Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!

За да сме конкуретнтоспособни трябва да развиваме уменията си
29 яну 2019 18:29,
83
Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!
Снимка: flickr

Технологиите напредват с изключително голяма скорост. Толкова голяма, че може би един ден ще сме напълно неспособни да се справим с тях. Редица фантасти и противници на развитието в сектора обрисуват апокалиптични сценарии, подобни на филма "Аз, роботът", в които изкуственият интелект взема превес над човешкия вид.

Дали това наистина ще се случи, можем само да гадаем. Факт е обаче, че технологиите са обхванали голяма част от живота ни, а експерти и анализатори твърдят, че един ден огромен процент от човешкия вид вече няма да е нужен.

Проблемът засяга трудовия пазар. В едно от последните проучвания на Pew Research става ясно, че в 10 от развиващите се световни икономики повечето работници очакват, че до 50 години компютри ще вършат по-голямата част от тяхната работа. Това води и до огромни притеснения, че човешкият капитал на пазара на труда ще бъде сведен до минимум и така не хиляди, а милиони хора ще останат без препитание.

Данните сочат, че работната сила може да бъде автоматизирана до 47%, в глобален мащаб това означава, че близо 800 милиона служители ще бъдат заменени от роботи, а това ще се случи до 2030 година. Някои професии ще бъдат трансформирани, а други - съвсем ще изчезнат.

Трудовият пазар се превръща в надпревара между хора и роботи. Мач с предрешен резултат. Game over без право на рестарт и всички можем да предположим коя е губещата страна.

Затова и анализаторите съветват да подсигурим собственото си бъдеще и да наклоним везната в наша полза. Това не означава да си намерим по-сигурна работа, защото, оказва се, в бъдещето вече няма подобно нещо като "сигурна работа". Разковничето на конкурентноспособността, според експертите, се крие в това постоянно да развиваме уменията си.

В днешно време уменията се развиват с толкова голяма скорост, че много бързо губят своята актуалност. Само преди години средната "продължителност на живот" на едно умения е около 26 години. Днес тя е 4 години и половина и продължава да спада.

Световният икономически форум споделят опасения, че професиите в сферата на администрацията ще са в най-голям риск от автоматизация. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък твърди, че именно професиите, които изискват най-малко умения, ще бъдат най-застрашени от изчезване.

Според експерти най-важно е да се развиваме в три основни направления, ако искаме да бъдем конкурентноспособни в бъдеще. Те твърдят, че на първо място трябва да работим върху техническите си възможности. Иначе казано - да започнем да разбираме как работят машините и как да си взаимодействаме с тях. В близкото бъдеще хората, които се занимават с инженерство и програмиране, ще започнат да просперират все повече на работното място в сравнение с останалите.

Информационната дисциплина. Това означава способност за ориентиране и навигиране в морето от информация, което машините създават. Работниците ще трябва да са информационно грамотни - за могат да четат, анализират и използват бездънната яма от данни.

Не на последно място анализаторите смятат, че едно от най-основните умения, които не трябва да закърняват у хората, е човешката самодисциплина - нещо, което машините в близкото бъдеще няма да могат все още да усвоят. Това включва креативност, културна гъвкавост, емпатия и възможността да вадим информация от един контекст и да я прилагаме в друг. Това, приложено в системата на образованието, означава, че учебните заведения трябва да се фокусират не върху теоретичната част, а към ученето чрез практика.

От Световният икономически форум предвиждат, че макар и в бъдеще да се предвижда закриване на огромна част от професиите, много други ще бъдат създадени. Това означава, че в работна среда хората ще работят редом с роботите. Самоуправляващите се коли, например, значително ще променят начина, по който протичат шофьорските курсове, но това няма да направи човекът излишен.

Иначе казано - хората трябва да се насочат повече към развиването на умения, които изкуственият интелект все още не може да разбира и да имитира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Роботите са сатаната!
51
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Казаното от номер 49 е казано и от чичко Маркс преди около 150 години. Роботите (машините) биха направили живота на хората по добър само при Социализъм и Комунизъм и ако те са собственост на цялото общество.
50
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Номер 49 - Мнение е абсолютно прав. Ако приемем, че роботите са средство за производство и то е в ЧАСТНИ ръце, то тогава хората наистина стават излишни. Ако обаче роботите се притежават от всички хора (обществото), то те могат само да подобрят живота на всички, а не само на един елитарен слой.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеНаличието на роботи прави живота на хората по хубав при Социализъм и Комунизъм.--е да де, ама зависи от бройката хораняма да ви го бъде и масонският комунизъм, породата ви е хищна на вас, с желание за доминанта и след време, взаимно ще се хваните за гушите, когато няма да има "послушни" оФце! и "безсмъртието" няма да го има, защото ако приемем, че форма на "съвършенство", а пък то е "завършеност", но пък тя е край, финал, а значи "безсмъртието" е в същност е смърт ... на човека!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеНе се бях замислил!С ТИЯ РОБОТИ ЩЕ ПОСТРОМ СОЦИАЛИЗЪМА!Хората - ще получават това дето им трябва според нуждите си а роботите ще работят!Хепи ЕНД!
47
0
 
9
 
! Отговори
ОБЯВА преди 5 години
Адвокат за защита на правата на роботите търси клиенти!Експлотират ли ви, без да ви плащат?!Карат ви да работите до стопяване?!Не ви осигуряват качествен ток?!Не знаете какво правите?!Обадете ни се!
46
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Наличието на роботи прави хората излишни при Капитализъм.Наличието на роботи прави живота на хората по хубав при Социализъм и Комунизъм.
45
2
 
7
 
! Отговори
таню скариди преди 5 години
ееее тази седмица с поредните си статии за трудовия пазар се изложихте нещо....за другата седмица ще ви дадем пример за по голяма посещаемост в сайта ви...пишете как икономиката търсела кадри ама нямало кой да работи,как средната заплата била 1500 лева и постоянно се вдигала....наближава летния сезон затова започнете от сега с как на морето търсели персонал и давали 3000 лева заплата но нямало кадри и т.н....такива да са статиите...какви са тези роботи и битки с хората и то за трудов пазар!?!?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сбъркана посокаЩе ни дават основна финансова база. Ще работим, ако искаме. Няма да са много парите, де. Цените ще бъдат нормални, но стоките ще са с много лошо качество. Колкото да преживяваме и да ни скубят, каквото още може.
43
0
 
7
 
! Отговори
Сбъркана посока преди 5 години
Всичката тая работа на роботите за кво ще е като няма да има кой да купува това дето произвеждат? - Нали хора няма да се наемат и няма да им се плаща.Или авторите на статията са пропуснали че роботите също ще искат заплати за високо интелигентен труд и ще си направят синдикати?ко праим тогава?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41След това ще следва или революция или някаква социалистическа система от сорта на социални помощи за всички или и двете-да, ама преди това ще бъдат "избити" най-малко 6 млрд. "простаци", за да останат най ЕнтЕлигентните и "посветени" ...
41
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
"Иначе казано - хората трябва да се насочат повече към развиването на умения, които изкуственият интелект все още не може да разбира и да имитира."Едение, пиение и живеение! Ей това робота не го разбира!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и до къде ще стигне цялата тази "надпревара" с машината ? до никъде!човек, отдавна не може да се мери като скорост на работа и дълбочина и бързина на мислене с най-обикновен едноядрен компютър.какъв е смисъла от това ей, масони ? хубаво, ще останете там няколко стотин милиона масона и още толкова "помощен персонал" от "много надарени" "обикновени" човеци, и всичко друго от робот и нагоре до т.н. изкуствен "интелект".ами после ? кво правите след това!?цялото това "бързане" на света е лудост !
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31През 1989 вече не бяхме с Русия. Горбачов ни спря кранчето. Безработица имаше, защото ни купуваха калпавите стоки, за да ни поддържат икономиката. Но когато Горбачов каза "Перестройка", лапна американското кебапче и се обърна даже срещу своите, Живков се обърна към Германия, ама нашите руски агенти по негово време го резнаха през кръста. Може би щяхме да живеем по-добре и държавата нямаше да бъде разграбена. Естествено можело е и да пропаднем, но никога няма да разберем....
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако статията е вярна е много трудно да се предвиди какво ще стане в действителност. Ако хората нямат работа и пари, няма да има кой да потребява и капитализмът ще рухне като система.След това ще следва или революция или някаква социалистическа система от сорта на социални помощи за всички или и двете.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СоциологНаскоро внедриха един робот в китайска фабрика на Адидас. Прави по 800 000 тениски на ден. Не лъжа, проверете. Не спи, не греши и една тениска излизаше около 20 цента като работа. Познай колко невинни малолетни работници изгоряха.
36
2
 
2
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
До АнонименКоги беше с СССР се застрелваше на место всеки дръзнал да бега от рая.....Сеги коги манаха мините и къртечарите робите се разбегаха и бизнесо зе да плаши плебеса с роботи щото нема кой да работи на ангария срещу ток вода и храна само....
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 Що не вземеш да се гръмнеш "демокрация" посочи къде го има това животно!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друг вариант е да се произвежда по-малко, само колкото е необходимо за да се живее приятно и удобно, а хората да се занимават с някаква интелектуална дейност или да се развиват духовно. Но народа иска да потреблява, да купува нови стоки, да се кефи на живота. Затова има лечители като Хитлер. И май се очертава скоро ново лечение.
33
1
 
2
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Де ги тез роботи?Един робот струва половин милион за теа пари един град китайци ще си наемеш.....