител на частици в ЦЕРН

100-километровата тръба ще надникне в тайните на Вселената
22 яну 2019 19:40, Нели Христова
72
Мъск ще строи новият огромен ускорител на частици в ЦЕРН
Снимки: Reuters

Илон Мъск се захвана с поредния си амбициозен проект. Този път компанията му Boring ще се заеме с построяването на още по-голям ускорител за частици. Той ще бъде дълъг близо 100 километра и ще се разпростира под Женева в Швейцария.

"Бъдещият кръгъл ускорител" ще замени "Големия адронен ускорител" и ще помогне на учените да надникнат още по-дълбоко в тайните на Вселената.

Европейската организация за ядрени изследвания, позната още като ЦЕРН, публикува плановете си за създаване на нов колайдер миналата седмица, съобщавайки, че той ще е 4 пъти по-голям от стария, който е дълъг 27 километра, ще минава под него и ще струва 24 милиарда евро. Той ще започне работа през 2040 година.

А днес стана ясно и кой ще помогне на ЦЕРН да осъществи мащабния си план. Разбира се, футористът Илон Мъск би убил за подобна възможност. Компанията му Boring ще се заеме с части от строежа, като милиардерът обещава, че ще свали няколко милиарда евро от обявената цена за построяване на ускорителя.

В туит, Мъск съобщава, че лично директорът на ЦЕРН му се е обадил, за да го помоли Boring да се включи в копаенето на тунела. Заедно с него обаче по проекта ще работят още 1300 експерти от 150 университета, а цената само за прокопаването на тунела ще е 5 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да се пише акция в множествено число, Тесла си е една тесла.------------Ми хубаво, пича има милиарди, няколко компании и е направил нещо за човечеството. А ти кво? -----------Ми хубаво, браво на пичагата, направил е една пичофска тесла. Даже има и някои заблудени пичаги които му я купуват, ама вече фалира пичофската тесла
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма те компаниите на Мъск са частни . И ще плащат най-вече европейците . И ще се строи в Швейцария . Какво общо има САЩ с това.
29
3
 
11
 
! Отговори
пак PR преди 5 години
"Илон Мъск се захвана с поредния си амбициозен проект"а колко от тях довърши?
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите... българската злоба край няма ейй... страшни сте :))
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Защото са 40 милиона, дето с тях или без тях ... все тая.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакто и да се пише акция в множествено число, Тесла си е една тесла.------------Ми хубаво, пича има милиарди, няколко компании и е направил нещо за човечеството. А ти кво?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до11Блъскат частици за да ги разделят на по малки такива,засега май стигнаха до Хигс-бузон 1/1000000000 от атома ама нещо май няма маса!хихи---------Пич, не се изказвай неподговтен - говориш глупости. И между другото се нарича "бозон".
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да се пише акция в множествено число, Тесла си е една тесла.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да си представя в една страна която е най-голямият производител на нефт в Света и същевременно 42 милиона американци да гладуват и правителството на САЩ е принудено да им дава купони за храна за да не почнат да мародерстват по улиците, и тръгнали ускорители на правят моля ти се, тайните на вселента да разкриват вместо да си нахранят населението.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКатерите се под трона на Господ...Може и да не свърши добре тая работа.--------Тебе ако те слушаме сега още в Средновековието щяхме да сме и чат пат да горим жени на клади щото били вещици. Аман от ненормални.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, какво значи това "футОрист"? Някаква разновидност на футболист ще да е?.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАман от тоя, как му се връзват? Акцийте паднаха след големите съкращения. Кой ще копа тунелите за колите и за този ускорител сега?--------------Toчно пък от човек, който не знае как се пише акция в множествено числно не искам съвет и мнение по финансови въпроси.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, единия изстрелва повече ракети от велика Русия и те се връщат и кацат а другия е анонимник и цъка коментари в нета. Не знам кой е ***
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не знаят как от едно семенце се ражда трева, да не говорим за човек, не знаят как функционира клетката, не знаят водатат какво е, тръгнали със скороста на Теска тайните на вселената да разгадават учените.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физиците които са достатъчно честни , и ги е грижа за истинската наука , отдавна твърдят че резултатите от всичките тия "експерименти " са разочароващи. Дори създателят на стринговата теория открито казва че от началото на 90те няма значителни нови данни които да потвърждават която и да е теория . И дори отива по далече твърдвйки че тя е само модел и не отразява физическата реалност. Така че това е да изхарчим едни пари иначе ще ни спрат финансирането . Това че Мъск се намесва само потвърждава
16
4
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до шматкаЕеее да кажеш че съм сърпичуков си е светотатство .Би ли ми обяснил тоя ръб как така разбира от коли ракети дупки и хигс бозони едновременно.Не виждаш ли че този е проект на задкулисието което явно му е отредило важна роля за в бъдеще.Само пълен *** може да вярва че Мъск е някой.Мъск е проект.Гледал съм филми с изтрелването на ракетите му.Абсолютен ***
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Ти да не си онзи, дето под подобни списки казва все нещо от сорта: "Той си има милиончета, пък вие завиждайте от панелките!"Много си меркантилно. Венцивенц ли слушаш, самолет на мама ще купиш ли...
14
6
 
7
 
! Отговори
Секретно! преди 5 години
Yскорителите на частици не са това за което ги представят! Илюминатите винаги държат стадото в заблуда! Те разполагат със технологии които са поне 100г напред спрямо това което знаят обикновените хора.И ускорителите на частици са именно една от тези технологии. Но понеже самото съоръжение е толкова голямо няма как лесно да го скрият и затова просто лъжат за неговото истинско предназначение и функция!Ускорителите на частици са ГЕНЕРАТОРИТЕ на бъдещето! Търсете Fusion Power и Element 93.
13
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а след 40 години ще построят още по-голям,дълъг 520 км,защото новия ще докара повече нови въпроси,отколкото отговори на сегашните,а след 100 год. пък ще направят още по-нов,дълъг 2500 км,защото въпросите ,на които науката "ТРЯБВА" да отговори ,ще се нароят като пчели...И така до края на света..Някои си живуркат в "търсене на отговори"..Други-в робия на банките,трети..."Ум царува,ум робува,ум патки пасе"..."Великото" Божие творение-"Хомо Сапиенс"....а "Вечния евреин"-Мъск,ще рине злато с ло
12
0
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Компанията му Boring ще се заеме с части от строежа, като милиардерът обещава, че ще свали няколко милиарда евро от обявената цена за построяване на ускорителя.""Футуристът" Мъск може единствено да прокопае тунела, а там е написано, че това ще струва 5 млрд. евро. Въпрос: как ще свали няколко млрд. евро от цената, която е няколко млрд. евро?