Двойната игра на Орбан: Мемориал за холокоста разгневи унгарците

Много от унгарските евреи смятат, че той омаловажава унгарската роля
28 яну 2019 19:20, Боряна Павлова
60
Двойната игра на Орбан: Мемориал за холокоста разгневи унгарците
Снимка: Reuters

Нов мемориал на Холокоста разделя еврейската общност в Будапеща заради подозрения, че чрез него премиерът Виктор Орбан се опитва да омаловажи ролята на унгарците в Шоа.

"Къщата на съдбите", помещаваща се в бивша жп гара, където струпани "конски" вагони напомнят за депортирането на стотици хиляди унгарски евреи през 1944 г., е завършен през 2015 г.

Държавата е инвестирала в него 24 милиона евро. Но той така и не отвори врати, тъй като главната унгарска еврейска организация Мажихиш - Федерация на унгарските евреи, и международни експерти изразиха недоверие към нейния научен съвет, който включваше и представител на мемориала Яд Вашем, пише БТА.

Двойната игра на Орбан: Мемориал за холокоста разгневи унгарците

Поводът - "сериозни съмнения какво ще е историческото послание, което институцията носи", обясни пред АФП председателят на Мажихиш" Андраш Хейслер преди Международния ден на ООН в памет на жертвите на Холокоста.

Около 600 000 унгарски евреи са загинали в нацистките лагери, депортирани за няколко месеца, благодарение и на усърдието на унгарската администрация и полиция. Още през 1920 г. страната приема първия антисемитски закон в Европа между двете войни - по инициатива на адмирал Хорти, който става съюзник на Хитлер и остава на власт до 1944 г. Обаче почестите, които Орбан отдава на Хорти, и откриването през 2014 г. на паметник, който представя Унгария като невинна жертва на нацизма, са породили страхове. Дали музеят няма да представи мъгляв исторически разказ или да омаловажи участието на страната в Холокоста?

Двойна игра

Орбан, който се представя като първия бастион в Европа срещу "мюсюлманското нашествие", през последните години порави многобройни жестове за сближаване с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, когото посрещна през 2017 г. в Будапеща, а после посети Ерусалим миналото лято. В същото време обаче той организира широка кампания срещу американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос, осъдена от Световния еврейски конгрес заради антисемитски акценти.

"Орбан играе двойна игра с еврейската общност, като същевременно угажда на националистическите чувства" на своя електорат. Той е популист, който се стреми да събере максимален брой гласове, като изпраща сигнали към крайнодесните", смята историкът Кристиан Унгвар.

Изборът на една приближена на Орбан - Мария Шмид, за да проектира и управлява музея, потвърди страховете. Тази историчка на практика вече ръководи "Дома на терора" - спорен будапещенски музей, който според критиците приравнява комунистическите престъпления с тези на нацизма.

"Всички са съгласни, че тя не е авторитетен учен и се страхуват от нейните идеи и странните й исторически ракурси", смята Хейслер.

В публикация през ноември, редактирана от Шмид, председателят на Мажихиш беше изобразен заобиколен от облак банкови книжа - изображения с антисемитски конотации..

Образователна роля

Въпреки всичко това Будапеща, която официално е обявила политика на "нулева толeрантност" срещу антисемитизма, се защитава, че проявява добра воля по отношение на еврейската общност в Унгария, най-голямата в Централна Европа със 100 000 членове. Правителството отбелязва по-специално поставеното ударение върху Холокоста в учебните програми. Както и инвестициите за ремонт и поддръжка на многобройните синагоги и еврейски гробища.

В опит да намери изход от задънената улица с музея, през септември то обяви, че прехвърля собствеността му на миноритарна еврейска организация - Обединена унгарска еврейска конгрегация (EMIH), свързана с ортодоксалното движение Хабад. Нейният ръководител равин Шломо Ковеш подчертава образователната роля, която трябва да играе музеят, който той се надява да привлича "над 100 000 ученици годишно".

"Днешните деца не знаят за Холокоста, включително еврейските деца. Те трябва да бъдат разтърсени и извадени от апатията", каза той за АФП.

Новата концепция на музея "ще отразява вярно историята" и институцията ще бъде управлявана по независим от правителството начин", уверява той.

Макар че правителството иска музеят да отвори врати от тази пролет, това едва ли ще се случи преди 2020 г., признава Ковеш.

Според Кристиан Унгвар би било по-добре Будапеща да инвестира в съществуващия еврейски музей, вместо да упорства в създаването на една спорна структура. "Няма нужда от два музея на Холокоста в един град", смята той.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
До Анонимен 42
Един У*Р*О*Д никога не може да бъде читав
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"спорен будапещенски музей, който според критиците приравнява комунистическите престъпления с тези на нацизма."
Че защо да не ги приравнява?Каква е разликата?И в двата случая са избити милиони невинни по изключително жесток начин. Единствено разлика има в главите на левудерите либерали, които все още мечтая за комунистичекса утопия и са склонни да омаловажават престъпленията на комунизма и на моменти да преувеичават тези на нацизма. А в реалността комунизъм и нацизъм са две страни на една монета
41
1
 
2
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
До Анонимен 42
„Сорос и дружките му продажници, нямат нищо общо с истинските евреи и Израел.“

Мда! И един мармот завива шоколад!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нищо двойнствено не виждам. Има и читави евреи и гадове. Както и мутри ченгета и комунисти в България - и хора като мен, които нямат и не искат да имат нищо общо с тях.

Сорос и дружките му продажници, нямат нищо общо с истинските евреи и Израел.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна тъпотия!

Джордж Сорос няма нищо общо с еврейството. Той е атеист! Кои са тия уж-еврейски организации дето го защитават. Израел го е напъдил дори.

Не бъркайте Израел и почтените евреи с пасмината от уж-евреи, тероризиращи света.
38
1
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Името на Унагрия идва от името на българското племе оногури и означава "Оногурия". При образуването на държавата маджарите са под българска власт и затова носят името на владетелската прослойка. Унгария е основана и цивилизована от българите!

а
37
2
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Да унгарците са далеч от тюрките. Но тъй като лъжливата българска история твърди, че ние сме азиатски дошляци и поклонинници на Тангра, т.е. ние сме тюрки, се прави заключението, че и унгарците са тюрки, защото именно ние българите сме ги докарали в Европа! Унгарците са били под българска власт. Династията на Арпад е българска, от рода Дуло. Затова много от земеделските и занаятчийски термини в унгарския език са български, независимо от силния стремеж на маджарите да не ползват чуждици.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"угри,от там идва и името Унгария"

Това е толкова нелепо, колкото да кажеш, че БурГАС се казва така, защото "Пенчо имал газ".
Нердe ЯмбУл, нерде Стамбул?
Произходът на името на Унгария не е такъв. Замисли се как се изписва името на тази държава на латиница. В повечето езици на съседни на нея държави също. Hungary. Името идва от Хуните. Наставката е заимствана от гърците, които пък го заимстват от пра-българската дума "огур", означава "племе", "стан". И естествено опаааа, тя била и тюркска дума.
35
0
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
хаха, много правилно, бих казал дори гениално обобщение на формулата за успех, не само на орбан, а на много политици в европа и сащ!
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не съм маг

Кога православните християни са сторили нещо лошо някому?Те никога не са проявявали агресия,нито някога са били първи във властта,винаги царя е държал властта.Православната църква е най-миролюбивата църква.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ива

Орбан се върти с всяка смяна на властта,преди хвалеше арабите,има реч даже в Тубата,не го упреквам,в политиката човек трябва да е гъвкав и да работи за предимно народа си.
Защо се е изръсил 24 милиона,той си знае най-вероятно
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Унгария няма нищо общо с тюрките,те са фино-угри по произход,така са записани и в старобългарската литература - угри,от там идва и името Унгария.
31
2
 
13
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Срещу Сорос се изказа Натаняху. Сорос се опитваше и него да ръководи отдалеч. Но Натаняху е умен мъж и оправен политик и го спря. Орбан е подобна личност. И двамата са съвременни политици и мъже. А обикновените евреи са добри и мили хора.
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария е чле.н на тюркските държави и народи по света
29
4
 
42
 
! Отговори
Холокоста преди 1 година
е еврейска измама !
юдо-масонските лихвари се опитват чрез холокоста да се направят на добри и невинни жертви на "нацизма".

юдо-масоните се опитват да сложат етикет "нацизъм" на всички хора загубили работата и дома си в резултат на еврейското лихварство и ционизъм !
28
11
 
0
 
! Отговори
не съм маг преди 1 година
и сега евреите са мразени като християните Един Бог,едните плътски дето врякат,другите духовни
27
2
 
2
 
! Отговори
фалшиви новини преди 1 година
фашистката секта е виновна
26
18
 
3
 
! Отговори
лоши хора преди 1 година
гонили са евреите,избивали са ги по най долен начин,което не им прави чест,подигравали са се с тях изверги,но не правете като тях
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опсаа,и тук игра с цифри!!
Как ще са загинали 600хил.унгарски евреи,като от десетилетия се знае ,че Унгария по времето на адмирал Хорти през ВСВ са депортирани 437 хил.еврей,и не всички са загинали!
Въпросния Хорти е адмирал без флот,и регент на крал без кралство!!!
Пародията е още по-голяма ,защото той никога не е съден за престъпления ,въпреки ,че привърженик на Хитлер и праща армията на изток!
На Нюрбергския процес е....свидетел,умира в Португалия!
24
1
 
11
 
! Отговори
лоши хора преди 1 година
да не ми казват какво да мисля и как да живея,не ги питам и не ме интересуват американските