Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!

За да сме конкуретнтоспособни трябва да развиваме уменията си
29 яну 2019 18:29,
83
Битката на трудовия пазар: Между хората и роботите. Game over!
Снимка: flickr

Технологиите напредват с изключително голяма скорост. Толкова голяма, че може би един ден ще сме напълно неспособни да се справим с тях. Редица фантасти и противници на развитието в сектора обрисуват апокалиптични сценарии, подобни на филма "Аз, роботът", в които изкуственият интелект взема превес над човешкия вид.

Дали това наистина ще се случи, можем само да гадаем. Факт е обаче, че технологиите са обхванали голяма част от живота ни, а експерти и анализатори твърдят, че един ден огромен процент от човешкия вид вече няма да е нужен.

Проблемът засяга трудовия пазар. В едно от последните проучвания на Pew Research става ясно, че в 10 от развиващите се световни икономики повечето работници очакват, че до 50 години компютри ще вършат по-голямата част от тяхната работа. Това води и до огромни притеснения, че човешкият капитал на пазара на труда ще бъде сведен до минимум и така не хиляди, а милиони хора ще останат без препитание.

Данните сочат, че работната сила може да бъде автоматизирана до 47%, в глобален мащаб това означава, че близо 800 милиона служители ще бъдат заменени от роботи, а това ще се случи до 2030 година. Някои професии ще бъдат трансформирани, а други - съвсем ще изчезнат.

Трудовият пазар се превръща в надпревара между хора и роботи. Мач с предрешен резултат. Game over без право на рестарт и всички можем да предположим коя е губещата страна.

Затова и анализаторите съветват да подсигурим собственото си бъдеще и да наклоним везната в наша полза. Това не означава да си намерим по-сигурна работа, защото, оказва се, в бъдещето вече няма подобно нещо като "сигурна работа". Разковничето на конкурентноспособността, според експертите, се крие в това постоянно да развиваме уменията си.

В днешно време уменията се развиват с толкова голяма скорост, че много бързо губят своята актуалност. Само преди години средната "продължителност на живот" на едно умения е около 26 години. Днес тя е 4 години и половина и продължава да спада.

Световният икономически форум споделят опасения, че професиите в сферата на администрацията ще са в най-голям риск от автоматизация. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък твърди, че именно професиите, които изискват най-малко умения, ще бъдат най-застрашени от изчезване.

Според експерти най-важно е да се развиваме в три основни направления, ако искаме да бъдем конкурентноспособни в бъдеще. Те твърдят, че на първо място трябва да работим върху техническите си възможности. Иначе казано - да започнем да разбираме как работят машините и как да си взаимодействаме с тях. В близкото бъдеще хората, които се занимават с инженерство и програмиране, ще започнат да просперират все повече на работното място в сравнение с останалите.

Информационната дисциплина. Това означава способност за ориентиране и навигиране в морето от информация, което машините създават. Работниците ще трябва да са информационно грамотни - за могат да четат, анализират и използват бездънната яма от данни.

Не на последно място анализаторите смятат, че едно от най-основните умения, които не трябва да закърняват у хората, е човешката самодисциплина - нещо, което машините в близкото бъдеще няма да могат все още да усвоят. Това включва креативност, културна гъвкавост, емпатия и възможността да вадим информация от един контекст и да я прилагаме в друг. Това, приложено в системата на образованието, означава, че учебните заведения трябва да се фокусират не върху теоретичната част, а към ученето чрез практика.

От Световният икономически форум предвиждат, че макар и в бъдеще да се предвижда закриване на огромна част от професиите, много други ще бъдат създадени. Това означава, че в работна среда хората ще работят редом с роботите. Самоуправляващите се коли, например, значително ще променят начина, по който протичат шофьорските курсове, но това няма да направи човекът излишен.

Иначе казано - хората трябва да се насочат повече към развиването на умения, които изкуственият интелект все още не може да разбира и да имитира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работникът е стока на трудовият пазар, както и машината. Бизнеса ще купи по-конкурентоспособната стока. Умните и кадърните се продават на пазара на труда, мързеливците и некадърниците никой не ги иска. Демокрацията със свободен пазар е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A освен в петък "Време" на руски ( не знам защо руските новини не бяха на английски, много странно) в останалите програми и вестниците на руски ли пишеше или на български?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май много хора не сващат, че мигрантите ги пускат за черна работа в европа, ако има роботи, няма да са нужни и в момента има огромна липса на работна ръка, даже и в Унгария.Единствения проблем е, ако капиталистите решат да ги експлоатират само за тяхна изгода, но това теоритично няма как да стане понеже ще разруши баланса, вместо заплати ще внасят огромни данъци в държавата, което би било ужасно за корумпирани държави като България.
29
4
 
1
 
! Отговори
Трансформърс преди 5 години
От 50г. и на изток и на запад спряха да вдигат заплатите, а излишните пари ги пробутват като кредити на балъците. Капиталистическата финансова система фалира преди десет години (ако случайно сте пропуснали).Какви роботи, какви пазари на труда, що пишете такива глупости, не мога да разбера?
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1989та година когато бяхме с Русия безработицата беше 0% и всеки можеше да работи по специалността си и никъде нямаше изискване да знаеш руски за да започнеш работа.
27
0
 
11
 
! Отговори
Пак ни работят преди 5 години
"За да сме конкуретнтоспособни трябва да развиваме уменията си"А продавайте на роботи направеното от роботи !Да видим имат ли нужда или пари!Айде са!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА преди това гледахме 'Време' на руски всеки петък.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С цялото ми уважение към технологиите , твърденията в тази "статия" са невъзможни. АИ може да надделее над човешкия разум само ако разума се смъкне под нивото на машините. Това е което ми се струва се опитват да направят доста печелбари от най високо ниво. Задачата прилича на : човек да разбере и надмине създателя си - невъзможно.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 1989тя година когато бяхме с Русия в България се говореше на български и вестницте пишеха на български език.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се намали работното време, да се работи по 3-4 часа на ден на същата заплата, но капиталистите няма да са съгласни, по добре една война да се изчисти населението, а после ще има възстановяване, работа много, печалби.
22
0
 
5
 
! Отговори
бял р0б-от София преди 5 години
ами аз и сега работя като бял р0б-от снимката, всеки ден на тръстиката...
21
0
 
2
 
! Отговори
коо преди 5 години
Ще се открият работни места за полицай , нали ще трябва някой да ги пази.
20
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е Game over? Извинявам се, но не владея суахили.
19
6
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Тук става въпрос за Умения .Масово хората които останаха в България , даже и Лекари и Инженери , не умеят да използват Смартфон , Лаптоп и Телевизор .
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Изкуствения интелект е все още толкова *** и не се знае дали скоро ще поумнее достатъчно.Освен това на капитализма са нужни потребители за да купуват произведените стоки. Роботите не могат да потребяват. Като останат 800 милиона без работа и средства кой ще плаща за произведените стоки?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да сме конкуретнтоспособни трябва да развиваме уменията сиКак, като преквалификация липсва или е недостъпна като пари и разходи. Хаос е на пазара и всеки ден фирмата може да фалира и работниците остват на улицата.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да почнат в 2009 г. съкращения от правителството и парламента и с ново електронно правителство на Дондуков, а сега вече младото население напусна страната и останаха в пенсионна и предпенсионна възраст.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Играта е свършила още като сме се родили. Живеем във виртуална реалност и даже учените вече започнаха да го отбелязват.
14
0
 
6
 
! Отговори
трябва да има шаш преди 5 години
Винаги и постоянно ...Останалото е лесно !
13
0
 
9
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Човешкият вид отдавна се чуди как да се самоунищожи, дали ще е с роботите или с нещо друго,натам върви.