Кои храни са подходящи за следобедни закуски?

Следобедът е критичен момент от деня за много хора
Обновена: 25 яну 2019 14:50 | 25 яну 2019 14:37, Михаела Лазарова
8
Кои храни са подходящи за следобедни закуски?
Снимка: pexels

Следобедът е критичен момент от деня за много хора. По това време, около 15 часа, започваме да се чувстваме отнесени, спи ни се, нямаме енергия и сили за работа, улавяме се, че не можем да се съсредоточим.

Това се дължи на крещящата нужда на организма от зареждащи с енергия хранителни вещества, каквито са полезните протеини, мазнини и фибри.

Ако сте стартирали деня си с чаша кафе или овесени ядки с мляко, това ще ви държи бодри до обяд. След това силите ще започнат рязко да ви напускат.

Същото важи и ако сте обядвали предимно въглехидрати. Една порция диетична зеленчукова салата ще се погрижи за талията ви, но ще "изпие" енергията ви доста бързо. Това е така, защото въглехидратите предизвикват внезапен скок в нивата на кръвната захар, от което се чувстваме бодри и енергични. Този ефект обаче трае 2-3 часа, след което тялото се нуждае от повторно презареждане.

Но дори да закусите обилно, а на обяд да комбинирате въглехидрати с протеини, както гласи правилото за здравословното хранене, все пак можете да изпаднете в капана на сънливостта и изтощението в следобедните часове.

Храненето повишава вътрешната температура на тялото. Докато тялото храносмила приетата храна, метаболизмът повишава градусите за известно време.

След 3-4 часа, когато обработката приключи, температурата отново се понижава. Това дава сигнал на мозъка да освободи мелатонин – хормон на съня, който ни кара да се чувстваме уморени и сънливи. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Закуска преди 5 години
Следобед са подходящи леките мезета, в зависимост от това какво пиете.Има се предвид късния следобед, на хората, които пият още от обяд, не се гледа с добро око.
6
1
 
6
 
! Отговори
Петьо преди 5 години
Хайде Мише, препиши и останалото, за да няма нужда да отварям Az-jenata.bg за да разбера кой храни са добри за следобедна закуска :) Статията е на половина!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват, че сьомгата е много полезна риба, но цената и е около 40 лв. за килограм , ха сега яж де.
4
1
 
3
 
! Отговори
Оногондур преди 5 години
Поне кажете кои точно са тези полезни храни.Така като чета,става ясно само от какво са изградени, цитирам- "протеини, мазнини и фибри" . Редакцията,хайде завършете си статията.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най подходящата храна е тази за която имаш пари да си я купиш. Другото е реклама на определени храни .
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За следобедна закуска най-обичам свинска вратна пържола с гарнитура три кебапчета.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За възрастния човек е като за възрастните животни - няма нужда от междинни захранки. Два пъти на ден стига. Другото е лакомия.