8 храни, които да не ядете след изтичане на срока им

Бъдете особено внимателни с колбасите на щанда с деликатеси
27 яну 2019 12:45, Михаела Лазарова
20
8 храни, които да не ядете след изтичане на срока им
Снимка: pexels

Срокът на годност на храните има за цел да ориентира потребителите до какъв момент е безопасно да консумират определени продукти, въпреки че някои храни могат преспокойно да се ядат и след изтичането на препоръчителния срок.

Но има и продукти, които в никакъв случай не трябва да слагате в устата си, ако срокът им е изтекъл. Опасно е за здравето и може да предизвика сериозни проблеми.

Яйца

Яйцата са храна, която може да издържи 2-3 седмици в сурово състояние, но при условие, че се съхранява правилно и черупката не е нарушена. В противен случай дори преди изтичане на срока на годност те могат да се окажат заплаха за здравето, тъй като крият риск от зараза с различни бактерии.

Меки сирена

Твърдите сирена са зрели повече време и се считат за по-траен хранителен продукт, докато меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не ги консумирайте след неговото изтичане или ако усетите нетипична миризма, защото те са хранителна среда за размножаване на бактерии. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До шматкаЯвно не знаеш какви са номерата на големите вериги. Това в магазинчетата е просто шегичка, а триковете на големите - ето там е наистина страшно. Разбира се, те не си ги пишат на брошурите :)))
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не купувайте храни, опаковани със стреч и етикетче на хвърчащо листче. Например еклери.
16
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 11Много си прав.Как на запад с драконовските мерки за сигурност и глоби започващи от милион ни тровят а нашите тарикати са най честни.Вицове.Същото е и с двойния стандарт.Нашия търговец отива при производителя и иска невъзможно ниска цена.Производителя казва добре но ще е за сметка на качеството и нашия ОК няма проблем.Давай насам.Идва тук с тоя шит но понеже опаковката е същата надува цената като за редовна стока.
15
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Как 8 бе, никакви храни с изтекъл срок на годност не трябва да се ядат. Или ни подготвяте за поредната вратичка, която ще отворите за търговците-мошенници да ни пробутват *** си. Защото сериозно се заговори за двойните стандарти при храните и сега ще търсят начини да компенсират. 8 храни, а другите какво, може и развалени да ги ядем, така ли???!!
14
2
 
9
 
! Отговори
случаен минувач преди 5 години
До АнонименКой нормален купува от топлите витрини, само гадости сервират там.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво , но ги ядем тези неща без да знаем ... Визирам т.нар " топли витрини" по суперите .... Точно там отиват нещата с изтекъл срок
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Защото са длъжни по закон храните да имат срок на годност.
11
1
 
5
 
! Отговори
случаен минувач преди 5 години
Ше ям каквото си искам бе!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига сме си изтривали наа..ка..ни..те ду..***..та със запада , голямо количество храни са произведени от родни "бизнесмени" чрез най- различни ***..га рии и на всичко отгоре в магазините ги плащаме като храни с високо "качество" иси мълчим ,защото знаем кои му..т..ри са собственици на тези "предприятия4 - най- лесно е да плюем други като нямаме смелост да назовем истинските виновници , те се опитаха да пробутат и палмовото сирене на запад ,но ядец - пак ние глу..па ци..те го ядем
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е лишена от какъвто и да е смисъл. Щом срокът на годност е изтекъл, значи не трябва да консумирате каквито и да е храни. Статията до известна степен внушава несъзнателно, че храни извън изброените в списъка са безопасни, това може да навлече беля на някого. Мислете поне малко, преди да пишете подобен род материали.
8
8
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 6С памук и спирт:)))Къде си го гледал това.В някоя квартална барака може.В големите магазини си имат договори и доставчиците си вземат обратно стоката с изт.срокЗатова ви казвам.Пазарете от големи вериги и магазини.Там такива глупости са трудни за правене но в малките тип ЕТ "Огън и вода" е страшно.
7
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
България е кошчето за *** на ЕС. Ядем на западноевропейците негодните храни.
6
1
 
12
 
! Отговори
бай х преди 5 години
защо има такива храни на пазара ?къде са ХЕИ , агенцията по храните
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на пчелния мед има срок на годност 2г.?
4
1
 
12
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
Ако бяха безопасни някои храни след срока им на годност, то тогава се обезсмисля нуждата от такъв!Срок на годност значи, че до изтичането му отговорност носи производителя, а след него тя пада изцяло върху потребителя.Статията е подвеждаща, дори опасна, защото никой не гарантира, че след срока на годност упоменатите хранителните продукти са безопасни за нашето здраве.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сьомга защото повръщането е изтощително и трае цяла нощ.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам това ли е мнението на журналиста писал статията или общо мнение на агенцията по контрол на храните ако има такава де *** мисля че повечето храни са опасни ако им изтеченсрока на годност не само 8 но както каза един комшия колко храни сме изяви с изтекъл срок вече че българина е хванал имунитет хаха
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието загатва, че има храни които можем да ядем след като йм изтече срокът...