Полицаите от 4-то живели в лукс, пипнати с 2000 лв.

Рекетирали автокъщи, наргиле барове, пазарували без заплащане
25 яну 2019 18:10, Анисия Иванова
47

Обвинения за организирана престъпна група ще бъдат повдигнати на задържаните четирима полицаи, които са рекетирали търговци. Те са от столичното 4-то Районно управление. Сред тях е и ръководителят на сектор "Икономическа полиция" Красимир Кръстев, съобщи Bulgaria ON AIR.

На четиримата са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама.

Престъпната група е действала от началато на 2017 година, а според прокуратурата работата по разобличаването ѝ е започнала през септември същата година.

Групата е задържана в момент на получаване на 2000 лева, а уговорката е била за 2000 евро.

По време на брифинга прокурор Димитър Петров разкри, че групата е действала на територията на управлението и е изнудвала дребни търговци, които са плащали "такса спокойствие", за да не бъдат извършвани полицейски проверки и да бъдат предупреждавани за предстоящи проверки.

Всички разследвани са дългогодишни служители на МВР, което е направило работата на прокуратурата доста трудна. Задържаните полицаи са демонстрирали изключително висок стандарт на живот. Предстои проверка на имотното им състояние на служителите.

"България се превърна в държавата на подхвърлените пари. На едно от задържаните лица, при проверка с контролно осветление, ръцете му са светнали. Той твърди, че това било от химикалка, а не от пари", посочи Петров.

Йерархията на групата е следвала йерархията на структурата. Добрата новина е, че 1/3 от личния състав на този сектор - младите служители, не са се подали на натиска да станат членове на групата или да "оцапат ръцете си", каза прокурор Петров. Събрали сме множество доказателства, включително свидетели са разпитани пред съдия.

Той уточни, че в някои магазини, задържаните са си пазарували без пари.

"Членовете на групата са преценяли потенциала на колегите дали се явява надежден сътрудник на групата или се изказва остро срещу корупционни практики. Прокуратурата е сезирана от търговци.

Възложени са и данъчни ревизии като на физически лица. Нерегламентираните практики са по направление на дейност на сектора. Събирани са и суми от автокъщи, наргиле барове, магазини.

Информация за арогантното поведение на служителите е получена през ноември миналата година. Мерките за неотклонение ще се гледат днес.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност“ Румен Ганев допълни, че ръководителят на групата е бил ръководен служител на Второ РУ, преминал през доста ръководни постове в МВР.

Дирекция "Инспекторат“ ще извърши проверка на работата на целия сектор. Ганев апелира гражданите да не се поддават на натиск, а да сигнализират и категорично заяви, че всеки един сигнал се проверява обективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Стари кадри били.Сещате ли се,че червените каскети масово назначаваха некадърните си деца през 90 те години,за да имат къртици в МВР,митници,съдии и прокурори.Това е причината до тоя момент да няма осъдени олигарси,кметове,митничари и полицаи.Сега като,че ли палачинката се обърна с нови млади кадри!
21
0
 
8
 
! Отговори
До 21 Димитър Пенев преди 5 години
Ни пази-отпада!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавността и тъканта на обществото се разпада, точно както това се случи между 1990 и 1997. Имаше известна стабилизация след това, но сега всичко се повтаря. Явно това управление е неспособно и тласка страната към нова пропаст.
19
0
 
22
 
! Отговори
Димитър Пенев преди 5 години
А. Родната полиция ни пази В. Родната полиция ни газиС. Родната полиция приижда на талази D. Родната полиция е пълна със хайлази
18
1
 
14
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Снимки няма ли да сложат на рекетьорите?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И искат да ни убедят, че това е само в едно РПУ, ХА-ХА-ХААААА. Така е навсякъде. Поне половината от полицаите са изпечени престъпници и рекетьори и това го знаят всички.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ТАКА И БАБА ГИЧКА ЩЕ ЧАКА НАШАТА РОДНА ПОЛИЦИЯ ДА Я ОПАЗИ ОТ КРАДЦИТЕДА НЕ И ВЗЕМАТ ПЕНСИЯТА!КРАДЦИТЕ ВИКАТ ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ??ТОВА Е РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НА ВЕСКО МАРИНОВ ПЕВЕЦЕ ДЕТО ГИ ВЕЛИЧАЕ ВЪВПЕСНИТЕ СИ !?
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ги търпим така ще е и още по-лошо ще става.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е дива територия, в която върлуват необезпокоявано покровителствани от властта банди!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха *** той в целата страна е такваз работата. Българска фирма е равно на мафия. Краде се като за световно.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР е супер вредна структура.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повервам, че у България има такива работа.Па то имало корупция...*** само по ниските етажи...За туй съм спокоен...У парламентето сички не крадат, затуй и не ги фащат.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на министъра и главния секретар!!! Това е бандитизъм.
9
0
 
29
 
! Отговори
ист преди 5 години
Те били български полицаи, а аз мислех че са италиански мафиоти.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЪДЕ Е РЕФОРМАТА В МВР?!!! НЕ ИСКАТ ДА Я НАПРАВЯТ ЗАЩОТО 2/3 ОТ УВОЛНЕНИТЕ *** СТАВАТ ДИРЕКТНО УЛИЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО ПОЗНАВАТ СИСТЕМАТА ОТВЪТРЕ И ИМАТ ВРЪЗКИ ТАМ! МВР Е УЖАСНА ГНИЛОЧ, ЗА КОЯТО СИ ПЛАЩАМЕ НАД МИЛИАРД ГОДИШНО. ДОКАТО ТЪРПИМ ЩЕ СТАВА И ПО-ЛОШО.
7
0
 
35
 
! Отговори
чистки трябват преди 5 години
Дълг на всеки гражданин който забележи че полицай разполагат с повече пари и живеят луксозно а все плачат за "малки заплати" да сигнализира в прокуратурата.
6
4
 
16
 
! Отговори
КОМУНИЗЪМ=САТАНИЗЪМ преди 5 години
Комунистическа милиция-мафия.
5
0
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Ganjo e Ganjo for ever.....
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4-то е държава в държавата. Преди време ги показаха как не плащат за паркиране на личните си автомобили в зелената зона. Изпечени бандити. Разбира се не последва нищо. Това е милиционерска мафия, която ни струва 1.3 МИЛИАРДА на година. Радвайте им се...
3
0
 
26
 
! Отговори
всичко е сбъркано преди 5 години
И какво никой от началниците не са знаели за това?и къде са били от прокуратурата и не са правили проверки на скритите преписки?цялата система е гнила и в тежест на народа всички знаят но се правят на луди а ни я плащаме на мръсните полицай големи заплати и привилегии.